Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut
A fost show pe cerul orașului Rădăuți pe 22 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui spectacol făcut de norii Mammatus.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 24 Iunie 2024, 10:31 | Actualizat: Luni, 24 Iunie 2024, 11:51”Spectacol pe cerul Rădăuțiului după ploaia mult așteptată, formațiuni noroase de tip mammatus”, a scris Cătălin Urdoi pe contul său de Facebook.
Acesta prezenta mai multe imagini cu nori de tip mammatus, care au apărut pe cerul orașului Rădăuți, după o furtună. Iată cum apar aceștia și ce se știe despre ei.
Pe aceeași temăSpectacol pe cerul orașului Rădăuți cu o zi înainte de Rusalii. Fenomenul a fost surprins de un localnic și imaginile sunt virale
Norii mammatus sunt unele dintre cele mai neobișnuite și distinctive formațiuni noroase, cu o serie de umflături sau pungi care ies de la baza unui nor. Forma formațiunilor mammatus poate varia foarte mult; de la forma clasică proeminentă, la un tub mai alungit care atârnă de norul de deasupra.
Mammatus se formează adesea în asociere cu norii cumulonimbus, care la rândul lor produc furtuni datorită masei uriașe de aer instabil. Norii Mammatus se formează, în general, în cei mai instabili cumulonimbus, ceea ce înseamnă că există, de asemenea, șanse de grindină, ploi abundente și fulgere în apropiere, iar dacă aerul este suficient de rece în timpul iernii, pot produce zăpadă.
Uneori, mammatus se poate forma pe alte tipuri de nori care nu produc ploaie, deși acest lucru este mult mai puțin frecvent.
Pe aceeași temăMammatus provine din latinescul mamma, care se traduce prin "uger" sau "sân". Aspectul lor izbitor este cel mai vizibil atunci când soarele este jos pe cer și pungile lor sunt încadrate de lumina soarelui.
Această caracteristică suplimentară este preferată de mulți meteorologi, precum și de pasionații de nori și de fotografie.
Adevărați aspectului lor amenințător, norii mammatus sunt adesea vestitori ai venirii unei furtuni sau a unui alt sistem meteorologic extrem. De obicei compuși în principal din gheață, se pot întinde pe sute de kilometri în fiecare direcție, iar formațiunile individuale pot rămâne vizibil statice timp de zece până la cincisprezece minute la un moment dat. De obicei, apar în jurul, înainte sau chiar după vreme severă.