Antena

Spectacol pe cer într-un oraș din România cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui fenomen inedit. Ce a apărut

A fost show pe cerul orașului Rădăuți pe 22 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui spectacol făcut de norii Mammatus.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 24 Iunie 2024, 10:31 | Actualizat: Luni, 24 Iunie 2024, 11:51
Galerie de imagini
A fost show pe cerul orașului Rădăuți pe 22 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Localnicii au fost martorii unui spectacol făcut de norii Mammatus.
Shutterstock.com

”Spectacol pe cerul Rădăuțiului după ploaia mult așteptată, formațiuni noroase de tip mammatus”, a scris Cătălin Urdoi pe contul său de Facebook.

Acesta prezenta mai multe imagini cu nori de tip mammatus, care au apărut pe cerul orașului Rădăuți, după o furtună. Iată cum apar aceștia și ce se știe despre ei.

Pe aceeași temă

Spectacol pe cerul orașului Rădăuți cu o zi înainte de Rusalii. Fenomenul a fost surprins de un localnic și imaginile sunt virale

Norii mammatus sunt unele dintre cele mai neobișnuite și distinctive formațiuni noroase, cu o serie de umflături sau pungi care ies de la baza unui nor. Forma formațiunilor mammatus poate varia foarte mult; de la forma clasică proeminentă, la un tub mai alungit care atârnă de norul de deasupra.

Mammatus se formează adesea în asociere cu norii cumulonimbus, care la rândul lor produc furtuni datorită masei uriașe de aer instabil. Norii Mammatus se formează, în general, în cei mai instabili cumulonimbus, ceea ce înseamnă că există, de asemenea, șanse de grindină, ploi abundente și fulgere în apropiere, iar dacă aerul este suficient de rece în timpul iernii, pot produce zăpadă.

Uneori, mammatus se poate forma pe alte tipuri de nori care nu produc ploaie, deși acest lucru este mult mai puțin frecvent.

Pe aceeași temă

Mammatus provine din latinescul mamma, care se traduce prin "uger" sau "sân". Aspectul lor izbitor este cel mai vizibil atunci când soarele este jos pe cer și pungile lor sunt încadrate de lumina soarelui.

Această caracteristică suplimentară este preferată de mulți meteorologi, precum și de pasionații de nori și de fotografie.

Adevărați aspectului lor amenințător, norii mammatus sunt adesea vestitori ai venirii unei furtuni sau a unui alt sistem meteorologic extrem. De obicei compuși în principal din gheață, se pot întinde pe sute de kilometri în fiecare direcție, iar formațiunile individuale pot rămâne vizibil statice timp de zece până la cincisprezece minute la un moment dat. De obicei, apar în jurul, înainte sau chiar după vreme severă.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

Whatsapp LinkedIn
cer radauti romania
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera producției Classified e în AntenaPLAY. Spionaj, secrete și acțiune la cote maxime în noul serial. Vezi acum!
Stirile zilei Sub ameninţarea celei mai puternice furtuni din ultimii 20 de ani, oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: "Frică ne este. Ce o vrea Dumnezeu"
Videoclipul zilei
Citește și
Ce este „mingea de foc” care s-a văzut pe cer din mai multe orașe ale României. Fizician: „A...
Fenomen rar şi spectaculos pe cer. Ce este „Manhattanhenge” și unde s-a văzut. Imagini inedite
Fenomenul rar și spectaculos care a apărut în România. Ce este ”OZN-ul” care s-a văzut pe cer în...
FOTO. Aurora boreală, vizibilă pe cerul din România. Locurile din țară unde a fost observat fenomenul rar
Video recomandate
Video
Citește și