Antena

Alegeri europarlamentare 2024. Ce trebuie să știi despre votarea din 9 iunie

Alegerile pentru Parlamentul European au loc pe 9 iunie 2024. Este ziua în care cetățenii UE își aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European. Alegerile europarlamentare au loc o dată la cinci ani, iar în România, data din 2024 coincide cu cea a alegerilor locale.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 29 Mai 2024, 15:13 | Actualizat: Miercuri, 29 Mai 2024, 17:17
Galerie de imagini
În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală
Shutterstock

Europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european. Împreună cu reprezentanții guvernelor statelor UE, europarlamentarii propun și decid asupra noilor legi care influențează toate aspectele vieții din Uniunea Europeană, de la susținerea economiei la lupta împotriva sărăciei și schimbărilor climatice și la aspecte de securitate.

Parlamentul aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia. De asemenea, alege Președintele Comisiei Europene, numește comisarii și îi trage la răspundere.

Anul acesta, vor fi aleși 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri. Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea fiecăror alegeri și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât un eurodeputat dintr-o țară mai mică.

În România se vor alege 33 de europarlamentari la alegerile din 9 iunie 2024. Iată numărul deputaților din celelalte țări membre ale Uniunii Europene:

Reguli electorale europene valabile în toate țările UE

Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor europarlamentare, însă există anumite dispoziții comune pe care toate statele membre trebuie să le aplice.

Alegerile europarlamentare 2024 au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică. Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid. Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară. Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

Reguli electorale europene valabile în România

În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-22.00, ora locală. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să exercite dreptul de vot până la ora 23.59 (ora locală).

Pentru a vota, cetățenii cu vârsta de peste 18 ani au nevoie de o carte de identitate valabilă sau de un pașaport valabil.

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă.

Recomandari A1

Unde pot vota cetățenii români pentru alegerile europarlamentare 2024

În funcție de caz, iată unde pot vota cetățenii români pe 9 iunie 2024:

Cetățean român care votează în România

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans. Totuși, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, poți vota și la altă secție de votare, caz în care președintele biroului electoral al secției de votare te va înregistra pe listele suplimentare de alegători.

Cetățean UE care votează în România

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE, dar trebuie să te înscrii mai întâi pe o listă electorală specială la primăria localității de domiciliu sau de reședință. Poți vota la secția de care aparții în funcție de locul de domiciliu/reședință. Există posibilitatea să votezi și la o altă secție, dacă te afli într-o altă localitate decât cea de domiciliu/reședință în ziua respectivă, dar numai dacă biroul electoral de circumscripție județeană sau biroul electoral de circumscripție al sectorului (în cazul Bucureștiului) confirmă că ai fost inclus(ă) pe listele electorale speciale la cererea telefonică a președintelui biroului electoral al secției de votare. Dacă ești alegător cu mobilitate redusă poți vota și la o altă secţie de votare decât cea la care ești arondat, din aceeaşi unitate administrativ-teritorială.

Cetățean român care votează în străinătate

Poți vota dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE la secțiile de votare organizate de către statul român. Nu sunt necesare proceduri suplimentare pentru înregistrarea la vot dintr-un alt stat membru al UE sau dintr-o țară din afara UE. Pentru informații suplimentare, poți consulta pagina Ministerului Afacerilor Externe.

Cetățean UE care votează în străinătate

Poți vota dacă ești cetățean al unui alt stat membru al UE la o secție de votare organizată de statul român în alt stat decât România doar dacă figurezi înscris în listele electorale speciale.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024

Biroul Electoral Central a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, în urma unei trageri la sorți. Lista va fi deschisă de UDMR, iar apoi va urma Alianța PSD-PNL. În total vor fi 16 căsuțe pe buletinul pentru Parlamentul European, dintre care patru poziții vor fi ocupate de candidați independenți.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare

Poziția 1 - UDMR
Poziția 2 - Alianța electorală PSD-PNL
Poziția 3 - REPER
Poziția 4 - AUR
Poziția 5 - PUSL
Poziția 6 - Alianța Dreapta Unită
Poziția 7 - Partidul România Socialistă
Poziția 8 - Partidul România Mare
Poziția 9 - Partidul Patrioților
Poziția 10 - Partidul Alternativa Dreaptă
Poziția 11 - Partidul S.O.S România
Poziția 12 - Partidul Diaspora Unită
Poziția 13 - Paula-Marinela Pîrvănescu
Poziția 14 - Vlad Gheorghe
Poziția 15 - Nicu Ștefănuță
Poziția 16 - Silvestru Șoșoacă

Cum trebuie să votăm dacă vrem ca alegerea noastră să fie valabil exprimată

Votul este valabil exprimat în cazul în care, deși ștampila cu mențiunea „VOTAT” aplicată a depășit limitele patrulaterului, opțiunea alegătorului este evidentă, în cazul în care tușul s-a imprimat și pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”, precum și în situația în care ștampila a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater sau atât într-un patrulater, cât și în afara oricărui alt patrulater; efectuarea de ștersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Sunt nule buletinele de vot:

– pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare
– buletinele de alt model decât cel legal aprobat
– buletinele pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”
– buletinele de vot la care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Unde apar rezultatele și ce se întâmplă după alegerile europarlamentare 2024

Rezultatele alegerilor se vor publica în direct pe portalul dedicat rezultatelor alegerilor.

După contorizare și validarea alegerilor, deputații lucrează pentru a forma grupuri politice. La prima sa sesiune plenară în care toți deputații europeni se întâlnesc, noul Parlament alege un președinte. Într-o sesiune ulterioară, Parlamentul va alege noul Președinte al Comisiei Europene, iar ulterior va examina și aproba întreg Colegiul Comisarilor.

Mai multe informații despre desfășurarea alegerilor europarlamentare 2024 și cele mai recente știri pe această temă sunt disponibile aici.

Whatsapp LinkedIn
alegeri europarlamentare alegeri 2024
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Videoclipul zilei
Citește și
Amendă uriașă pentru tatăl care și-a folosit copiii într-un clip electoral pro-PSD! Un important...
Surpriză pentru românii din străinătate. Ar putea fi schimbat sistemul de votare. Propunerea vine de la...
Emmanuel Macron vrea să influenţeze noul peisaj european
Viorica Dăncilă intră „la rupere”. Anunțul surprinzător al premierului: „Trebuie să plătească...
Video recomandate
Video
Citește și
Inflamația ar putea să accelereze procesul de îmbătrânire. Ce poți face pentru a-ți proteja organismul Catine.ro
Angelique Boyer revine în telenovela Mujeres asesinas după 15 ani. Actrița va fi parte din cel mai recent sezon Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
VIDEO. Ce spune o tânără din Qatar despre România: „Am avut o experiență nemaipomenită în această țară” Libertatea.ro
Instituțiile care au dat chix cu privire la alegerile din SUA. Cine l-a dat pierzător de Donald Trump în sondaje Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Anunțul surprinzător făcut de Anca Țurcașiu după vacanța cu noul ei partener în Abu Dhabi: „Am mai... Elle
Cu ce probleme de sănătate se confruntă Irina Fodor. Ce a pățit prezentatoarea în timpul filmărilor pentru... Spynews.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi... BZI
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Un gram din această substanță rară costă peste 62.000.000.000.000 de dolari. Este produsă de om și are... Antena3.ro
2024 ar fi primul an în care Pământul trece de pragul de încălzire de 1.5 grade Celsius. Avertismentul experților useit
Horoscopul zilei de 19 noiembrie 2024. Capricornii au motive de bucurie. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Ungaria depășește România la rezervele de aur: Topul țărilor care stau pe „munți de aur” Wall-Street
Cine a fost Bela Karolyi, antrenorul care a modelat cariera de excepție a Nadiei Comăneci Kudika
Când ajunge vortexul polar în România: Ninsori abundente, furtuni de zăpadă și ger anunțate de meteorologi Playtech
Cine e tânăra pe care Silviu Prigoană a vrut să o înfieze. "Îmi spunea mereu că ar vrea să locuiesc cu... Redactia.ro
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie Observator
Metode de albire a dinților. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja dantura MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării!... Gandul
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia CanCan
Cele mai bune exerciții postpartum pe care le poți face DeParinti
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent:... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste