Antena

Pelerinaj Sfânta Parascheva 2024. Ce schimbări se fac pentru pelerinii care vin să se închine la moaștele Sfintei Parascheva

Pe data de 14 octombrie în calendarul creștin ortodox este prăznuită Sfânta Parascheva, iar pelerinii din întreaga țară merg la racla cu moaștele sfintei la Iași.

Publicat: Marti, 08 Octombrie 2024, 10:49 | Actualizat: Marti, 08 Octombrie 2024, 16:34
Galerie de imagini
La Iași au început deja pregătirile pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva 2024 când sunt așteptați sute de mii de pelerini din întreaga țară.
Hepta

La Iași au început deja pregătirile pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva 2024 când sunt așteptați sute de mii de pelerini din întreaga țară.

Ca în fiecare an, pregătirile sunt în toi pentru primirea enoriașilor care doresc să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Mulți dintre ei vin de la sute de kilometrii distanță, cu autocare, în grupuri organizate, pentru a o preamări pe Sfânta Parascheva și pentru a se ruga la racla cu moaștele sale.

Ce schimbări se fac anul acesta la Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu ocazia Pelerinajului de Sfânta Parascheva 2024

În acest an, la Iași sunt împlementate niște schimbări pentru a facilita așteptarea la coadă a pelerinilor. Din anii trecuți, cei care se ocupă de organizarea pelerinajelor știu deja că așteptarea la cozile kilometrice i-au obosit pe pelerini, în special pe cei care suferă de anumite probleme de sănătate și vin să se roage la Sfânta Parascheva. Sfânta Cuvioasă Parascheva este ocrotitoarea Moldovei și a celor săraci.

Deja a început împodobirea baldachinului în care marți, pe 14 octombrie, va fi depusă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Prascheva, la care se vor închina suta de mii de pelerini, atât din țară, cât și de peste hotare. De împodobirea baldachinului se ocupă de 21 ani o familie de florari din Bucureşti.

Pe aceeași temă

"Culorile de anul acesta exprimă, în primul rând, bucuria. E un colorit uşor diferit. Ne dorim să îmbrăcăm altfel acest baldachin. Avem trandafiri roz în două variante, avem trandafiri albi, galbeni, avem două varietăţi de crini. Ne dorim să îmbrăcăm anul acesta baldachinul încât să bucure pe toată lumea şi, bineînţeles, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Nu o facem decât pentru bucuria oamenilor", a declarat Ion Buştei, potrivit Agerpres.

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu prilejul Hramului Sfintei Parascheva a început deja de astăzi, 8 octombrie, când a început la ora 06.00 dimineața citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. În curând urmează să fie aduse la Muntele Athos și moaștele Sfântului Pantelimon care vor fi depuse lângă racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2024 ca 'an omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor, şi an comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi'. Am dorit să oferim pelerinilor bucuria de a se întâlni la Iaşi cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârşeşte vindecări şi aduce multă alinare celor afectaţi de felurite boli", a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei.

Anul acesta are loc o altă shcimbare cu privire la organizarea pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sunt puse la dispoziție două linii telefonice pentru pelerini, iar programul de funcționare este non-stop. Pelerinii pot suna pentru a cere informații cu privire la ce se întâmplă la pelerinaj.

Pe aceeași temă

„Credincioşii aflaţi în pelerinaj la Iași pot apela la orice oră din zi şi din noapte la numerele de telefon 0757.57.91.00 şi 0757.03.34.66 pentru a cere informaţii referitoare la organizarea pelerinajului, organizarea slujbelor, despre procesiunea Calea Sfinţilor sau alte informaţii.

Recomandari A1

Aceste numere de telefon sunt exclusiv dedicate Sărbătorii Hramului Sfintei Parascheva”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Lucian Apopei.

Pentru a eficientiza fluxul pelerinilor care stau la coadă, la Mitropolie vor fi prezenți mai mulți voluntari dispuși să ajute.

„Vor fi o mie de voluntari, iar 300 de preoţi se vor afla printre pelerini. În ceilalţi ani s-a simţit nevoia prezenţei preotului printre oameni. În preajma zilei de 14 octombrie timpul de aşteptare va fi mare, iar prezenţa unui preot este binevenită”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Whatsapp LinkedIn
sfanta parascheva sfanta parascheva 2024 moaste sfanta parascheva
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Premiera serialului Our Kind of People e în AntenaPLAY. Când un secret din trecutul familiei sale iese la iveală, viața protagonistei Angela Vaughn se schimbă complet. Vezi acum.
Stirile zilei ANAF scoate la a doua licitaţie un apartament cu două camere de 54 mp în Braşov, după ce nu s-a vândut cu 65.000 de euro
Videoclipul zilei
Citește și
Programul Sărbătorii Sfintei Parascheva 2024. Când începe pelerinajul la Iași și ce trebuie să știe...
Pelerinaj Sfânta Parascheva 2023. Când va avea loc și la ce să se aștepte credincioșii din întreaga...
Gigi Becali a fost surprins în timp ce împărțea bani pelerinilor la Sfânta Parascheva: “Dacă ești...
Imagini cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. Oamenii s-au adunat și pupă mâinile acoperite...
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii care experimentează schimbări majore în relații până pe 13 octombrie 2024. Vezi dacă te numeri printre... Catine.ro
A început Antalya Golden Orange Film Festival. Printre primii câștigători s-a aflat și Aras Bulut Iynemli Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Neînțelegeri între judecătorii CCR care au respins candidatura Dianei Șoșoacă la președinție. Reprezentanta... Libertatea.ro
Ingredientul din dietă care face minuni în organism: Scade cu 60% riscul de cancer dacă este consumat zilnic Ziare.com
Florinel Coman şi Ioana Timofeciuc se cunună religios! Soţia vedetei de la Al Gharafa a anunţat când va avea loc... AntenaSport
Cum arată Anastasia și Natalia, cele două fiice ale cuplului Adelina & Cristi Chivu și ce a dezvăluit soția... Elle
Abia a divorțat de mama copiilor, dar acum vrea să se întoarcă la a doua soție?! Gestul făcut de fotbalistul de... Spynews.ro
Câți bani au strâns la nuntă Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță: Au fost invitați care au chefuit gratis! BZI
Salarii mai mari de la 1 ianuarie 2025! Creșterea va fi de cel puţin 650 de lei BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească HelloTaste.ro
Cum a devenit un român spaima Californiei. Andrei a ajuns să controleze mii de conturi din care a furat toți banii Antena3.ro
Noul logo OpenAI ar fi „șocat și alarmat” angajații. Ce design ar vrea să adopte compania useit
Horoscopul zilei de 8 octombrie 2024. Gemenii trebuie să analizeze oportunitățile. Află ce se întâmplă cu... Catine
Consultant imobiliar: Prețul locuințelor ar putea crește mai rapid decât salariile Wall-Street
Cristina Gheorghiță, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, o profesionistă desăvârșită! Cine este și cu ce... Kudika
Zodiile care vor avea un an de vis în 2025. Norocul le surâde, sunt favorizate de univers Playtech
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de... Redactia.ro
Cât a cheltuit o turistă din Anglia într-o singură zi în București: "Merită? E România atât de ieftină?" Observator
Ce este herpesul bucal. Care sunt cauzele apariției lui și cum poți să-l previi MediCOOL
Sos de merișoare pentru friptură, cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca... ProSport
GESTUL neașteptat și plin de afecțiune pe care PRINȚUL William îl face pentru Kate Middleton, după diagnosticul... Gandul
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!' CanCan
Recuperarea după naștere. Ce recomandă specialiștii să faci în această perioadă DeParinti
Jisoo de la BLACKPINK s-a vopsit șaten deschis. Cântăreața și-a uimit fanii cu noua ei transformare ZUTV
Google va urmări locația „la fiecare 15 minute”, chiar dacă GPS-ul e dezactivat. Ce utilizatori sunt vizați UseIT
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Hello Taste