Alertă alimentară în România! Un sortiment de somon afumat, retras de pe piață. A fost depistat cu o bacterie periculoasă
Un lot de file de somon afumat a fost retras de pe piață după ce a fost depistată prezența unei bacterii extrem de periculoase. Despre ce produs este vorba.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 18 Decembrie 2024, 16:15 | Actualizat: Miercuri, 18 Decembrie 2024, 16:29Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis că un lot de File de Somon afumat de Alaska 100 de grame a fost retras de la vânzare din magazinele Auchan. Analizele au s-a semnalat prezenţ bacteriei periculoase, Listeria monocitogenes. Persoanele care au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume, transmite news.ro.
Lot de somon afumat, depistat cu o bacterie periculoasă, retras din magazinele Auchan. Ce trebuie să facă clienții care au cumpărat produsul
„Stimati clienti, Grupul Auchan efectuează rechemarea produsului Auchan File de Somon afumat de Alaska 100g. Motivul retragerii: contaminare cu Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziţionat produsul sunt rugate să nu îl consume, să îl returneze la Serviciul Clienţi din magazinul Auchan de unde l-au cumpărat şi vor primi
înapoi contravaloarea acestuia. Prezentarea bonului fiscal nu este necesară”, infomrează ANSVSA.
Potrivit sursei citate, doar produsele cu data de expirare 05.01.2025 care fac parte din lot 05012025 sunt vizate de rechemare. Astfel, este vorba despre AUCHAN FILE DE SOMON SALBATIC DE ALASKA AFUMAT 100g EAN 5949084019964 lot 05012025, data de expirare 05.01.202.
Ce este listerioza
Listerioza este o boală cauzată de bacteriile din genul Listeria, în special Listeria monocytogenes (un cocobacil Gram pozitiv), o bacterie ce poate fi găsită în sol, apă, vegetale crude, carne, produse lactate nepasteurizate şi alte alimente contaminate. Bacteria Listeria monocytogenes are o rezistenţă extrem de mare la temperaturi scăzute şi poate supravieţui într-o gamă variată de medii.
Infecţia cu Listeria monocytogenes se poate produce, în principal, pe cale digestivă, prin consumul de alimente contaminate. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, femeile însărcinate, nou-născuţii şi persoanele în vârstă sunt mai susceptibile la infecţia cu Listeria şi la dezvoltarea formelor severe de listerioză. Perioada de incubaţie a listeriozei poate varia dar, în general, este între trei şi 70 de zile.
Potrivit Medlife, simptomele listeriozei pot varia în funcţie de severitatea infecţiei şi de persoana afectată. În multe cazuri, persoanele sănătoase pot fi purtătoare ale bacteriei Listeria monocytogenes fără a prezenta simptome evidente. În cazul în care apar simptome, acestea pot include: febra, dureri musculare, dureri de cap, greaţă şi vărsături şi diaree. Este important de remarcat că simptomele listeriozei pot apărea la câteva zile sau chiar săptămâni după expunerea la bacterie.
Diagnosticul listeriozei este stabilit, de obicei, de către medici specializaţi în boli infecţioase sau gastroenterologie. Pentru a confirma prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes şi pentru a pune un diagnostic precis, medicul poate recomanda mai multe investigaţii şi analize de sânge.
Pe aceeași temăSursa citată mai menţionează că tratamentul pentru listerioză implică, de obicei, administrarea de antibiotice, pentru a combate infecţia cu Listeria monocytogenes. Alegerea specifică a antibioticelor şi durata tratamentului pot varia în funcţie de gravitatea infecţiei, locaţia acesteia şi starea generală a pacientului.
În cazul listeriozei severe, cum ar fi meningita sau septicemia, este necesară spitalizarea, pentru administrarea intravenoasă a antibioticelor şi pentru monitorizarea atentă a pacientului. În plus, faţă de tratamentul antibiotic, este important să se acorde atenţie şi tratării simptomelor listeriozei, cum ar fi febra, durerile musculare şi durerile de cap. Este important, de asemenea, ca persoanele cu un risc crescut, cum ar fi femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau cele cu un sistem imunitar slăbit, să caute imediat asistenţă medicală în cazul apariţiei simptomelor specifice listeriozei. Tratamentul timpuriu poate reduce riscul de complicaţii grave asociate cu această infecţie.