Antena

Alimente scumpite: la ce preț au ajuns roșiile, pâinea, salamul, laptele și alte alimente intens cumpărate

Salamul, roşiile proaspete, laptele şi merele s-au scumpit cel mai mult în luna martie, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, transmisă AGERPRES.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 27 Martie 2020, 19:21 | Actualizat: Vineri, 27 Martie 2020, 19:36
Alimente scumpite: la ce preț au ajuns roșiile, salamul, laptele și alte alimente intens cumpărate


Astfel, salamul de vară vrac avea un preţ mediu de 28,83 lei/kg în data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decât în decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg faţă de ianuarie şi cu 2,16 lei/kg peste preţul lunii februarie. Salamul Victoria putea fi cumpărat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, în timp ce în decembrie anul trecut preţul era cu 2,01 lei mai puţin (27,07 lei/kg). În primele două luni ale anului, preţul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.

Roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg în data de 23 martie, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. În ianuarie 2020, un kilogram de roşii putea fi achiziţionat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.

Preţul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 până în martie 2020, acesta ajungând în ziua analizată de Consiliul Concurenţei la 4,77 lei/kg.

Laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, în timp ce în ianuarie preţul era de 4,10 lei, iar în februarie de 4,46 lei.

În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta avea un preţ de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în 23 martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie, 1,80 lei în ianuarie 2020 şi 1,60 de lei în februarie, iar cea intermediară tot de 300 de grame a consemnat o creştere de la 1,44 lei la finalul anului trecut la 1,92 lei în martie 2020.

În cazul cărnii de porc, doar cotletul feliat înregistra o creştere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg în decembrie la 21,11 lei/kg în 23 martie. Restul sortimentelor de carne de porc înregistrau uşoare scăderi faţă de decembrie 2019, o lună în care consumul acestui produs creşte considerabil.

Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în 23 martie, restul sortimentelor (pulpe întregi, pulpe inferioare, piept de pui dezosat) consemnând scăderi de preţ de până la un leu.

De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, faţă de 5,32 lei în decembrie şi chiar 5,77 lei în februarie, iar un kilogram de orez - 7,51 lei, comparativ cu 7,72 lei în februarie şi 7,17 lei în decembrie 2019.

Preţul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019, şi 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg în ianuarie şi februarie 2020.

Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de preţul din toate cele trei luni analizate 3,27 lei în decembrie, 3,12 lei în ianuarie şi 3,52 lei în februarie, iar preţul ouălor avea aceeaşi tendinţă pe toate cele patru categorii de mărime analizate (S,M, L, XL). De exemplu, 30 de ouă de mărime L aveau un preţ mediu de 17,83 lei în 23 martie, în decembrie - 18,71 lei, în ianuarie 18,28 lei, iar în februarie 2020 - 17,98 lei.

Preţul unui kilogram de ceapă galbenă era pe 23 martie de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie,3,09 lei în ianuarie şi 2,96 lei/kg în februarie, cel al morcovilor proaspeţi de 2,49 lei/kg în 23 martie, faţă de 2,31 lei/kg în februarie şi 2,48 lei în decembrie, iar pentru fasolea boabe era un preţ de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg în februarie, 11,55 lei/kg în ianuarie 2020 şi 10,9 lei/kg la finalul anului trecut.

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara joi în şedinţa de Guvern că "în momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe".

"Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici şi asta am demarat împreună cu ANPC şi Ministerul Agriculturii, schimbăm date între noi, ca să avem o imagine ce se întâmplă şi în zona comerţului tradiţional. Comerţul tradiţional este undeva la 40% din piaţă, 60% sunt magazinele din lanţurile de comercializare a alimentelor.

Evident că lucrurile nu merg atât de bine, preţurile nu sunt atât de mici cum erau acum câteva luni. Sunt disfuncţionalităţi în piaţă, dar nu e o disfuncţionalitate generalizată. Vedem produse la care preţurile au scăzut, unele care rămân cumva constante şi câteva la care avem creşteri de preţuri", a subliniat Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurenţă va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de încălcare a legii. "Situaţia o monitorizăm. Acolo unde vom avea suspiciuni de încălcare a legii vom interveni. Avem deja o investigaţie în curs. Pot să fie şi altele. În momentul de faţă, datele noastre nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe. Aş susţine ce a spus domnul ministru înainte şi e important să ne asigurăm că lanţul logistic funcţionează bine, atât pe plan intern cât şi extern, să ne asigurăm că mărfurile ajung la timp în magazine, dar altfel piaţa pare să funcţioneze bine în momentul de faţă pe partea de produse alimentare", a menţionat joi Bogdan Chiriţoiu

Whatsapp LinkedIn
covid-19 covid coronavirus harta cazuri confirmate roamnia scoli inchise simptome corona scumpire alimente
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Citește și
Cum știi dacă ai răcit, ai gripă sau ai făcut Covid-19. Simptomele care diferențiază cele trei boli...
Prima țară care reintroduce măsuri de siguranță anti-COVID. Numărul de noi cazuri a crescut alarmant...
Vlad Gherman a fost testat pozitiv cu COVID-19. Ce a publicat actorul pe rețelele sociale: „Am zăcut...
Ce este și cum se manifestă Arcturus. Noua subvariantă de coronavirus se răspândește rapid în lume...
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Cine e fiul mai puțin cunoscut al lui Florin Piersic. Actorul rar vorbește despre fiul său cel mic
Mai multe