Antena

Când se împodobește bradul. Calendarul tradițiilor de Crăciun pe 24 decembrie, în Ajun, 25 și 26 decembrie 2022

Împodobirea bradului este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun. Este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a decora bradul, cel mai important și impunător element al Crăciunului. Iată când se împodobește și care este calendarul tradițiilor de Crăciun 2022, căci există o mulțime de datini și obiceiuri în ziua nașterii lui Iisus Hristos.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 20 Decembrie 2022, 12:57 | Actualizat: Miercuri, 21 Decembrie 2022, 11:03
Galerie de imagini
Împodobirea bradului este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun. Este momentul în care întreaga familie se reunește pentru a decora bradul, cel mai important și impunător element al Crăciunului. Iată când se împodobește și care este calendarul tradițiilor de Crăciun 2022, căci există o mulțime de datini și obiceiuri în ziua nașterii lui Iisus Hristos.
Shutterstock.com

Luna decembrie este presărată cu sărbători și nu degeaba este numită ”luna cadourilor”. Încă de la începutul ei, împodobirea bradului reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente, alături de venirea lui Moș Crăciun și masa la care se strânge toată familia.

Dacă cei mai nerăbdători aleg să-l decoreze încă din luna noiembrie, sunt și persoane care aleg să împodobească pomul cu puțin timp înainte de Crăciun. Iată când este momentul potrivit să împodobești și care sunt cele mai importante și frumoase tradiții de Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Pe aceeași temă

Când se împodobește bradul de Crăciun, conform tradiției

Împodobirea bradului de Crăciun își găsește originea în obiceiurile diferitelor culturi. Tradiția a început pentru că, în trecut, oamenii considerau că plantele veșnic verzi încorporează vitalitatea și aduc sănătate în casă.

În tradiția românească de la sate, bradul este împodobit inclusiv la nunți și moartea tinerilor. Obiceiul datează de pe vremea dacilor și simbolizează uniunea dintre persoana decedată și natura reprezentată prin brad.

Pe aceeași temă

Ulterior, decorarea bradului a ajuns una dintre cele mai iubite datini în mediul urban, cât și în mediul rural, devenind un prilej de sărbătoare.

Dar când se împodobește bradul? Ei bine, nu mai e un secret că cei mici, dar și adulții așteaptă cu nerăbdare decorarea pomului de Crăciun. La începutul acestei datini, pomul era adus în case și decorat cu lumânări. Acum, se folosesc luminițe colorate și globuri deosebite.

Tradiția spune că bradul se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie, și trebuie să aibă neapărat un înger sau o stea pusă în vârful pomului, care reprezintă îngerii sau steaua de la Betleem.

Pe aceeași temă

Tradițiile românești în Ajunul Crăciunului. Ce se face pe 24 decembrie

Recomandari A1

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea patronată de Moș Ajun. Despre acesta se spune că este fratele geamăn al lui Moș Crăciun, cu care ar semăna ca două picături de apă.

Conform tradiții-superstiții.ro, Moș Ajun a fost ultimul dintre apostoli și cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se colinde și să dăruiască florinți de la părinți.

Din bătrâni se zice că Maica Domnului i-a cerut ajutorul lui Moș Ajun înainte de a naște, iar acesta l-a trimis pe fratele lui, moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria l-a adus pe lume pe Iisus Hristos în staulul al cărui stăpân era chiar Moș Crăciun.

Una dintre superstițiile din Ajunul Crăciunului este legată chiar de acest lucru. Se spune că nu este bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor pentru că în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Iisus Hristos, pe care l-au încălzit cu suflarea lor.

Ba mai mult, pe 24 decembrie 2022, cerurile se deschid, însă doar oamenii credincioși și buni la suflet pot vedea minunea. O altă superstiție interzice să deschidem ușa casei în Ajunul Crăciunului. În caz contrar, zboară norocul din casă.

Există o mulțime de obiceiuri și tradiții din Ajunul Crăciunului, care e pe 24 decembrie. Unul dintre ele presupune ca preotul și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Pentru a avea noroc pe tot parcursul vieții, nu trebuie să mâncăm nimic în Ajunul Crăciunului. Pe timpul zilei, gospodinele adună surcele și apoi le împrăștie prin casă. Tot la sărbătoarea de astăzi se prepară mai multe feluri de mâncare, pentru a le avea tot anul viitor. Pe masă se pune și puțină otravă, care se va da vacilor, după ce sărbătorile trec. Această datină are rolul de a spori norocul și a ajuta vacile să se înmulțească.

Pe aceeași temă

În unele locuri, copiii consumă bostan pentru a fi sănătoși tot anul. O zi așa specială e marcată de și mai multe tradiții și obiceiuri.

Toate gospodinele obișnuiesc să curețe casa înainte de Ajunul Crăciunului pentru că pe 24 decembrie nu mai au voie să dea cu mătura. O veche tradiție spune că acest lucru alungă norocul din casă.

În Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, se aduce vâsc în casă și cei care vor să vadă cum stau cu sănătatea în 2022 trebuie să taie un măr. Dacă miezul acestuia este frumos, atunci problemele vor lipsi în următorul an.

În unele sate din România, fetele nemăritate țin post negru pentru a își visa ursitul. În alte locuri, fetele care vor să își viseze viitorul soț lasă peste noapte mai multe feluri de mâncare negustate. Când acesta vor veni și va gusta, ele vor putea să-l vadă.

Seara, când se împodobește bradul de Crăciun, iar noaptea Moș Crăciun pătrunde pe horn și lasă cadourile sub pomul frumos decorat.

Care sunt obiceiurile în ziua de Crăciun, 25 decembrie

Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos se ține pe 25 și 26 decembrie. Sunt zile pline de emoție pentru credincioși și nu numai. Dacă în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2022, se țin o mulțime de tradiții și obiceiuri, acestea nu lipsesc nici în prima zi de Crăciun.

Pe 25 decembrie, colindătorii umblă pe străzile orașelor și satelor în timp ce țin în mână o stea făcută din carton și hârtie, care are și scene biblice pictate.

În unele zone, copiii merg din casă în casă, cântă Steaua și recită poezii sau legende. Liderul grupului cară cu el o stea din lemn, acoperită cu staniol și decorată cu clopoței și panglici colorate. O imagine a Sfintei Familii este lipită în centru stelei și întreaga creație este atașată de o coadă de mătură sau de un băț puternic.

Se crede că cei care nu le deschid colindătorilor vor avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgârcenia arătată în Ajunul Crăciunului.

Pe aceeași temă

A doua zi de Crăciun: tradiții și obiceiuri pe 26 decembrie

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, tradiția susține că nașii trebuie să viziteze finii. Cei care uită vor avea parte de necazuri. De asemenea, nu e bine să speli în această zi și nici nu se muncește.

În a doua zi de Crăciun, este interzis să bârfești, înjuri și să faci alianțe împotriva altor persoane. Se spune că fetele necăsătorite nu au voie să toarcă sau să coasă pentru că altfel nu se vor mai căsători.

O superstiție legată de 26 decembrie zice că recolta se va strica și toamna următoare va fi ploioasă dacă va bate vântul în această zi de sărbătoare.

Whatsapp LinkedIn
brad craciun 2022 traditii obiceiuri
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reptilele veninoase care s-au înmulţit în România: muşcătura lor poate ucide în 5 ore. Ce pot face oamenii ca să se protejeze
Citește și
Un locatar și-a lăsat bradul veștejit pe scara blocului. Ce au putut să-i facă vecinii pentru gestul...
Iluzie optică virală! Privește bradul de Crăciun și descoperă unde s-a ascuns pisica. Unde se află...
Când trebuie să despodobești bradul dacă nu vrei să ai ghinion tot anul, potrivit tradiției celor 12...
Giulia și Vlad Huidu, portret superb de familie. Cum s-au pozat alături de copiii lor lânga bradul de...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Vlad Niculici (Mr. Cheesecake) a fost eliminat. Ce a urmat și ce reacție a avut Alexandru Sautner
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce concurent a primit punctajul maxim după duel. Surpriză de proporții pentru toți cei prezenți
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Adnana Mihaela Irimia a izbucnit în lacrimi, în timpul duelului. Ce i-a zis Claudia Sauliuc
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce echipă a câștigat cel de-al șaptelea battle. Banda a adus un verdict neașteptat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Alexandru Sautner s-a enervat pe Richard Abou Zaki și a aruncat cu obiecte spre el. Ce a urmat
Chefi la cuțite, 6 mai 2024. Ce temă de gătit a anunțat Irina Fodor pentru al șaptelea battle. Ce s-a aflat despre Orlando Zaharia
Prognoza meteo 7 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Cât timp se păstrează friptura de miel în frigider de fapt. La ce să fii atent înainte să o consumi
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025. Nu se întâmplă des să fie sărbătorit în aceeași zi
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Antonia a revenit în casă. Cum a fost posibil
Mai multe