Care este amenda pe care o primesc cei care nu poartă masca de protecție în spaţiile publice
După cum se știe bine, purtarea măștii de protecție a devenit din nou obligatorie în spațiile publice, deschise și închise, în localitățile în care incidența acumulată în ultimele 14 zile depășește 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Astfel, persoanele care nu poartă vor fi amendate.
Publicat: Marti, 12 Octombrie 2021, 14:37 | Actualizat: Marti, 12 Octombrie 2021, 15:42Prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 6 octombrie, oricine încalcă această regulă va fi amendat.
Ministerul interimar al Sănătății a anunțat la acel moment că a fost semnat un ordin pentru reintroducerea obligativității purtării măștii în toate spațiile publice.
Ce amenzi se dau pentru nepurtarea măștii în spațiile publice
Amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport este între 500 şi 2.500 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din cuantum în 15 zile, potrivit Observator.
"Reglementarea oficial spune foarte clar: e obligatoriu să porți masca în toate spațiile deschise unde incidența depășește 6 la mia locuitori. E obligatoriu în toate spațiile deschise. Am spus că se exceptează prin acest ordin persoanele care desfășoară activități individuale sau cu membrii familiei, sportive, recreative și am spus că dăm posibilitatea comitetelor județene pentru situații de urgență să vină cu alte excepții dacă DSP avizează", a explicat Lucian Bode ministrul de Interne.
Pe aceeași temăÎnsă există și excepții pentru anumite cazuri și anumite persoane
– angajatul care este singur în birou;
– persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii;
– persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante;
– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 m între persoane;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
– nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie dacă persoana este singură pe stradă
– persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune;
– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
– persoanele care sunt singure în birou;
– prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
Pe aceeași temăÎn funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot fi aplicate şi excepţii pentru persoanele care:
– suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
– desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).
Pe aceeași temă