Purtarea măștii de protecție redevine obligatorie în spațiile publice deschise. Anunțul Ministerului Sănătății

Măștile vor fi din nou obligatorii în toate spațiile publice deschise, în localitățile und eincidența cumulată în ultimele 14 zile depășește 6 cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Masca de protecție, din nou obligatorie

Shutterstock

Ministerul interimar al Sănătății a anunțat că a fost semnat un ordin pentru reintroducerea obligativității purtării măștii în toate spațiile publice deschise. Oblgativitatea intră în vigoare după publicarea documentului în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății a transmis un comunicat prin care a anunțat că noul ordin va fi publicat pe 6 octombre în Monitorul Oficial.

Masca de protecție, din nou obligatorie în exterior, pentru localitățile cu incidența de peste 6 la mie

„Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Citește și: CNSU a aprobat noile restricții! Ce este permis și ce nu pot face persoanele nevaccinate acolo unde incidența este peste 6 la mie

Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise”, a anunțat miercuri, 6 octombrie, Ministerul Sănătății.

Citește și: Cum se manifestă simptomul "degetele Covid-19" și de ce unele persoane pozitive la coronavirus fac această afecțiune

Ce persoane sunt exceptate de la purtarea măștii în exterior

De la purtarea măștii în exterior vor fi scutite care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

„Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, prin hotărâri ale comitetelor judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Totodată, persoanele care merg singure pe stradă, sau cu persoanele cu car elocuiesc, sunt exceptate de această măsură.

„Într-o localitate unde rata incidenței este de peste 6 la o mie de locuitori, o persoană care circulă singură sau cu persoane cu care locuiește împreună, într-un spațiu deschis unde nu este aglomerat (activitate sportivă, activitate în parc, pe stradă, merge cu bicicleta etc.) nu trebuie să poarte mască.

Atunci când interacționează cu altcineva decât cu persoane cu care locuiește împreună, nu se mai consideră activitate în mod individual și trebuie să poarte mască.

Citește și
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Zarug a răspuns întrebării „De spui mereu fă”. Iată care este explicația dată de concurentul de la Asia Express 2021
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
Zarug, motivul pentru care spune „fă”. Concurentul a explicat totul pe rețelele de socializare
colaj de fotografii cu anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Presupusa iubită a lui Laurențiu Reghecampf, prima declarație despre relația ei cu soțul Anamariei Prodan. Cum se înțeleg
Mai multe articole

Menționăm că rămâne, în continuare, în vigoare obligativitatea purtării măștii de protecție în locurile aglomerate indiferent de rata incidenței în localitate: ex: târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc.”, este precizat în comunicat.

Totodată, în comunicatul emis de Ministerul Sănătății este precizat că „documentul se va publica astăzi în Monitorul Oficial al României”

În București incidența de infectare a depășit pragul de 10 cazuri la mia de locuitori

În București incidența de infectare a depășit pragul de 10 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că noul ordin se aplică și pentru Capitală.

DSP București a anunțat că marți, în dimineața zilei de 5 octombrie incidența de infectare cu coronavirus a ajus la 10,31 la mia de locuitori, după ce luni incidența era la 9,64. „Rata de incidența cumulată calculată la 14 zile: 5.10.2021 – ora 10:00 – valoarea de 10.31”, a anunțat DSP București.

Creșterea incidenței de infectare în Capitală a fost foarte rapidă, având în vedere că pe 27 septembrie, acesasta era de 4.95 la mia de locuitori, iar pe 1 octombrie era de 7.68 de infectați la mia de locuitori.

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Hummus cu usturoi copt. Un preparat gustos și cremos
Dacă adori rețeta clasică de hummus, din bucătăria orientală, nu ezita să încerci și varianta de hummus cu usturoi copt. Este un preparat gustos, cu o textură cremoasă și aromă subtilă de usturoi.
Catine.ro
Ultimele știri