Cât costă o porție de cartofi prăjiți în Centrul Vechi al Capitalei. Prețul pentru 250 de grame îi ține departe pe pofticioși
Deși, oficial, nu s-au scumpit, cartofii au ajuns la preț de delicatesă în restaurante, în ultima perioadă. Iată cât trebuie să scoți din buzunar pentru o porție de 250 de grame!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 15 Noiembrie 2024, 15:27 | Actualizat: Vineri, 15 Noiembrie 2024, 16:20Cartoful este unul dintre alimentele de bază care, conform Institutului Național de Statistică, și-a păstrat prețul. Indiferent de perioada la care ne referim, un kilogram de cartofi de la piață este în medie trei-cinci lei, însă odată prăjiți, costul crește considerabil, în funcție de locul în care alegem să îi mâncăm, transmite digi24.ro.
În piața Obor din Capitală, un kilogram de cartofi costă în medie patru lei, dar prețul poate fi cu un leu sau doi mai mare, în funcție mărime.
În cazul unui kilogram de cartofi congelați, prețurile variază între opt și 20 de lei, în funcție de producător, calitate sau țara din care provin. Fie că vorbim de cartofi proaspeți sau congelați, pentru o porție de 500 de grame, bucătarii susțin că este nevoie de aceeași cantitate de ulei.
„Diferența este, în primul rând, de gust și, după cum îi spune și numele, cartofii proaspeți sunt proaspeți, beneficiem de gustul adevărat al cartofului, pe când cei congelați, fiind congelați, își pierd o parte din nutrienți și din gust”, a spus un șef bucătar, potrivit sursei citate mai sus.
Pe aceeași temăCât a ajuns să coste o porție de cartofi prăjiți în restaurant
Lucrurile se schimbă, însă, în restaurante. O porție de 250 de grame de cartofi prăjiți la un restaurant din centrul vechi din Capitală, costă 19 lei. De aproape 20 de ori mai mult decât în piață.
„Diferența este plata furnizorilor, plata angajaților, a ospătarilor, a bucătarilor, a materiei prime și a consumabilului. Porția de cartofi are în jur de 250 de grame și depinde cât de aglomerat este, timpul mediu este de aproximativ 10-15 minute”, a explicat un ospătar, potrivit digi24.ro.
„În cazul unei porții de cartofi cumpărată de la un restaurant fast-food, prețul este același, de 19 lei, însă cantitatea este dublă, de aproape 500 de grame, iar timpul de așteptare unul mult mai scurt și anume, de doar două minute
Concluziile sunt simple. Pentru aceeași cantitate de cartofi prăjiți, 500 de grame, costul pentru a-i găti acasă este de 5 sau 8 lei, în funcție de cartofii pe care îi folosim, iar în cazul restaurantelor, prețul este de aproape 20 de lei la fast-food sau chiar 40 de lei cu servire la masă”, transmite jurnalistul Digi 24.
Pe aceeași temă