Ce i-a cerut soția lui Mihai Șora preotului la slujba de înmormântare. Dorința i-a fost împlinită prin excepție
În data de 28 februarie 2023, la București, a avut loc slujba de înmormântare a filozofului și scriitorului Mihai Șora, care a murit la vârsta de 106 ani. Slujba de înmormântare a fost una atipică, întrucât a fost oficiată într-o biserică în care nu se săvârșesc de obicei astfel de slujbe, Biserica Albă din Capitală.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 28 Februarie 2023, 16:16 | Actualizat: Marti, 28 Februarie 2023, 16:30În urma cererii făcute de soția lui Mihai Șora, preotul acestei biserici a acceptat să oficieze slujba de înmormântare și chiar să susțină o cuvântare.
Mihai Șora a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați intelectuali din România, un om care a trăit o viață lungă și plină de evenimente memorabile.
Slujba de înmormântare a lui Mihai Șora a fost făcută la Biserica Albă din Capitală. Cuvântarea preotului: “În această biserică nu se săvârșesc slujbe de înmormântare”
Soția lui Mihai Șora, Luiza Palanciuc Șora, a dorit ca slujba de înmormântare să fie oficiată în biserica în care soțul său se simțea cel mai bine și care îi era cel mai aproape de suflet. Biserica însă se deosebește de altele din țară, aici, în mod tradițional, nu se oficiază slujbe de înmormântare.
Cu toate acestea, preotul bisericii, fiind și un apropiat al marelui filosof, a acceptat să oficieze slujba de înmormântare pentru Mihai Șora, la cererea soției sale. De asemenea, preotul a susținut și o cuvântare, în care a amintit de personalitatea și contribuția deosebită a lui Mihai Șora la cultura românească.
“La dorința doamnei Luiza Șora voi încerca să aduc și eu la expresie un gând de recunoștință și de bucurie a faptului că foarte mulți ani, domnul Mihai Șora, a fost un real mărturisitor al lui Hristos. Ne cunoaștem de foarte mulți ani, (...), dar începând cu anii 2014-2015 ne-am cunoscut bine în această biserică, locaș sfânt a lui Dumnezeu și din acest motiv am și acceptat rugămintea doamnei Luiza ca această slujbă de înmormântare să fie făcută în această biserică unde, îndeobște, nu se săvârșesc slujbe de înmormântare pentru că noi așa l-am perceput pe dânsul din perspectiva noastră a preoților slujitori lui Dumnezeu, ca un om mărturisitor real al lui Hristos. Vă mărturisesc că întâlnirile personale cu dânsul, dar și în postările arhicunoscute în mediul virtual, dânsul a arătat o legătură foarte frumoasă, foarte apropiată cu biserica acesta unde venea adesea duminica la sfânta și dumnezeiasca Liturghie și adesea la marile praznice ale Învierii Domnului sau Crăciunul. Dânsul a venit pentru ultima dată aici în biserică, la începutul postului mare”, a predicat preotul. Continuarea poate fi văzută în videoclipul de mai jos.
Ceremonia de înmormântare a avut loc marţi, la Cimitirul Bellu, figura 10, cu onoruri militare. Filosoful şi eseistul Mihai Şora a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai societăţii civile româneşti din ultimii 30 de ani şi a avut o contribuţie semnificativă în filosofia contemporană românească. Mihai Şora a readus tehnica dialogului în filosofia românească, folosindu-se de "dialogul interior" şi de exerciţiile spirituale din tradiţia europeană medievală şi modernă, potrivit News.ro.
Concepţia sa asupra timpului a fost deosebit de importantă în filosofia sa şi a fost expusă în lucrarea sa “Clipa şi timpul”, publicată în 1995. El a fost mai aproape de înţelesul kairotic al timpului şi de o conceptualizare a unui "timp existenţial" apropiat de înţelesul timpului din teologia lui Augustin şi de cel din fenomenologia lui Husserl. Mihai Şora a fost un gânditor care a marcat filosofia românească și care va rămâne veșnic întipărit în amintirea colectivă.
Pe aceeași temă