Antena

Ce postase Mihai Șora cu 21 de ore înainte să se stingă. Filosoful a rămas o inspirație până în ultimele clipe de viață

Mihai Șora, unul dintre cei mai activi intelectuali, atât în mediul online cât şi în stradă, a rămas o inspirație pentru generațiile viitoare până îl ultimele clipe de viață. Mesajul său de pe rețelele de socializare i-a cutremurat pe mulți.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 25 Februarie 2023, 21:21 | Actualizat: Sambata, 25 Februarie 2023, 22:00
Galerie de imagini
Ce postase Mihai Șora pe Facebook cu 21 de ore înainte să se stingă din viață
Hepta & Profimedia

Filosoful Mihai Șora s-a stins din viață pe 25 februarie 2023, la vârstă de 106 ani. Vestea cea tristă a fost dată chiar de soția lui, Luiza Palanciuc - Șora printr-un mesaj tulburător, postat chiar pe contul lui de Facebook.

Filosoful a rămas implicat în viața politică și un model de spirit civic până în ultimele sale clipe de viață. Cu nici o zi înainte de se stinge, el a distribuit o serie de imagini dureroase, la care prietenii săi virtuali au reacționat imediat.

Pe aceeași temă

Ce a postat pe Facebook Mihai Șora cu 21 de ore înainte să se stingă din viață

Judecând după activitatea sa de pe rețelele sociale, nimic nu prevestea vestea cea tristă. Dacă la începutul lunii februarie, acesta posta o imagine din aeroport, povestind și o pățanie de acolo, cu doar 21 de ore înainte să moară, Mihai Șora a distribuit o postare tulburătoare.

Filosoful a postat mai multe imagini cu tragedia din Ucraina și efectele războiului pornit de Rusia asupra oamenilor. Fotografiile vorbesc de la sine despre durerea și neputința trăită de cei din zonele afectate, Mihai Șora încercând să ajute, încă o dată, la conștientizare tragediei de la graniță.

El a fost un Mihai Șora, susținător un activ al Ucrainei, iar în ultima perioadă a postat mai multe mesaje de încurajare pentru vecinii noștri.

Cu o zi înainte să ne părăsească, acesta a postat și un desen cu o inimă în culorile steagului ucrainean, realizată chiar de el. Imaginea a fost, de asemenea, însoțită de un mesaj.

„Am desenat! – în linii cât mai simple și inteligibile. Pentru că nu se poate altfel și pentru că nu există, în fața barbariei, jumătăți de măsură, ezitări, îngăduință care să absolve criminalii de faptele lor, să le bagatelizeze ori să le pună în surdină. Curajul ucrainenilor este dătător de speranță, eroismul lor ne însuflețește și pe noi. Sursum corda!”, a scris Mihai Șora pe contul lui de Instagram.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Cine a fost Mihai Șora - biografie

Mihai Şora, aşa cum l-au cunoscut şi admirat prietenii, a făcut parte din promoţia moraliştilor de renume printre care s-au numărat Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Patočka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Călinescu, a fost un ”spirit nobil şi model vivace”. Filosoful a fost unul dintre întemeietorii Grupului pentru Dialog Social, lui i se datorează colecţia celebră ”Biblioteca pentru toţi”, a luptat pentru deschidere intelectuală, a fost ”un om calm, modest, intransigent”.

A fost unul dintre cei mai activi intelectuali, atât în mediul online cât şi în stradă, participând la protestele de la începutul anului 2017, faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, celebra OUG 13.

A urmat cursurile Liceului ”Constantin Diancovici-Loga” din Timişoara, pe care l-a absolvit în 1934.

A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti (1934-1938), unde i-a avut ca profesori pe Nae lonescu, Mircea Vulcănescu şi Mircea Eliade.

Între 1939 şi 1948, a locuit în Franţa şi a fost cercetător la "Centre National de la Recherche Scientifîque" din Paris, din 1946 până în august 1948. A debutat cu volumul ”Du dialogue interieur/ Despre dialogul interior”, la Gallimard, în 1947.

După revenirea în ţară, din toamna anului 1948, până în decembrie 1950, a fost referent de specialitate III, la Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul Serviciului de presă. În decembrie 1950 a fost ”eliberat din funcţie” pentru ”origine socială nesănătoasă”.

În perioada ianuarie 1951- mai 1954 a fost angajat la Editura în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (IRRCS), la redacţia publicaţiilor literare.

Din iunie 1954 până în toamna anului 1957 a fost redactor-şef adjunct, apoi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (ESPLA).

A fost numit apoi, director al producţiei editoriale, în cadrul Direcţiei Generale a Editurilor, funcţie pe care a îndeplinit-o până în primăvara anului 1959.

A fost ministru al Învăţământului, în primul guvern democratic provizoriu, o lună. A demisionat din guvern după ce a protestat public faţă de mineriada din 13-15 iunie 1990.

Mihai Şora este autorul a numeroase articole şi studii publicate în reviste social-culturale. A tradus din Jean-Jacques Rousseau, ”Visările unui hoinar sălbatic”, şi din Jean-Paul Sartre - ”Cu uşile închise”.

A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumele ”Sarea pământului” din 1978 şi ”Firul ierbii” (1998). În decembrie 2008 a primit Premiul de Excelenţă al revistei Viaţa Românească.

Mihai Şora a fost căsătorit, timp de 72 de ani, cu scriitoarea Mariana Şora. Aceasta a murit în 2011, la vârsta de 94 de ani, transmite News.ro.

Whatsapp LinkedIn
mihai șora mihai sora a murit mihai sora proteste
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Videoclipul zilei
Citește și
Filozoful Mihai Șora și soția lui, infectați cu noul coronavirus?! Mesajul care a stârnit îngrijorare...
Mihai Șora, apel către români: ”Mergeți la vot, dragi prieteni. Altminteri ne vor scoate și din...
Surpriză uriașă pentru Mihai Șora, la o săptămână după ce n-a reușit să se înscrie pe site-ul...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o perioadă de prosperitate pe 15 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Actrița Hande Ercel i-a surprins pe fani cu ultima sa postare de pe rețelele de socializare. Motivul pentru care a... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
S-a câştigat marele premiu la Loto 6/49, peste 9,58 milioane de euro, la Galați. Biletul norocos a avut 630 de... Libertatea.ro
Explozie în crypto. Monedele care au înregistrat cele mai mari creșteri. Semnale „bullish"... Ziare.com
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: „Am foarte mare nevoie de voi” AntenaSport
Celine Dion, apariție fermecătoare la un eveniment important! Artista a purtat o rochie roz strălucitoare și a... Elle
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect HelloTaste.ro
Ultimul sondaj pentru Cotroceni. Se schimbă ierarhia în top 5. Cine sunt candidații la prezidențiale cu șanse... Antena3.ro
Când vom renunța la telefoane mobile, potrivit lui Mark Zuckerberg. CEO-ul Meta a dezvăluit și ce tehnologie le... useit
Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2024. Leii sunt determinați să reușească. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Site-uri auto din Germania de unde iți poți cumpăra o mașină second-hand Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
ANM anunță ninsori abundente și temperaturi scăzute, inclusiv în Capitală. Cât timp va persista frigul Playtech
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să... Redactia.ro
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la... Observator
Cum influențează diabetul dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru a-ți măsura glicemia MediCOOL
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică HelloTaste
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o... ProSport
Gigi BECALI, obligat de Raiffeisen să-și depoziteze cele 40 de milioane de dolari la o altă bancă: „Vina era... Gandul
Ce le-a făcut Adelina Pestrițu fostelor colege Teo Trandafir și Ilinca Vandici: „Măi, eu nu mai pot cu asta”... CanCan
Telepatia gemenilor: mit sau adevăr? DeParinti
Ariana Grande este „atât de fericită” că oamenii „ajung să-l cunoască” pe iubitul ei, Ethan Slater:... ZUTV
Cele mai folosite parole în 2024. Hackerii le pot sparge în mai puțin de 1 secundă UseIT
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos Hello Taste