Ce români sunt predispuși să fie amendați la recensământul 2022. Autorecenzarea se încheie pe 15 mai 2022
În cadrul recensământului 2022, persoanele care refuză să participe, sau care oferă informații eronate, sunt predispuși să primească amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 11 Mai 2022, 15:07 | Actualizat: Miercuri, 11 Mai 2022, 15:37Recensământul Populației și Locuințelor din România este o datorie cetățenească, iar românii care nu participă la recensământ, sau cei care oferă răspunsuri mincinoase, sunt predispuși la amenzi.
„Oferirea de răspunsuri false periclitează exactitatea datelor statistice și implicit contribuția celorlalți cetățeni de bună-credință. Lipsa disponibilității de a coopera reprezintă o contravenție și poate fi amendată conform legii. Dacă ne dorim politici de care să beneficieze comunitatea noastră, atunci și noi trebuie să oferim informații reale și complete", potrivit recensamantromania.ro.
Prima etapă a recensământului 2022, autorecenzarea, se încheie pe 15 mai.
Cum se va desfășura a două etapă a recensământului 2022
A doua etapă a recensământului se desfășoară în perioada 16 mai- 17 iulie 2022 și constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă. La interviurile din a doua etapă de recensământ datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic.
Astfel, recensământul din 2022 va fi 100% informatizat în etapele de culegere şi prelucrare a datelor, pupulația s epate autorecenza online, de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC, iar chestionarul pentru autorecenzare va fi disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale precum şi în limba engleză.
Pe aceeași temă”Informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem. Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populaţiei şi locuinţelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind recensământul populaţiei şi al locuinţelor şi cu regulamentele de implementare corespunzătoare.
În România, Recensământul populaţiei şi locuinţelor se va desfăşura potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, arată INS, potrivit news.ro.
La ce întrebări răspundem la Recensământul din 2022
Întrebările vor cuprinde mai multe sectoare. Întrebările legate de se vor referi la tipul clădirii, anul construirii ei, sau materialele de construcție ale pereților.
În ceea ce privește locuințele, românii vor fi întrebați despre numărul persoanelor din locuință, tipul locuinței, statutul acesteia, poziția sa în clădire, situația ocupării sale, forma de proprietate, numărul camerelor de locuit, existența băii, bucătăriei, a closetului cu apă, a instalației de canalizare, cea a sistemul de alimentare cu apă rece și caldă, a instalației de alimentare cu apă caldă și a instalației electrice, titlul sub care gospodăria ocupă locuința, numărul gospodăriilor din locuință, dacă locuința are sistem de energie regenerabilă, instalație de aer condiționat, despre combustibilul folosit la gătitul zilnic, modul în care locuința este încălzită, tipul de echipament și combustibilul folosit pentru încălzirea sa, dar și dacă aceasta este termoizolată și reabilitată termic.
De asemenea, românii vor avea de răspuns la întrebări legate de personaă precum: gen, data nașterii, starea civilă legală, anul căsătoriei, numărul copiilor născuți vii, cel mai înalt nivel de educație absolvit, etnie, religie, localitatea unde locuim în prezent (și motivul pentru care am părăsit o locuință, dacă am părăsit), limba maternă.
În 2022 românii sunt întrebați în ce măsură au fost afectați de pandemie, potrivit ziare.com.