Antena

Ce simptome are “Deltacron”, noua variantă a coronavirusului descoperită. Este o mutație hibrid depistată în Cipru

La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru. Această nouă variantă a fost denumită „Deltacron”, pentru că este o combinație a variantelor Delta și Omicron.

Publicat: Luni, 10 Ianuarie 2022, 13:11 | Actualizat: Luni, 10 Ianuarie 2022, 13:19
Galerie de imagini
La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru.
Getty

Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipantelas, a anunțat sâmbătă descoperirea unei noi variante de către oamenii de știință ciprioți, scrie Cyprus Mail.

Potrivit profesorului de Biologie de la Universitatea din Cipru, Leondios Kostrikis, există unele persoane infectate cu Omicron și Delta, dar în cazul acestei variante cunoscute în țara cipriotă, este „o combinație a ambelor”. Kostrikis a declarat că noua variantă are „semnătura genetică a lui Omicron și genomul Deltei”. Astfel simptomele resimțite de persoanele infectate ar fi o combinație a celor doi viruși.

Câte cazuri s-au înregistrat cu noua variantă a Covid care combină Omicron şi Delta, în Cipru

Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”, datorită caracteristicilor sale genetice împrumutate de la ambele variante, potrivit Bloomberg.

În ceea ce privește noua variantă, și conform informațiilor furnizate de Cypriot Executive, până în prezent au fost raportate 25 de noi infecții. Pe de altă parte, directorul Laboratorului de Biotehnologie și Virologie Moleculară a explicat că noua variantă a fost detectată mai ales la pacienții internați și foarte puține cazuri la persoanele vaccinate.

Acest raport vine la câteva zile după ce, în Franța, un grup de oameni de știință din Marsilia a raportat o variantă cu mai multe mutații decât Omicron, numită IHU, și al cărei prim caz a fost depistat în Republica Congo. Potrivit unui studiu publicat MedRxiv, acest pacient s-a întors în Franța dintr-o călătorie în Camerun.

Momentan nu se cunosc încă potențialele daune ale acestei variante, precum și evoluția virusului. În acest moment, Omicron a înregistrat joi, 6 ianuarie, cel mai mare număr de infecții zilnice din lume, care a fost de 2,3 milioane, și a forțat multe țări din lume să adopte noi restricții pentru a opri această tendință ascendentă de cazuri, notează marca.com.

„Vom vedea în viitor dacă tulpina este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” împotriva celor două tulpini dominante, Delta şi Omicron, a spus Kostrikis, vineri, într-un interviu pentru Sigma TV. El crede că Omicron va depăşi şi Deltacronul.

Care sunt simptomele specifice OMICRON

Persoanele diagnosticate cu această variantă pot avea: transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta, a declarat Dr. Adrian Marinescu, pentru news.ro.

În formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

În formele medii de Omicron, simptomele ţin mai mult timp: astenie fizică persistentă, stare generală modificată, febră, dureri de cap, durere de gât, dureri musculare cu un aspect pseudo-gripal,

Recomandari A1

În formele severe de Omicron se așteaptă complicaţiile respiratorii.

"Nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome, însă și în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului - cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane" a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

Pe aceeași temă

Care sunt simptomele specifice DELTA

Cele mai frecvente simptome ale acestei forme de infecție sunt febra, tusea uscată și oboseala. Alte simptome, întâlnite mai rar la pacienții diagnosticați până acum, sunt pierderea gustului și/ sau a mirosului, dureri de cap, dureri în gât, congestie nazală, ochi roșii, diaree și vărsături, sau apariția unei erupții la nivel cutanat. Toate aceste simptome sunt comune și pentru varianta Delta a virusului SARS-Cov2 (varianta delta covid), cu mențiunea că evoluția este mai rapidă, iar starea pacienților se poate deteriora, în majoritatea cazurilor impunându-se spitalizarea acestora.

Simptomele manifeste apar mai rapid, varianta Delta este detectabilă mai devreme, la 4 zile, comparativ cu 6 zile cum se întâmplă în infecția cu varianta virală originală SARS-CoV-2, ceea ce sugerează o replicare crescută a acesteia din urmă, potrivit informațiilor regăite pe Synevo.

Pe aceeași temă

Cercetătorii au trimis descoperirile lor săptămâna aceasta la GISAID, o bază de date internaţională care urmăreşte viruşii, potrivit Bloomberg. Varianta Deltacron apare în timp ce Omicron îşi continuă răspândirea rapidă pe tot globul, provocând o creştere a cazurilor de Covid-19, potrivit news.ro.

Statele Unite a raportat o rată medie pe şapte zile de peste 600.000 de noi cazuri zilnic, potrivit unei analize a CNBC care a studiat date de la Universitatea Johns Hopkins. Aceasta este o creştere de 72% faţă de săptămâna precedentă şi un record de pandemie.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății?

În ceea ce privește varianta Omicron, Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lansat un comunicat în care spune că „deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, mai ales la cei vaccinați, nu înseamnă că ar trebui clasificat ca fiind blând."

Cele mai proeminente simptome ale Omicron sunt tusea, oboseala, febra, strănutul, durerile musculare, curgerea nasului și durerea de cap. Simptome care diferă de cele ale Delta, deoarece sunt mai puțin agresive asupra organismului, deși Omicron se răspândește mai repede.

Varianta Omicron a lovit puternic în diferite părți ale lumii. SUA, de exemplu, este țara cu cele mai acumulate cazuri de COVID-19, deoarece există în medie peste 900.000 de noi infecții și 2.000 de decese pe zi. (n.r Trebuie ținut cont și de număul populației 329,5 milioane de persoane în 2020, în SUA).

Whatsapp LinkedIn
deltacron coronavirus omicron delta covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 se vede LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de un peisaj exotic: "Mirific!"
Citește și
Adevărul despre varianta Deltacron a noului coronavirus. Ce spun experții după ce au verificat toate...
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care pun accent mai mare pe pasiune decât pe succes pe 2 Mai 2024 Catine.ro
Demet Evgar a reușit să ridice așteptările pentru serialul Bahar. Actrița surprinde cu rolul său inedit Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
Surprinzător, o băutură e benefică pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corpul uman Ziare.com
„Mi-au plăcut aventurile!” Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor HelloTaste.ro
Cum să îți asiguri venituri la bătrânețe fără să te bazezi pe pensie: ”Cu asta ar trebui să începem!” Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Diana Șoșoacă intră în cursa pentru Primăria Capitalei Wall-Street
Cum se pregătesc românii în așteptarea sărbătorilor de Paște Kudika
Totul despre petrecerile din casa lui Ion Dolănescu de 1 Mai! Ce făcea regretatul artist în fiecare an, nu lipsea... Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
1 mai, Ziua Internaţională a Muncii. Ce semnificație are: totul a început în SUA, în 1886 Observator
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
Metalul care ar putea SALVA Europa va fi din nou exploatat în România! Investiție de un miliard de dolari! Gandul
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se află... CanCan
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată DeParinti
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. Liviu și Delia au intrat în direct după ce au lipsit în timpul emisiei. Ce au transmis de ziua lor
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Meciul România - Ungaria la Campionatul Mondial de Hochei, Divizia 1 s-a terminat cu victoria României. Ce punctaj s-a obținut
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în timpul unei renovări. Detaliile i-au surprins pe toți
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. Ionela, deranjată de comentariile Nataliei la adresa ei: „Ea era mai mult atrasă de șofer”
Masa de Paște la români 2024. Cât costă preparatele pentru masa de Paște dacă alegi să le comanzi
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. Vlad și Valentin, conflict în casa băieților: „Nu-mi vorbești tu mie de bun simț!”
Mireasa sezon 9, 1 mai 2024. De ce lipsește Simona Gherghe. Gabriela Cristea îi ține locul colegei sale
Alexia Eram și-a cumpărat un apartament de 200.000 euro. Cum arată camera Alexiei din copilărie
Mireasa, sezon 9. Cristian a primit o scrisoare de la Antonia în direct. Cum a reacționat: „Te pupă șefa ta!”
Mai multe