Antena

Ce simptome are “Deltacron”, noua variantă a coronavirusului descoperită. Este o mutație hibrid depistată în Cipru

La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru. Această nouă variantă a fost denumită „Deltacron”, pentru că este o combinație a variantelor Delta și Omicron.

Publicat: Luni, 10 Ianuarie 2022, 13:11 | Actualizat: Luni, 10 Ianuarie 2022, 13:19
Galerie de imagini
La doar două luni de la detectarea variantei extrem de contagioase Omicron Covid-19 în noiembrie anul trecut, există acum noi dovezi că o altă variantăa apărut în Cipru.
Getty

Ministrul Sănătății din Cipru, Michalis Hadjipantelas, a anunțat sâmbătă descoperirea unei noi variante de către oamenii de știință ciprioți, scrie Cyprus Mail.

Potrivit profesorului de Biologie de la Universitatea din Cipru, Leondios Kostrikis, există unele persoane infectate cu Omicron și Delta, dar în cazul acestei variante cunoscute în țara cipriotă, este „o combinație a ambelor”. Kostrikis a declarat că noua variantă are „semnătura genetică a lui Omicron și genomul Deltei”. Astfel simptomele resimțite de persoanele infectate ar fi o combinație a celor doi viruși.

Câte cazuri s-au înregistrat cu noua variantă a Covid care combină Omicron şi Delta, în Cipru

Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru, a numit tulpina „Deltacron”, datorită caracteristicilor sale genetice împrumutate de la ambele variante, potrivit Bloomberg.

În ceea ce privește noua variantă, și conform informațiilor furnizate de Cypriot Executive, până în prezent au fost raportate 25 de noi infecții. Pe de altă parte, directorul Laboratorului de Biotehnologie și Virologie Moleculară a explicat că noua variantă a fost detectată mai ales la pacienții internați și foarte puține cazuri la persoanele vaccinate.

Acest raport vine la câteva zile după ce, în Franța, un grup de oameni de știință din Marsilia a raportat o variantă cu mai multe mutații decât Omicron, numită IHU, și al cărei prim caz a fost depistat în Republica Congo. Potrivit unui studiu publicat MedRxiv, acest pacient s-a întors în Franța dintr-o călătorie în Camerun.

Momentan nu se cunosc încă potențialele daune ale acestei variante, precum și evoluția virusului. În acest moment, Omicron a înregistrat joi, 6 ianuarie, cel mai mare număr de infecții zilnice din lume, care a fost de 2,3 milioane, și a forțat multe țări din lume să adopte noi restricții pentru a opri această tendință ascendentă de cazuri, notează marca.com.

„Vom vedea în viitor dacă tulpina este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala” împotriva celor două tulpini dominante, Delta şi Omicron, a spus Kostrikis, vineri, într-un interviu pentru Sigma TV. El crede că Omicron va depăşi şi Deltacronul.

Care sunt simptomele specifice OMICRON

Persoanele diagnosticate cu această variantă pot avea: transpiraţii abundente, ca diferenţă faţă de varianta Delta, în rest simptomatologia este asemănătoare cu aceasta, a declarat Dr. Adrian Marinescu, pentru news.ro.

În formele uşoare de Omicron, pot apărea febra, durerile de cap şi de gât, iar în cele grave pot apărea complicaţiile respiratorii.

În formele medii de Omicron, simptomele ţin mai mult timp: astenie fizică persistentă, stare generală modificată, febră, dureri de cap, durere de gât, dureri musculare cu un aspect pseudo-gripal,

Recomandari A1

În formele severe de Omicron se așteaptă complicaţiile respiratorii.

"Nu se poate face diferența între varianta Delta și varianta Omicron numai după simptome, însă și în România, unde oficial sunt aproape 300 de cazuri depistate cu Omicron până acum, ca și în străinătate, infecțiile cu această tulpină indică o afectare mai degrabă a căilor respiratorii superioare, adică simptomatologia este undeva în zona capului - cu dureri de gât, dureri de cap, febră, frisoane" a explicat sâmbătă, la Digi24, dr Beatrice Mahler.

Pe aceeași temă

Care sunt simptomele specifice DELTA

Cele mai frecvente simptome ale acestei forme de infecție sunt febra, tusea uscată și oboseala. Alte simptome, întâlnite mai rar la pacienții diagnosticați până acum, sunt pierderea gustului și/ sau a mirosului, dureri de cap, dureri în gât, congestie nazală, ochi roșii, diaree și vărsături, sau apariția unei erupții la nivel cutanat. Toate aceste simptome sunt comune și pentru varianta Delta a virusului SARS-Cov2 (varianta delta covid), cu mențiunea că evoluția este mai rapidă, iar starea pacienților se poate deteriora, în majoritatea cazurilor impunându-se spitalizarea acestora.

Simptomele manifeste apar mai rapid, varianta Delta este detectabilă mai devreme, la 4 zile, comparativ cu 6 zile cum se întâmplă în infecția cu varianta virală originală SARS-CoV-2, ceea ce sugerează o replicare crescută a acesteia din urmă, potrivit informațiilor regăite pe Synevo.

Pe aceeași temă

Cercetătorii au trimis descoperirile lor săptămâna aceasta la GISAID, o bază de date internaţională care urmăreşte viruşii, potrivit Bloomberg. Varianta Deltacron apare în timp ce Omicron îşi continuă răspândirea rapidă pe tot globul, provocând o creştere a cazurilor de Covid-19, potrivit news.ro.

Statele Unite a raportat o rată medie pe şapte zile de peste 600.000 de noi cazuri zilnic, potrivit unei analize a CNBC care a studiat date de la Universitatea Johns Hopkins. Aceasta este o creştere de 72% faţă de săptămâna precedentă şi un record de pandemie.

Ce spune Organizația Mondială a Sănătății?

În ceea ce privește varianta Omicron, Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a lansat un comunicat în care spune că „deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, mai ales la cei vaccinați, nu înseamnă că ar trebui clasificat ca fiind blând."

Cele mai proeminente simptome ale Omicron sunt tusea, oboseala, febra, strănutul, durerile musculare, curgerea nasului și durerea de cap. Simptome care diferă de cele ale Delta, deoarece sunt mai puțin agresive asupra organismului, deși Omicron se răspândește mai repede.

Varianta Omicron a lovit puternic în diferite părți ale lumii. SUA, de exemplu, este țara cu cele mai acumulate cazuri de COVID-19, deoarece există în medie peste 900.000 de noi infecții și 2.000 de decese pe zi. (n.r Trebuie ținut cont și de număul populației 329,5 milioane de persoane în 2020, în SUA).

Whatsapp LinkedIn
deltacron coronavirus omicron delta covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 24.6%, Elena Lasconi - 18.2%, Călin Georgescu - 16.5%, George Simion - 14%, Nicolae Ciucă - 13%, Mircea Geoană - 5.4%
Videoclipul zilei
Citește și
Adevărul despre varianta Deltacron a noului coronavirus. Ce spun experții după ce au verificat toate...
Video recomandate
Video
Citește și
5 plante de apartament care sunt ușor de îngrijit. Specialiștii le recomandă pentru persoanele cu un program... Catine.ro
Celebra actriță Cansu Dere vorbește despre rolul ei din noul proiect la care lucrează. În ce producție o pot... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Lista asasinatelor comandate de Putin în străinătate, într-un document desecretizat al informațiilor americane:... Libertatea.ro
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să fie sumbre. „Deficitul ne... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Fosta soție a lui Ben Affleck, Jennifer Garner, nu mai vrea să aibă de-a face cu cealaltă fostă soție, Jennifer... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!” BZI
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare HelloTaste.ro
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă... Antena3.ro
Cum a reacționat Elon Musk când Mark Cuban a spus că ar cumpăra X. Miliardarul a recunoscut că nu are banii... useit
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Orașul european care ar putea interzice Airbnb până în 2028 Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce amendă riscă românii care pun ghivecele cu flori pe scara blocului. Regulile de care trebuie să ții cont Playtech
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu Redactia.ro
Rezultate exit-poll referendum în Bucureşti. Cum au votat românii la fiecare din cele trei întrebări Observator
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit MediCOOL
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit HelloTaste
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie ProSport
Marcel Ciolacu: Biletul meu de avion costă cât jumătate din sticla de VIN Petrus pe care au băut-o Ciucă,... Gandul
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a... CanCan
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria de nepoți DeParinti
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s... ZUTV
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100 UseIT
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Hello Taste