Coronavirusul, în cifre. Ce categorii de oameni ar trebui, de fapt, să se sperie de virusul ce face prăpăd în lume
Bărbații au cu 65% mai multe „șanse” să moară în urma infecției cu coronavirus. O spun statisticile oficiale. Care sunt categoriile de oameni pentru care un diagnostic pozitiv COVID-19 ar trebui să fie motiv real de îngrijorare?
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:53 | Actualizat: Vineri, 06 Martie 2020, 13:53Înainte de a intra în panică atunci când vine vorba despre coronavirus, să vedem dacă avem motive.
Datele oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), strânse în colaborare cu mai mulți cercetători chinezi, arată că 1,7% dintre femeile depistate pozitiv cu coronavirus au murit în urma infecției. În cazul bărbaților, procentul crește la 2,8.
Coronavirusul, pericol mai mare pentru bărbați
Peste 98.000 de oameni din întreaga lume au fost diagnosticați cu COVID-19. Dintre aceștia, în acest moment, 3.383 au murit.
Unii experți pun mortalitatea mai mare din rândul bărbaților pe seama fumatului și consumului excesiv de alcool – două vicii ce slăbesc sistemul imunitar.
O altă categorie de risc sunt vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice. În cazul celor cu probleme cardiace, se estimează că 10,5% dintre ei ar muri.
În cazul diabeticilor, statistica spune că 7,3% dintre cei diagnosticați cu coronavirus, nu s-ar mai vindeca.
Cum obții concediul medical în cazul unei suspiciuni de infectare cu coronavirus (COVID-19)
Opt cazuri confirmate în România, trei pacienți vindecați
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează vineri că la nivel naţional sunt în carantină instituţionalizată 21 de persoane testate pentru a vedea dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus).
Peste 12.000 de persoane sunt în izolare acasă. Până vineri, la nivel naţional au fost confirmate opt cazuri de cetăţeni infectaţi cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Dintre cei opt cetăţeni care au contactat virusul, trei sunt declaraţi vindecaţi. Unul a fost externat, iar ceilalţi doi rămân, momentan, sub observaţie medicală, în spital, conform deciziei medicilor din Timişoara.
Cei patru pacienţi care sunt încă purtători ai virusului sunt internaţi în unităţi medicale din Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi.
Starea de sănătate a tinerilor de 16 ani internaţi la Timişoara este bună, neavând simptome. Pacienţii internaţi la Iaşi şi Cluj - Napoca prezintă o stare de sănătate ameliorată faţă de momentul internării în spital. De asemenea, un cetăţean român a fost depistat pozitiv cu virusul COVID – 19 (coronavirus) pe teritoriul Italiei.
Potrivit autorităţilor italiene, femeia a contactat o formă uşoară, este în stare bună şi a fost plasată în carantină la domiciliu.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 21 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus).
Alte 12158 persoane sunt în izolare la domiciliu şi sub monitorizare medicală.
Aşadar, în cursul zilei de joi au ieşit din carantină instituţionalizată 14 persoane, ale căror teste au fost negative la infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus).