Cu cât se vor scumpi pâinea, carnea si laptele după explozia prețurilor la energie
Prețurile la alimentele de bază au crescut enorm și scumpirile nu se opresc aici. Un val este anunțat, iar alimente precum carnea, pâinea și laptele vor avea prețuri și mai mari.
Publicat: Joi, 13 Ianuarie 2022, 16:30 | Actualizat: Joi, 13 Ianuarie 2022, 16:56O franzelă a ajuns să coste acum 2,3 lei, după ce, la final de an preţul era de 2 lei. Pe măsură e prețul la energia electrică crește, cresc și prețurile alimentelor care sunt făcute pe baza energiei electrice în tot procesul de fabricație.
Pâinea cea de toate zilele se scumpește, iar producătorii bagă adânc mâna în portofel pentru costurile de producție
Aurel Popescu, președinte Rompan, spune că dacă ar mări prețurile în ritmul în care s-au mărit costurile de producție, oamenii n-ar mai putea să cumpere pâine: ”Aproape 70% din costul pâinii e majorat dublu, triplu. Ceea ce ne face să ne punem întrebarea dacă mai putem rezista o luna, două. Noi prețurile nu le putem mări în ritmul în care s-au mărit costurile. Populația n-ar putea să cumpere pâine”, a spus pentru Observator.
”La panificație în continuare prețurile vor crește cu 15%-20%. La carnea de pasăre se vor înregistra creșteri de prețuri cu cel puțin 10-15%. La produsele lactate vor mai fi 8-10 procente. Și în februarie sau martie vom vedea efectele negative și la carnea de porc. Aici poate un 20-25%”, spune Dragoș Frumosu, de la Sindicatul Industriei Alimentare.
Pe aceeași temăProducătorii alimentelor plătesc facturi uriașe la energia electrică
Carnea este alt aliment care s-a scumpit considerabil și a cărui preț nu se va opri din crescut. Adrian Balaban are o fermă de animale şi, săptămânal, vinde două mii de porci către abatoare. Recunoaşte că facturile la energie îi dau calculele peste cap, notează Observator.
Adrian Balaban, producator: ”Costul nostru crește în jurul a 20%, poate chiar 25%. Ori în situația asta nu avem cum să mai fim competitivi”, a spus pentru Observator.
De la această fermă pleacă zilnic 18 mii de litri de lapte, iar pentru a-şi acoperi noile costuri, au crescut preţul de la 1,4 lei la 1,7 lei pe litru. Guvernul ia în calcul ca, de la 1 februarie, să compenseze facturile la energie pentru producătorii din industria alimentară.
Pe aceeași temăCare sunt alimentele a căror preț a explodat în 2021
Comparativ cu anul trecut, cel mai mult s-au scumpit pâinea, uleiul, fasolea şi brânza. De exemplu, anul trecut, kilogramul de fasole costă 10 lei. Acum a ajuns la 11 lei şi 50 de bani pe kilogram. Uleiul s-a scumpit mai puţîn. Era 6 lei, iar acum costă 6 lei şi 60 de bani, potrivit Observator.
"Noi fiind mari importatori în materie prima pentru industria alimentară atunci e evident că prețurile au crescut. Creșterea prețului la energie electrică. creșterea prețului la combustibil. toate adunate și cu efectele scăderii exporturilor unor state de unde noi importăm", spune Dragoș Frumosu, sindicat industrie alimentară.
"Într-o țară că România, care are venituri foarte scăzute, inflația se simte mult mai puternic decât în alte țări. pt că, în continuare, în coșul de consum domină bunurile și serviciile care țîn de supraviețuirea fiecăruia dintre noi", spune Cristi Păun, analist economic, pentru Observator.