Femeile din întreaga lume își taie părul sau se rad în cap, după moartea lui Mahsa Amini. Ce simbolizează gestul
Moartea unei tinere, în vârstă de 22 de ani, din Iran, a dus la mai multe proteste nu doar în țara sa natală, ci și în întreaga lume.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 05 Octombrie 2022, 17:45 | Actualizat: Joi, 06 Octombrie 2022, 17:40Mahsa Amini a murit pe data de 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost prinsă de către poliția morală, pe străzile din Teheran, și dusă la „un centru de reeducare”, pentru a „i se da câteva lecții de moralitate”.
Pe aceeași temăFemeile protestează în întreaga lume, după moartea lui Mahsa Amini. Ce gest au făcut în semn de solidaritate
Într-un oraș iranian, o tânără este aplaudată într-o mulțime, în timp ce își taie părul cu o foarfecă și fără să poarte hijab. Femeile au ieșit să protesteze pentru că sunt obligate să poarte hijab (voalul care le acoperă fața și capul) în public, dar mai ales sunt revoltate după moartea tinerei Mahsa Amini. Protestele au apărut nu doar în toată țara, dar și în lume.
Din Orientul Mijlociu, Europa și până în Statele Unite, femeile din întreaga lume s-au solidarizat cu situația femeilor iraniene în mitinguri și demonstrații. Multe dintre ele și-au tăiat părul, în timp ce alte femei s-au ras în cap.
Protestele din Iran au început în peste 40 de orașe, inclusiv în capitala Teheran. Sute de protestatari au fost arestați și cel puțin 41 au fost uciși. Unele organizații care luptă pentru drepturile omului sugerează că numărul de morți este, de fapt, mult mai mare.
Pentru multe femei iraniene, tăierea părului, care este simbolul frumuseții și care trebuie ascuns în Republica Islamică, reprezintă un gest de solidaritate.
„Vrem să le arătăm că nu ne pasă de standardele lor, de definiția lor despre frumusețe sau de cum cred ei că ar trebui să arătăm”, a spus Faezeh Afshan, în vârstă de 36 de ani, un inginer chimist iranian care locuiește în Bologna, Italia. Ea și-a ras părul, potrivit CNN.
„În cultura noastră, tunsul este un simbol de doliu și, uneori, un simbol al protestului”, a spus ea pentru sursa citată. „Dacă ne putem tunde părul pentru a arăta că suntem supărate... o vom face”, a mai continuat ea.
Practica este menționată și în Shahnameh, epopeea națională a Iranului veche de 1.000 de ani, scrisă de Ferdowsi. Formată din aproape 60.000 de versuri, poezia spune poveștile regilor Persiei și este una dintre cele mai importante opere literare în limba persană. În mai multe paragrafe, părul este tăiat în semn de doliu și de revoltă împotriva nedreptății.
Pe aceeași temăMahsa Amini a murit la câteva zile după ce a fost prinsă de poliția morală
Tânăra și familia ei, care au călătorit din regiunea Kurdistan a Iranului pentru a-și vizita rudele din capitala Teheran, au fost oprite de o patrulă a poliției morale, care impune coduri vestimentare stricte pentru femei, cum ar fi purtarea obligatorie a voalului, a mai precizat sursa citată.
Activiștii pentru drepturile omului care au vorbit cu familia spun că poliția a prins-o pe Amini și a forțat-o să intre în mașina poliției.
Fratele ei a încercat să intervină și i s-a spus că sora lui este dusă la secția de poliție pentru o oră de „reeducare”. În timp ce el aștepta în fața secției de poliție să fie eliberată, o ambulanță a oprit și a dus-o pe sora lui direct la spital, unde a intrat în comă. Fratelui său i s-a spus că fata ar fi suferit un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Familia lui Amini a pus la îndoială versiunea evenimentelor sugerată de poliție, spunând că ea era o tânără sănătoasă, de 22 de ani, fără afecțiuni cardiace.
Nu se știe ce s-a întâmplat cu Amini după arestarea ei și înainte de a se prezenta la centrul de reeducare.