Fenomenul bizar care a apărut pe cerul senin sub forma unor „inele de fum”. Ce se vede, de fapt, în imagini
Imaginile cu mai multe „inele de fum” care par să strălucescă s-au viralizat în mediul online. Mulți și-au dat cu părerea și chiar au spus că sunt semne ale vieții extraterestre, dar adevărul este că fenomenul spectaculos chiar a avut loc și are o explicație uluitoare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 09 Aprilie 2024, 15:04 | Actualizat: Marti, 09 Aprilie 2024, 16:08Imaginile cu „inelele de fum” care au apărut pe cer s-au viralizat rapid, iar internauții au făcut tot felul de presupuneri. Fenomenul spectaculos, însă, are o explicație inedită pentru că acestea au apărut la scurt timp după erupția vulcanului Etna.
Fenomenul bizar care a apărut pe cerul senin sub forma unor „inele de fum”. Ce se vede, de fapt, în imagini
Muntele Etna, cel mai mare vulcan activ din Europa, a suflat un șir de cercuri aproape perfecte, în acest weekend. Cum era de așteptat, speculațiile nu au început să apară. În timp ce unii au comparat fenomenul bizar cu mai multe inele de fum, alții s-au gândit imediat la o flotă de farfurii zburătoare uriașe care plutesc ușor pe cerul albastru.
Explicația, însă, este una simplă. Etna a format „inelele de vortex vulcanice”, așa cum sunt cunoscute de oamenii de știință, prin eliberarea rapidă de gaz și vapori dintr-un crater nou format.
Pe aceeași temă„Cercurile seamănă foarme bine cu cele produse de un fumător experimentat”, a spus Boris Behncke, vulcanolog la Observatorul Etna al Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.
El a mai explicat că inelele au fost formate din magmă - rocă topită cu gaz - care fierbea sub un orificiu cilindric care s-a deschis într-un crater format pe suprafața Etnei, săptămâna trecută.
„Imaginați-vă un conduct foarte îngust, cilindric, în interiorul căruia, la o anumită adâncime, există magmă”, a spus Behncke. „Din când în când, o bulă care se formează la suprafața magmei, izbucnește și trimite un melc de gaz cu viteză mare prin acea conductă”, a mai explicat.
Cercurile de gaz sunt compuse din aproximativ 80% vapori de apă, restul de 20% fiind în mare parte din dioxid de sulf și dioxid de carbon, a spus specialistul. De asemenea, vaporii de apă sunt cei care conferă inelelor nuanța lor albă, făcându-le să semene cu inelele de fum.
Acest fenomen rar nu are loc însă pentru prima oară pe insula italiană. Etna - suprenumită „Doamna Inelelor” - nu este singurul vulcan din lume care face aceste cercuri de fum cu un diametru de până la 200 de metri, care-şi pot păstra forma circulară pe cer până la zece minute, relatează și news.ro. Cercuri de fum emit şi vulcanii Stromboli sau Eyjafjallajökull în Islanda.
Acest fenomen, care are loc la începutul lui aprilie, se explică prin apariţia unui ”crater nou (care) s-a format în urmă cu câteva zile în craterul de sud-est”, situat la peste 3.500 de metri altitudine, declară Reuters un ghid pe Etna, Giuseppe Barbagallo.