Grevă japoneză în rândul angajaților din sistemul sanitar și asistență socială. Care este motivul
Salariaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială au intrat deja în grevă japoneză, a anunțat Federaţia SANITAS, organizație sindicală la nivel național.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 07 Iunie 2023, 15:32 | Actualizat: Miercuri, 07 Iunie 2023, 19:03Federaţia SANITAS anunţă că salariaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială intră în grevă japoneză, începând de miercuri, 7 iunie 2023. Sindicaliştii au mai multe revendicări la negocierea contractului colectiv de muncă, între care deblocarea posturilor şi aplicarea grilei de salarizare, notează News.ro.
Pe aceeași temăAnunțul făcut de Federația SANITAS referitor la greva japoneză decshisă miercuri
Sindicaliştii au trimis un mesaj, ”în atenţia decidenţilor politici”, în care le cer acestora să nu se lase amăgiţi de faptul că se începe cu o grevă japoneză.
”Nu vă lăsaţi amăgiţi, greva japoneză anunţată de membrii SANITAS din Sănătate şi Asistenţă socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă «jumătăţi de măsură»!
Nu interpretaţi ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituţii publice medicale, medico-sociale, de asistenţă socială etc.
Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanţilor în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia afirmă că, în acest moment, orice amânare a soluţiilor la toate revendicările SANITAS ”nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulţumirilor adunate de angajaţii celor două sisteme în ultimii ani”.
”Aţi contabilizat până acum:
• Aplicarea parţială şi inechitabilă a Legii salarizării bugetare în Sănătate şi în Asistenţă socială;
• ”Parazitarea” Legii salarizării bugetare cu fel de fel de ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern care au blocat sporurile, au afectat indemnizaţiile de hrană şi, în ultimă instanţă, au diminuat veniturile angajaţilor din cele două sisteme;
• Gestionarea pandemiei cu preţul unor presiuni extreme puse pe salariaţii din spitale, centre de asistenţă socială, centre medicale etc., situaţie care a adus Sănătatea şi Asistenţa socială la limita de rezistenţă;
• Blocarea dialogului social şi tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă;
• Sub-finanţarea cronică a Sănătăţii şi a Asistenţei sociale”, au mai transmis sindicaliştii.
Astfel, în toate unităţile sanitare şi cele de asistenţă socială în care avem membri, se desfăşoară greva japoneză, fără întreruperea activităţii, cu purtarea de banderole/ecusoane cu însemnele SANITAS, se arată în comunicatul de presă.
Sindicaliştii precizează că, în cazul eşuării negocierilor, Consiliul Naţional al Federaţiei va decide continuarea calendarului de acţiuni.
Pe aceeași temăCe a transmis vicepreședintele Federației Santias
Vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Mircea Ciocan, a afirmat că declanşarea grevei japoneze este o formă de presiune care va fi menţinută în această săptămână şi săptămâna viitoare, pentru ca negocierile să fie finalizate în parametrii stabiliţi iniţial, anunță News.ro.
Mircea Ciocan a fost întrebat miercuri, la Prima News, de ce angajaţii din sistemul sanitar au intrat în grevă japoneză.
“Iniţial, programul de acţiuni revendicative al Federaţiei Sanitas a fost altul. Am schimbat pe parcurs tipul de acţiuni sindicale, am adaptat calendarul acţiunilor sindicale la parcursul negocierilor, având în vedere că în cursul săptămânii trecute a avut loc o întâlnire între reprezentanţii Federaţiei şi reprezentanţii Guvernului unde s-au luat anumite angajamente de ambele părţi.
Noi am decis să continuăm calendarul acţiunilor revendicative cu acest tip de protest, greva japoneză, care nu presupune întreruperea activităţii medicale deloc, este un mod de protest cu purtarea însemnelor, a banderolelor de grevă şi a banderolelor cu însemnele sindicatului Sanitas în piept pe toată această perioadă a negocierilor.
E o formă de presiune pe care o vom menţine şi în această săptămână şi în cursul săptămânii viitoare pentru a putea finaliza negocierile în parametri care au fost stabiliţi iniţial”, a explicat Mircea Ciocan.
El a precizat că această grevă nu trebuia să aibă loc deoarece toate revendicările sindicatelor din sistemul sanitar ţin de aplicarea legii.
“Într-o ţară normală nu ar fi trebuit să aibă loc această grevă pentru că vorbim de aplicarea legii. Noi toate solicitările noastre sunt de respectare a legislaţiei actuale. Fie că vorbim de deblocarea posturilor din sistemul de sănătate publică, un lucru care s-a petrecut anacronic, s-au blocat, s-au îngheţat angajările în sistemul de sănătate unde atât de greu faci atragarea personalului de specialitate.
Fie că vorbim de aplicarea integrală a legii salarizării unitare, care avea termen de maturitate în 2022 şi suntem în 2023 la un an după acest termen şi încă parte din colegii noştri aşteaptă să fie retribuiţi conform acestei legi.
Fie că vorbim de plata de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă pentru personalul din sistemul public de sănătate, suntem singura categorie de bugetari, singura clasă ocupaţională, cei din sănătate, care nu avem asigurare de la buget voucherele de vacanţă pentru că managerii trebuie să facă un efort ca din veniturile realizate în raport cu Casa de Asigurări, din contractul de servicii medicale trebuie să susţină aceste vouchere de vacanţă, lucru care de multe ori nu se întâmplă, nu există suficienţi bani”, a mai afirmat Mircea Ciocan.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro