Chiar dacă durata de viață este influențată de genetică în proporție de 25%, restul este reprezentat de dietă, mediul înconjurător, exercițiile fizice și alți factori legați de stilul de viață.
Ce să mănânci ca să îți prelungești viața cu cel puțin 10 ani
Specialiștii au ajuns la concluzia că o alimentație prea bogată în proteine, grăsimi saturate și zaharuri simple accelerează îmbătrânirea. De cealaltă parte, legumele verzi sunt privite ca un elixir al vieții.
Și, cum niciodată nu e prea târziu să adoptăm o alimentație sănătoasă, care poate adăuga un deceniu sau poate și mai bine la speranța de viață, vă prezentăm produsele minune:
Făina integrală - Cerealele pe care le consumăm ar trebui să fie întregi și sub următoarele forme: orez, paste și pâine. Cele cu adevărat integrale sunt bogate în nutrienți și fibre, care sunt benefice pentru intestine.
Citește și: Care este pluralul substantivului „foame”: Nu sunt mulți cei care ghicesc răspunsul
Carnea - Indicat este ca aceasta să fie consumată cu moderație. Specialiștii spun că 50 de grame de carne, de cinci ori pe lună, este cantitatea suficientă pentru un adult.
Leguminoase gătite zilnic - Leguminoasele precum fasolea neagră, soia, lintea, năutul, fasolea albă sunt cheia longevității, spun experții.
Acestea sunt o sursă excelentă de fibre, care ne ajută să mărim numărul bacteriilor bune prezente în intestine. Ba mai mult, sunt mai bogate în nutrienți decât orice alt aliment. Recomandat ar fi să consumăm cel puțin o jumătate de cană de leguminoase pe zi, spun ei.
Peștele - O dietă bogată de plante care include și o porție de pește promite să prelungească semnificativ viața. În materie de pește, cele mai inspirate alegeri sunt sardinele, anșoa, codul.
Mai puține lactate - Laptele trebuie să facă parte din alimentația zilnică pentru că sunt surse importante de calciu, însă acesta poate fi obținut și din plante. De exemplu, o cană de varză fiartă conține la fel de mult calciu cât o cană de lapte.
Citește și: Alimente care te ajută să dormi. Ce să mănânci ca să ai un somn bun
Patru ouă pe săptămână - Ouăle au un profil nutrițional excelent și poate înlocui proteinele din carne. Studiile recente au demonstrat că nu există o legătură directă între consumul de ouă și riscul cardiovascular. Astfel, nutriționiștii recomandă 2 până la 4 ore pe săptămână.
Mai puține zaharuri adăugate - Zahărul poate fi înlocuit cu miere, iar dulciurile gustate doar la ocazii festive. Mierea este în mod natural un zahăr, iar fructele conţin în mod natural zahăr. Orice altceva este „adăugat” - inclusiv în alimentele industriale, pâinea ambalată sau carnea procesată.
Gustări precum nuci - Fructele uscate sunt și ele o idee bună. Migdalele, alune, nucile, arahidele și caju au beneficii minerale sau vitaminice specifice.
Un studiu de la Harvard a constatat că cei care consumă frecvent nuci au o rată de mortalitate cu 20% mai mică decât cei care nu o fac, conform Ziua de Cluj.
Citește și: 8 alimente care produc inflamație în corp și ar fi bine să le eviți
Care este pluralul substantivului „foame”: Nu sunt mulți cei care ghicesc răspunsul... Mai multe analize medicale gratuite pentru români. Când se vor deconta și ce includ...