FOTO | Imagini devastatoare cu caii maltratați din Letea. Regretata Cristina Țopescu s-a aflat printre cei care au salvat animalele de la cele mai grele chinuri
Chinurile prin care treceau zeci de cai sălbatici de la Letea au intrat în atenția publicului încă din 2011, când au fost descoperiţi de activiştii pentru drepturile animalelor. Animalele erau înfometate și maltratate, gata să fie duse la abator. În imagini se vede cum, regratata jurnalistă, Cristina Țopescu ia parte la operațiunea de salvare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 22 Mai 2020, 23:59 | Actualizat: Sambata, 23 Mai 2020, 00:17Activiştii de la ARCA au postat câteva rânduri despre operațiunea de salvare:
"Astăzi s-au împlinit exact 9 ani de la acea zi de neuitat în care destinul nostru și cel al cailor sălbatici de la Letea au început să se țeasă unul în jurul celuilalt, până la îngemănare.
În mai 2011, echipa noastră descoperea, la Letea, 70 de cai sălbatici capturați și băgați cu forța într-un țarc de doar câțiva metri pătrați. Toți urmau să fie vânduţi la abator, de către localnici.
Încercările noastre inițiale de eliberare, prin alertarea autorităţilor şi vorba bună nu au funcționat: 54 de cai au fost încărcați în tirul care urma să-i transporte spre moarte. Noi am plecat în urmărirea lui și zeci, dacă nu sute de persoane, au ieșit și ele pe traseu, să ne ajute. Am reușit să oprim transportul abia la Urleasca (jud. Brăila). Acolo, toți acei cai au fost eliberați, apoi îngrijiți și supravegheați câteva luni la o fermă unde li s-au asigurat toate condițiile necesare. A fost atunci o mobilizare fără precedent a voluntarilor cu care, între timp, am format o adevărată familie. Vă mulțumim și vă iubim!
După câteva luni, i-am întors acasă, în mediul lor natural, la Letea, unde aleargă liberi şi astăzi.
Dar marele secret este, după noi, ce am făcut de atunci încoace. Am fi putut să-i arătăm cu degetul pe localnici, să îi învinovățim, să îi insultăm, să le trimitem poliția pe cap, să-i amenințăm cu procese și așa mai departe. În loc de asta, însă, am încercat să îi înțelegem și să privim lucrurile și din perspectiva lor.
Am înțeles astfel că, pentru oamenii de la Letea, vândutul cailor la abatoare era un act disperat, venit dintr-o nevoie de supraviețuire și (eventual) dintr-o mică ignoranță în ceea ce privea adevăratul potențial al acelor animale, nu din cruzime. Așa că, în acești nouă ani, ne-am dat seama cât de important este să schimbăm mentalitatea întregii comunități, prin educație și disponibilitate către dialog și înțelegere. Făcând asta, tratăm problema în amonte: în loc să apărem în peisaj abia când relele tratamente împotriva animalelor se produc, am ales să apărem cu mult timp înainte, TOCMAI ca acele rele tratamente să nu se mai producă. Și, credem noi, am reușit.
Astăzi, în loc să vândă toți caii din Letea la abatoare pentru doar câteva mii de lei, localnicii au înțeles că, lăsându-i în viață și ajutându-i să trăiască liberi și fericiți, dar valorificând exact această frumusețe a libertății și fericirii lor, pot face mult mai mulți bani de-atât. Astăzi, caii de la Letea sunt celebri în toată lumea și, prin simpla educare a acelor oameni, viața întregii comunități (atât cea a oamenilor cât și cea a animalelor) s-a schimbat și se centrează pe acest nou brand: Caii Sălbatici de la Letea.
Alegeți și voi calea cea bună, în viitor: calea dialogului, a înțelegerii, a cooperării și a schimbării reale. Adică acea schimbare care se adresează mai mult cauzelor și mai puțin efectelor.
PS - după cum probabil v-ați dat seama din poze, unul dintre oamenii minunați care ne-au ajutat atunci (și nu doar atunci) a fost scumpa noastră Cristina Țopescu. Nu o s-o uităm niciodată.