Vestea care l-a luat prin surprindere pe Ion Iliescu. Fostul președinte al României riscă să i se întâmple același lucru
Cauzele penale în ceea ce privește evenimentele tragice din decembrie 1989, dar și din iunie 1990, nu au fost încă soluționate.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 15:19 | Actualizat: Vineri, 25 Noiembrie 2022, 15:32Ion Iliescu apare, ca inculpat, în două dosare istorice importante, dar fostul președinte al României încă este anchetat penal de către procurori.
Pe aceeași temăVestea care l-a luat prin surprindere pe Ion Iliescu. Ce riscă să i se întâmple
Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu - fostul viceprim-ministru Guvernului României - și Iosif Rus - fostul comandant al Aviației Militare - au fost trimiși în judecată în dosarul Revoluției din 1989, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității, potrivit rechizitoriului Secției parchetelor militare din 29 iulie 2022, notează Digi 24.
În august 2022, dosarul Revoluției a fost, din nou, în instanță de către procurorii militari, care au considerat că fostul președinte al României, Ion Iliescu, a „amplificat psihoza terorismului, generând o stare de pericol și panică pentru o mare parte din populația civilă”.
Prin urmare, în data de 9 noiembrie 2022, membrii Comisiei din cadrul Secretariatului de Stat au votat, printr-o ședință, ca Gelu Voican Voiculescu să rămână fără certificatul de revoluționar. Acesta a fost prezent, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, dar mai ales la sediul Televiziunii Române și în noul guvern care urma să fie instituit, scrie evz.ro.
Cu alte cuvinte, fostul președinte al României, Ion Iliescu, riscă să rămână, la rândul său, fără certificatul de revoluționar, fiind acuzat de infracțiuni împotriva umanității, în dosarul Revoluției din 1989.
„Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior). Cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989.
Orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin aparițiile sale televizate. Și emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989. Operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice. A fost exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.
Aceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.
Totodată, aceleași fapte ale lui Gelu Voican Voiculescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Ce avere are Ion Iliescu
Fostul președinte, în vârstă de 92 de ani, a renunțat să mai apară în spațiul public, din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă. Ion Iliescu a fost operat pe cord, având montate mai multe stenturi, astfel că are nevoie de supraveghere medicală.
În 2008, fostul politician ar fi avut trecute mai multe venituri în declarația de avere, notează Ciao.ro: aproape 54.000 lei indemnizaţie de senator, circa 55.000 lei indemnizaţie de fost preşedinte, plus 33.000 lei pensie, 8.400 lei de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Ion Iliescu ar mai deține și un apartament în București, de 156 mp, 16 tablouri ale unor pictori români, obiecte de artă, cumpărate înainte şi după 1989.