Pe lângă cozonacii tradiționali, gospodinele se întrec în această perioadă în a prepara și rețeta de cozonac unguresc, adică renumitul Baigli cu mac și Baigli cu nucă. Sunt delicioși și se prepară mai ușor decât cozonacul tradițional.
Ingrediente pentru rețeta Baigli cu mac și Baigli cu nucă
- Pentru aluat de cozonac unguresc:
- 1 kg făină
- 2 plicuri drojdie uscată(2x7g)
- 250 g unt(82%)
- 100 g untură de porc
- 100 ml lapte
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri smântână(20%)
- 100 g zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de rom
- coajă rasă de lămâie
- un praf sare
- Pentru umplut:
- 200 g mac
- 200 g nucă
- 50 g stafide
- 200 ml lapte
- 150 g zahăr
- Pentru uns:
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță lapte
Mod de preparare pentru rețeta Baigli cu mac și Baigli cu nucă
Cernem făina într-un vas și o amestecăm cu drojdia uscată.
Într-un bol, amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul, apoi cu untul moale si untura, tot moale. Puteți îlocui untura cu ulei.Se adaugă și sența, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii și adăugăm amestecul de mai sus.Încorporăm făina, picurând și cîte puțin lapte cald și frământăm un aluat ușor nisipos. Îl frământăm atât cât să devină compact, nu frământăm ca la rețeta de cozonac tradițional.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
Intre timp pregătim umplutura de mac și umplutura de nucă ci stafide, pentru rețeta de cozonac unguresc.
Punem în două vase, pe foc, câte 100 ml lapte și 75 g zahăr.
Măcinăm nuca fin, dar mai lăsăm și câteva bucăți mai mari, pentru aspect. Măcinăm și macul fin.
Când leptele din cele două vase începe să fiarbă, adăugăm într-un vas nuca, iar în celălalt, macul. Stingem focurile și amestecăm intens în cele două vase, până se omogenizează compozițiile apoi le lăsăm să se răcească. În cel cu nucă adăugăm și stafidele să se hidrateze.
Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în patru părți pe care le întindem în foi subțiri, întindem umpluturile peste ele și le rulăm. Vom obține doi baigli cu mac și doi baigli cu nucă.
Transferăm cozonacii ungurești în tavă, pe hârtii de copt separate pentru fiecare cozonac, așa încât să nu se lipească intre ei
Amestecăm cele 2 gălbenușuri cu un praf de sare și laptele și ungem cu acest amestec, cozonacii.
Dacă adăugăm puțină sare în gălbenușuri, cozonacii nu se vor mai închide prea rău la culoare, în timpul coacerii.
Coacem cozonacii ungurești la 170 de grade pentru 40-45 de minute, sau până se rumenesc frumos.
Îi lăsăm să se răcească, apoi îi putem porționa și servi alături de cei dragi. Putem rupe și câte un colțișor cald, de poftă.
Rețetă de cozonac de țară ca al bunicii... Cum prepari cei mai gustoși mici. Rețeta originală Sanda Marin...