Chefi la cuțite

ÎN CURÂND, UN NOU SEZON!

Ce se mănâncă de Rusalii. 3 preparate care nu trebuie să-ți lipsească

 
+3 click pentru
galerie

Rusaliile sau Cincizecimea reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini, la 10 zile de la Înălțarea Domnului. Preparatele culinare pentru Duminica și Lunea Rusaliilor sunt diverse: se mănâncă mâncăruri ce au la bază legume sezon. Sărmăluțe în foi de viță, ciorbă de verdețuri/ mâncare de legume și pasca nu trebuie să-ți lipsească de pe masă

Rusaliile Ortodoxe 2019 pică în calendarul creștin ortodox pe data de 16 și 17 iunie. Sărbătoarea marchează începutul creştinătăţii  Se spune că, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât din cer, ca un vuiet mare de vânt, deasupra capului tuturor celor prezenți, aceștia au început să vorbească în toate limbile pământului, pentru a putea duce credința la toate popoarele.

De Rusalii, există multe tradiții populare, dar și rânduieli bisericești. Tradițiile culinare de Ruslaii, sunt, de asemenea importante, întrebarea ”ce se mănâncă de Rusalii” fiind acum pe buzele multor gospodine. Mâncarea trebuie să fie, în principal, de sezon, din legume proaspete. Totodată, de Rusalii, este ultima dată când se mai poate prepara pască, aceasta fiind preparată, din nou, de Paște. Apoi, alte preparate care nu trebuie să-ți lipsească sunt sărmăluțele în foi de viță, ciorbă cu multe verdețuri și tocană de legume. 

Ce se mănâncă de Rusalii. 3 preparate care nu trebuie să-ți lipsească

1. Rețete de Rusalii - Sărmăluțe în foi de viță 

sursa foto: jurnalspiritual.eu

Ingrediente rețeta 

  • 1 kg carne de porc și vită
  • foi de viță
  • sare
  • piper
  • 50-75 gr orez cu bob rotund
  • 2 cepe roșii
  • 50 ml ulei
  • 2 legături de mărar
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • 800 gr bulion de roșii

Mod de preparare 

Foile de viță se opăresc în apă clocotită cu sare și se lasă la scurs. Ceapa se curăță, se toacă solzișori si se călește în ulei încins. Se adaugă orezul și se amestecă până începe să înflorească, apoi se stinge focul și se lasă la răcit. Se adaugă verdeața tocată, carnea, sare și piper și se amestecă bine toate ingredientele, apoi se asamblează sarmalele în foile de viță și se așază în oală, sub formă de horă, în straturi alternând cu straturi de bulion. Se completează cu apă până sunt ușor acoperite și se fierb pentru aproximativ o oră și 30 de minute, la foc încet, acoperite. Se servesc cu un iaurt acrișor și cu mămăliguță.

Pentru cei care preferă sărmăluțe în foi de viță dietetice, pot înlocui carnea de vită/de porc cu carnea de pui.

2. Rețete de Rusalii - Ciorbă de verdețuri cu legume și smântână

Ciorba de verdețuri este una de sezon și ideală pentru masa de Rusalii. Timpul de preararare este de o oră, costul verdețurilor este mic, în plus, aacestea sunt naturale, deoarece este perioada lor. 

Ingrediente

  •  600 gr spanac,
  • 600 grame salata verde,
  • 1 legătură ceapă verde,
  • 1 legătură usturoi,  
  • 1 lingură plină cu făină,
  • 3 linguri ulei,
  • 1 legătură mărar,
  • 100 ml smântâna pentru gătit 32% grăsime,
  • 700 ml apă, 500 ml lapte, 1 gălbenuș de ou, sare, piper-după gust, lămâie pentru servit. 

Mod de preparare

Verdețurile se spală bine și se pun la scurs. Se pun trei litri de apă la fiert, într-o cratiță mare. După primul clocot se adaugă spanacul, salata verde și se lasă pentru trei minute. Se transferă apoi verdeața cu o spumieră, într-un vas cu apă rece, iar după câteva momente se lasă la scurs. 

Punem într-o cratiță uleila încis, adăugăm ceapa și usturoiul tocate mărunt și se călesc până se înmoaie. Se adaugă făinî, se amestecă, după care se adaugă laptele călduț. Se lasă la fiert până verdețurile sunt aproape fierte. Apoi, spanacul și salata verde se mărunțesc, după care se pun în compoziția de lapte. Se adaugă apa și se continuă fierberea până ce verdețurile sunt fierte. 

Se potrivește de sare, piper, se închide focul. Smântâna se amestecă cu gălbenuș de ou, se adaugă în ciorbă și se amestecă. La final, se adaugă mărarul tocat și se amestecă. 

3. Rețete de Rusalii - tocană de legume de vară

O altă rețetă nelipsită de la masa de Rusalii este tocana de legume de vară. O mâncare ușoară, dar delicioasă.

Ingrediente

  •  3-4 roșii mari 
  •  1 ceapă 
  •  1 dovlecel 
  •  1 ardei 
  •  1 morcov 
  •  1 vânată 
  •  sare 
  •  piper 
  •  pătrunjel 
  •  aredei iute 

Mod de preparare

Ceapa și morcovul se taie mărunt și se călesc împreună în puțin ulei. Se adaugă ardeiul tăiat cubulețe atunci când ceapa căpătă o culoare aurie sticloasă, apoi roșiile pasate și decojite. Se asezonează cu sare și piper, se pune ardeiul iute întreg și se acoperă vasul, lăsând la foc mic pentru 20 minute și amestecând din când în când. 

Se adaugă apoi vinetele și dovleceii, de dimensiuni potrivite. Se amestecă și se mai lasă la foc 5-10 minute. După ce stingem focul, adăugăm pătrunjel tăiat și lăsăm vasul acoperit să se odihnească și aromele să se întrepătrundă.

Dacă ai aflat ce se mănâncă de Rusalii, te poți interesa acum și de alte tradiții care se respectă în sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, dar și care sunt rugăciunile care se închină cu ocazia acestor zile speciale, declarate libere și de Guvern.


🔥 Edițiile integrale Chefi la cutite - sezon special se văd exclusiv pe AntenaPlay ⏩ https://s.a1.ro/Luarcdv. Disponibil pe SmartTV, smartphone, tabletă sau computer. Intră acum și vezi


Totul despre Chefi la Cuțite găsesti și pe Facebook >> / Instagram >> / Youtube >>

🔵 INSTALEAZA APLICATIILE ANTENAPLAY
Android / iOS / Smart TV - Afla daca televizorul tau e compatibil
Like pe Facebook /  Follow pe Instagram / Subscribe pe YouTube 

 



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI