- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Trei culori, trei gusturi diferite într-un singur cozonac ce va încânta atât papilele gustative cât și privirea: Cozonac leopard.
Ingrediente pentru rețeta de Cozonac leopard
- Pentru aluat de cozonac leopard:
- 450 g făină + pentru înfăinat
- 3 gălbenușuri
- 125 g zahăr
- 200 ml lapte
- 125 ml ulei
- 7 g drojdie uscată
- coajă rasă de lămâie și de portocală
- 15 g cacao neagră
- 1/4 linguriță sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 lingurițe esență de lămâie
- Pentru umplutura de cacao cu nucă:
- 150 g nucă măcinată fin
- 100 g nucă măcinată grosier
- 4 albușuri
- 20 g cacao neagră
- 1 praf de sare
- 100 g zahăr pudră
- 2 lingurițe esență de migdale
- Pentru uns:
- 1 gălbenuș
- 1/2 linguriță lapte
- mac și susan, pentru decor
Mod de preparare pentru rețeta Cozonac leopard
Pregătim aluatul pentru cozonac. Cernem făina, într-un bol, de două ori pentru a fi aerată și îi facem o adâncitură la mijlocul. Acolo vom adăuga drojdia uscată, o lingură de zahăr și puțin lapte cald. Amestecăm bine aceste ingrediente pânăse lichefiază și drojdia și zahărul, apoi acoperim vasul și îl lăsăm până se dezvoltă drojdia și se activează.
Între timp, încălzim restul de lapte în care dizolvăm zahărul, încălzim și uleiul, iar gălbenușurile le frecăm cu sare pentru a le intensifica culoarea. Adăugăm peste ele laptele călduț, esența de lămâie și coaja rasă de lămâie și portocală. Această compoziție o adăugăm peste drojdia dospită, adăugând, treptat și făina din bol, dar și uleiul încălzit.
Păstrăm cam 1/4 din ulei pentru la final.
Frământăm un aluat de cozonac nu foarte ferm, dar nelipicios. Îl frământăm mai întâi în vas, apoi pe masa unsă cu ulei și îl împărțim în două părți aproximativ egale.
Una din părți o mai împărțim în două, iar o parte o mai frământăm adăugând cacaua, esența de rom și puțin ulei.
Punem cele trei părți de aluat în vase separate, le acoperim cu ștergare de bucătărie și le lăsăm la dospit pentru aproximativ o oră.
În ultimele 5 minute, pregătim și umplutura cu nucă și cacao. Presărăm sare peste albușurile ținute la temperatura camerei și le mixăm spumă. Adăugăm, treptat, zahărul obținând o bezea foarte fermă. Încorporăm ușor, nuca măcinată fin și pe cea tăiată grosier.
Cum asamblăm minunatul cozonac leopard.
Împărțim aluatul cu cacao și pe cel alb în câte 5 părți aproximativ egale. Așezăm una lângă alta, câte o parte albă și una neagă, pe masa unsă. Le întindem cu sucitorul în mod egal ca lungime, cât dimensiunea tăvii de copt. Pe marginea aluatului alb întindem un rând din umplutura de cacao cu nucă. Apoi rulăm cele două aluaturi, pornind de la marginea cu umplutură și terminând cu aluatul negru.
Procedăm la fel și cu celelalte părți de aluaturi albe și negre.
După ce am realizat cele 5 rulouri, împărțim și partea de aluat mare în 5 părți. Întindem, pe rând, 5 părți de aluat, în foi subțiri și de lungimea tăvii de copt. Așezăm la câte un capăt al celor 5 foi, câte un rulou realizat anterior și le rulăm din nou. Le așezăm unul peste altul, în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt.
Acoperim tava cu ștergare de bucătărie și lăsăm rulourile de aluat să se dezvolte, pentru 45-50 de minute, sau chiar o oră.
Ungem cozonacul leopard cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte și coacem cozonacul la 175 de grade, pentru 45-50 de minute, sau în funcție de cum ne cunoaștem cuptorul. Nu ungem de la început cu tot gălbenușul, ci mai păstrăm pentru la final puțin, când vom unge din nou cozonacul și vom presăra susan și mac deasupra.
Este ceva de lucru la această rețetă de cozonac lropard, dar rezultatul final merită din plin tot efortul.
Prăjitura Esterhazy. Rețetă delicioasă de prăjitură cu specific unguresc...