Chefi la cuțite

ÎN CURÂND, UN NOU SEZON!

Rețetă de cozonac cu umplutură mixtă și câteva trucuri pentru reușita aluatului!

 

Dacă vă place cozonacul cu umplutură bogată, această rețetă de cozonac cu umplutură mixtă și câteva trucuri pentru reușita aluatului, sigur vă poate inspira!

Ingrediente pentru cozonac cu umplutură mixtă 

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 50 g unt
  • 50 g drojdie
  • 2 linguri cacao
  • 200 g zahăr
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • 400 g rahat multicolor
  • 150 g nucă tăiată grosier
  • 100 g stafide
  • un praf sare

Mod de preparare pentru cozonac cu umplutură mixtă

Se prepară mai întâi maiaua.
 Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, se adaugă puțin lapte călduț și puțină făină și se așteaptă să se activeze..
Se separă albușurile de gălbenușuri.
Gălbenușurile se freacă cu puțină sare, pentru a le intensifica culoarea, apoi se adaugă 100-150 g zahăr și se freacă până când devin spumoase.
Se adaugă în adâncitură făcută în făină. 
Peste gălbenușuri se adaugă și untul topit, uleiul ușor încălzit, esența și maiaua crescută,
Se încorporează, treptat, făina, alternând cu laptele cald.
Se frământă un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, care se lasă la dospit, acoperit și la loc cald.
Albusurile se bat spumă cu 100 g zahăr, apoi  se adaugă cacaua.
Nuca se taie grosier, rahatul se taie în cuburi, iar stafidele se vor hidrata în puțină apă caldă. 
Cand aluatul și-a dublat volumul, se împarte în două.
Se întind două foi care se ung cu compoziția de albușuri și cacao și se presară din belșug nucă, rahat și stafide.
Se rulează foile și se așează în tăvile tapetate cu hârtie de copt, sau unse cu grăsime și tapetate cu zahăr. 
Se lasă cozonacii din nou la crescut, aproximativ o oră, după care se ung cu gălbenuș de ou și se coc la 160-170 grade, pentru 40-45 de minute, până când se rumenesc frumos la suprafață.
Sfaturi pentru reușita cozonacului:
Pentru reușita aluatului, făina trebuie cernută și aerată cu o zi înainte de frământare și ținută la loc cald.
Toate ingredientele trebuie aduse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de a începe procesul tehnologic de frământare.
Pentru ca aluatul să crească, după ce se pune în tavi, se acoperă cu un vas adânc, un tuci de preferință, iar în interior se strecoară și un pahar cu apă caldă.
In gălbenușul de ou cu care se ung cozonacii, se va adăuga și puțină sare, aceasta oprind procesul de innegrire a crustei cozonacilor.
Sa va fie de folos!


🔥 Edițiile integrale Chefi la cutite - sezon special se văd exclusiv pe AntenaPlay ⏩ https://s.a1.ro/Luarcdv. Disponibil pe SmartTV, smartphone, tabletă sau computer. Intră acum și vezi


Totul despre Chefi la Cuțite găsesti și pe Facebook >> / Instagram >> / Youtube >>

🔵 INSTALEAZA APLICATIILE ANTENAPLAY
Android / iOS / Smart TV - Afla daca televizorul tau e compatibil
Like pe Facebook /  Follow pe Instagram / Subscribe pe YouTube 

 



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI