A venit toamna şi odată cu ea, gospodinele se întrec în a prepara cea mai bună zacuscă, cele mai aromate compoturi şi murături. Totodată, e şi sezonul vinetelor care pot fi conservate peste iarnă la borcan sau în congelator, astfel încât în sezonul rece să ai posibilitatea de a-i surprinde pe cei dragi cu cea mai bună salată de vinete!
ATENŢIE! Uleiul se pregăteşte din timp şi nu se toarnă rece peste vinete, ci la temperatura camerei sau chiar încălzit puţin.
Ingrediente:
7 vinete medii
2 cepe mici galbene sau roşii
150 ml ulei, preferabil de floarea soarelui
câteva frunze de pătrunjel pentru décor
câteva roşii – de folosit la decorarea salatei
sare
piper negru
Mod de preparare a salatei de vinete:
- Pe un tocător de lemn, se toacă ceapa foarte mărunt.
- Vinetele sunt puse într-un blender şi se mixează 1-2 minute. Se adaugă uşor o parte din ulei. Se continuă mixarea. După ce s-au amestecat foarte bine, se adaugă ceapa şi se mixează până când devin o pastă omogenă. Se mai adaugă puţin ulei şi se potriveşte de sare şi puţin piper, după gust.
- Când salata este gata, se pune într-un castron sau o tavă de sticlă şi se decorează cu felii subţiri de roşii şi câteva frunze de pătrunjel. Se serveşte rece, însoţită de ardei copţi în oţet.