Hencleș este o prăjitură tradițional săsească, foarte gustoasă, cu aluat dospit și cremă de gălbenușuri cu smântână.
Ingrediente
- Aluat:
- 1,5 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 750 ml lapte
- 150 g zahăr
- 150 g unt
- 4 ouă
- 100 ml ulei
- coajă rasă de lămâie
- sare
- 100 g stafide
- Crema:
- 500 g smântână dulce
- 6-8 gălbenușuri
- 1 păstaie de vanilie ,
- 150 g zahăr
- sare
Mod de preparare hencleș
Într-un vas, se cerne făina se face o adâncitură la mijloc și se pune acolo drojdia lichefiată cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald.
Restul de lapte se încălzește, se adaugă în el coajă rasă de lămâie, păstaia de vanilie, puțin zahăr și sare.
Într-un vas, se amestecă ouăle cu restul de zahăr, uleiul și untul moale, apoi se vor adăuga în vasul cu făină, amestecându-le cu drojdia crescută și cu restul de făină.
Se încorporează și stafidele în aluat, hidratate în prealabil.
Aluatul se întinde într-o tavă de cuptor, iar peste el se întinde o compoziție uniformă preparată prin amestecarea gălbenușurilor cu vanilia, zahărul și smântâna.
Prăjitura se coace la 180 de grade pentru 40-45 de minute.
Se servește pudrată cu zahăr.
Dakos - salată grecească din Creta, reinterpretată... Minitortuleț dulce-acrișor...