Hencleș, prăjitură tradițional săsească

Hencleș este o prăjitură tradițional săsească, foarte gustoasă, cu aluat dospit și cremă de gălbenușuri cu smântână.

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1,5 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 750 ml lapte
  • 150 g zahăr
  • 150 g unt
  • 4 ouă
  • 100 ml ulei
  • coajă rasă de lămâie
  • sare
  • 100 g stafide
  • Crema:
  • 500 g smântână dulce
  • 6-8 gălbenușuri
  • 1 păstaie de vanilie ,
  • 150 g zahăr
  • sare

Mod de preparare hencleș

Într-un vas, se cerne făina se face o adâncitură la mijloc și se pune acolo drojdia lichefiată cu o lingură de zahăr și puțin lapte cald.

Restul de lapte se încălzește, se adaugă în el coajă rasă de lămâie, păstaia de vanilie, puțin zahăr și sare.

Într-un vas, se amestecă ouăle cu restul de zahăr, uleiul și untul moale, apoi se vor adăuga în vasul cu făină, amestecându-le cu drojdia crescută și cu restul de făină.

Se încorporează și stafidele în aluat, hidratate în prealabil.

Aluatul se întinde într-o tavă de cuptor, iar peste el se întinde o compoziție uniformă preparată prin amestecarea gălbenușurilor cu vanilia, zahărul și smântâna.

Prăjitura se coace la 180 de grade pentru 40-45 de minute.

Se servește pudrată cu zahăr.

Ultimele știri