Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, ne îmbie cu o rețetă de scovergi rustice, ca la bunica, simple și ușor de preparat, servite cu brânză și smântână.
Rețetă de Scovergi rustice, ca la bunica - Ingrediente:
- 1 kg făină
- 1 linguriță de sare
- 1 lingură de zahăr
- 30-40 gr drojdie
- 350-400 ml apă călduță ulei
- ulei
- Pentru umplutură:
- brânză sărată
- smântână
Rețetă de Scovergi rustice, ca la bunica - Preparare
Pentru a pregăti aluatul de scovergi, începem prin a cerne făina într-un vas și o amestecăm cu sarea.
Într-un alt vas, pregătim o maia din drojdia amestecată cu zahărul până la diluare, apoi adăugăm puțină apă caldă și o lingură de făină. Omogenizăm maiaua și îl lăsăm la loc cald 10-20 minute, sau până se activează drojdia și se creează bășicuțe la suprafață.
Punem maiaua la mijlocul făinii, turnăm,treptat apa caldă și amestecăm bine, adăugând și din făina de pe margini. Amestecăm bine până obținem un aluat de scovergi omogen, ușor moale, nu ferm ca la gogoși, sau ca la pâine. picurăm și puțin ulei, apoi acoperim aluatul cu un ștergar și îl lăsăm la loc cald până își dublează volumul.
Citește și: Rețetă de post. Plăcinte cu varză acră, sau vărzări ardelenești
Pregătim o baie de ulei într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Cu mâinile umezite în apă rece, rupem din aluat și formăm scovergile aplatizând aluatul pe blatul de lucru și dându-i formă rotundă. facem o gaură la jumătatea aluatului întins și îl scufundăm în uleiul încins.
Rumenim scovergile pe ambele părți și le scoatem pe prosoape absorbante, de hârtie.
Servim delicioasele scovergi țărănești cu brânză și smântână, calde sau reci, după preferințe.
Spor la preparat Rețeta de Scovergi rustice, ca la bunica și poftă bună la savurat!
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, nu ezitați să accesați materialul video de mai jos, desprins din cadrul îndrăgitului matinal Neatza cu Răzvan și Dani: