- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Toamna se numără... borcanele. Gospodinele se între în rețete gustoase românești, de sezon. Evident, nu putea lipsi de pe listă rețeta de magiun de prune. Varianta fără zahăr se adresează celor care pun preț pe un rezultat sută la sută sănătos și natural.
Magiunul de prune este o rețetă de toamnă, recomandată chiar de nutrițoniști pentru efectele-i benefice asupra sănătății. Ca și efecte pozitive ale magiunului de prune fără zahăr enumerăm: beneficii asupra oaselor, asupra dinților, asupra sistemului imunitar, nervos, dar reglează și tranzitul intestinal, prevenind constipația.
Rețeta de magiun de prune nu este una dificilă însă prezintă un mare risc: acela de ase afuma. De aceea, pentru a preveni afumarea trebuie să amestecați constant, în special în partea finală a procesului de preparare, și să aveți un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizați două gropi, una sub ceaun și una langă. În cea de langă veți produce constant jar, pe care îl mutați treptat în groapă de sub ceaun.
Rețeta de magiun de prune
Mai întâi sterilizați borcanele. Spălati prunele și scurgeti-le de apă (tradițional, printr-un tifon). Îndepărtati codițele și scoateți sâmburii prunelor. Aruncați prunele stricate. Puneți prunele în ceaun, impreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să așteptați mult să se evapore, nici prea putină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă. Nu se pune zahăr.
De regulă, prunele se pun la fiert întregi, insă, dacă vă doriți că produsul finit să aibă o textură fină puteți trece prunele (fără sâmburi) prin mașină de tocat roșii. În acest caz nu mai e necesar să adăugati apă, scrie vocea.biz.
Fierbeți la foc mic. Fierbeți, amestecați, fierbeți, amestecați, fierbeți, amestecați, fierbeți timp de 4-5 ore, pană când magiunul scade (cam la 70% din volumul inițial) are culoarea vișiniu intunecată, aproape neagră, consistență unei smântâni cleioase și se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceste, lingură trebuie să stea dreaptă în el.
Turnați în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiți și introduceți la rece, în loc întunecat (pivnită, cămară). Se va păstra câteva luni. Pentru o toamnă mai gustoasă, încercați și rețetele de mai jos!
- Rețete românești. Zacuscă de vinete tradițională, rețeta veche
- Rețete românești de toamnă. Vinete la borcan
- Rețete românești de toamnă. Cea mai gustoasă rețetă de ardei umpluți cu varză