Ingrediente
- 3 gulii
- 2 morcovi
- 3 fire ceapă verde
- 3 cartofi
- 200 g smântână de gătit
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură mărar verde
- sare
- piper
- ulei de măsline
- foi de dafin
- Pentru lipii:
- 500 g făină
- 25 g drojdie
- 100 ml ulei
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr
- semințe de susan, chia
Mod de preparare
Curățăm și spălăm legumele.
Tăiem guliile și morcovii în bastonașe,cartofii în cuburi, ceapa verde în rondele.
Călim în puțin ulei de măsline morcovii și guliile, iar când aproape se pătrund, adăugăm ceapa, amestecăm de câteva ori și adăugăm 2,5 l apă fierbinte.
După ce au fiert aproximativ 15 minute, adăugăm cartofii, iar când aceștia ăncep să se pătrundă, adăugăm smântâna, amestecând intens să se dilueze bine, apoi trecem supa prin blender.
Potrivim gustul cu sare și piper, adăugam verdeața toccata și stingem focul.
Pentru prepararea lipiilor, cernem făina într-un vas și o amestecăm cu sarea.
Facem o adâncitură la mijloc, unde punem drojdia cu zahărul si le diluăm cu apă călduță.
Lasăm drojdia să se dezvolte, pentru 10 minute, apoi începem să amestecăm făina cu maiaua de la mijloc, adăugând și ulei și apă călduță, precum și semințele.
Frământăm un aluat ferm pe care îl lăsăm la crescut 30-40 de minute, apoi formăm lipiile pe care le coacem într-o tigaie antiaderentă.
Servim supa cremă de gulii cu lipiile de casă.
Pastitio Grecesc... Ravioli de casă cu păstrăv afumat și ricotta...