Visul oricărui bucătar este acela de a obţine cât mai multe stele Michelin. Totuşi, puţini sunt cei care ştiu ce sunt acestea.
În Franţa anului 1900, André Michelin face alături de fratele său un ghid complet adresat automobiliştilor. Lucrarea conţinea sfaturi extrem de utile legate de cazare, service-uri şi diferite locuri în care se poate servi masa. Prin anii 1930 se introduce în ghid notarea restaurantelor cu stele, în funcţie de calitatea acestora.
Iniţial, ghidul era destinat doar Franţei, dar ulterior s-a extins şi pentru alte ţări. Totuşi, Franţa rămâne ţara cu cele mai multe astfel de distincţii.
După numeroase inspecţii riguroase în care identitatea sau prezenţa inspectorului nu este dezvăluită decât după rezultate, un restaurant poate primi sau nu stele Michelin.
Aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care o poate primi un restaurant. În prezent, chef Joël Robuchon din Franţa deţine recordul în acest sens. Fiind chef la mai multe restaurante din lume, acesta a reuşit să acumuleze 25 de stele Michelin.