Mesele de sărbători sunt incomplete fără tradiționalul cozonac, unul dintre deserturile după care și străinii tânjesc. De Sărbători 2022, lângă ouăle roșii proaspăt vopsite, nu trebuie să lipsească dulcele și pufosul cozonac.
Astfel, v-am pregătit o rețetă a lui Chef Cătălin Scărlătescu, cu toate ingredientele necesare pentru cozonacul perfect pentru Sărbătorile de iarnă.
Citește și: Cozonac împletit în formă rotundă
Cu umplutură de nucă și rahat, ciocolată și vanilie, preparatul tradițional va aroma nu doar casa, ci îi va unge pe suflet pe meseni în zi de sărbătoare.
Rămâneți pe a1.ro pentru a afla rețeta de cozonac pufos a lui Chef Cătălin Scărlătescu. Totul despre ingrediente și modul de preparare în rândurile următoare.
Rețeta de cozonac pufos al lui Chef Cătălin Scărlătescu: desertul gustos pentru Sărbători
Cozonacul pufos este unul dintre cele mai gustoase preparate de pe masa de sărbătoare. Mirosul lui umple întreaga casă și răsfață papilele gustative ale musafirilor.
Află din rândurile următoare cum să pregătești cel mai bun cozonac pentru a celebra cum se cuvine Sărbătorile.
Ai nevoie de puține ingrediente, printre care făină, rahat, nucă și cacao pentru umplutura preparatului. Lista completă se află în continuare.
Ingredinte cozonac pufos după rețeta lui Cătălin Scărlătescu
Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu conține puține ingrediente, dar rezultatul este unul de impact. Gustos și pufos, cozonacul realizat după metoda chefului de la Antena 1 va reuși, cu siguranță, să încânte până și cei mai mofturoși musafiri. Iată ce ingrediente se pun în preparatul delicios:
- 1 kg făină
- 450 ml lapte
- 200 g rahat
- 500 g nucă
- 250 g zahăr
- 1 păstaie vanilie
- 300 g unt
- 150 g ciocolată
- 30 g portocală confiată
- 30 g coajă de lămâie
- 5 ouă proaspete
- 60 g drojdie
Cum se prepară cozonacul după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu
Indicat este ca ingredientele să fie scoase din frigider cu 3-4 ore înainte să începeți prepararea cozonacului pufos pentru Sărbători. Un alt aspect pe care nu ar trebui să-l ignorați este ca bucătăria sau camera unde veți pregăti rețeta să fie încălzită. Ferestrele și ușa nu ar trebui să fie deschise pentru a avea un rezultat satisfăcător după coacerea aluatului.
În plus, pentru o crustă delicioasă și crocantă, recomandat este să preparați maiaua și să urmați toți pașii rețetei. De îndată ce v-ați asigurat că aceste mici trucuri sunt respectate, puteți să vă apucați de pregătirea aluatului pentru cel mai gustos și pufos cozonac.
Iată cum se pregătește cozonacul după rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu:
Într-un bol înalt, amestecați cele 60 de grame de drojdie cu 100 mililitri de lapte. Puneți inclusiv 3 linguri de făină, 1 linguriță de zahăr și amestecați până se omogenizează toate ingredientele.
După ce ați terminat, lăsați aluatul la dospit până își dublează volumul. Timpul de creștere poate fi și de o oră, în funcție de temperatura camerei unde stă vasul. De aceea este indicat ca încăperea să fie încălzită, pentru a scurta timpul de preparare.
În timp ce primul aluat stă la crescut, într-o oală pusă pe foc amestecați laptele, zahărul, păstaia de vanilie până când zahărul se topește.
Într-un alt recipient, amestecați gălbenușurile cu un praf de sare. Treptat, în timp ce amestecați continuu, adăugați făina. Apoi, adăugați laptele în care ați topit zahărul cu vanilia și maiaua.
După ce ați mestecat bine, puneți untul și amestecați până se omogenizează toate ingredientele. Tot acum este timpul să adăugați bucățele de portocală confiată și coaja rasă de la o lămâie, pentru un plus de savoare.
Acest aluat trebuie amestecat bine bine, astfel încât toate produsele să se încorporeze. Când observați că aluatul este elastic și aerat, lăsați-l la crescut timp de o oră.
În acest timp, puteți pregăti umplutura. Ea se prepară din ciocolată topită, nuci mărunțite și rahat. Ingredientele se amestecă până se obține o compoziție omogenă, care se întinde pe aluat. După ce este gata, se pune crema pe aluat și se rulează. Rezultatul, adică rulada, se taie în două, pe lungime.
Bucățile rezultate trebuie împletite și așezate în tava de cozonac. După ce e pus în forme, preparatul se unge cu ou și puteți presăra zahăr. Înainte de a fi băgat la cuptor, el trebuie să mai crească în tavă pentru aproximativ două ore.
De asemenea, cu ceva timp înainte de a fi gata de copt, cuptorul trebuie să fie încins la 160 de grade. Ulterior, pe măsură ce cozonacul se coace, temperatura ar trebui să fie setată la 140 de grade. 45 de minute este timpul în care el se coace.
Poftă bună!
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă... Friptura de miel pentru Paște 2022. Două rețete savuroase pentru grătar și cuptor, potrivite și pentru copii...