Antena Căutare

De ce ne mănâncă ciupiturile de țânțari. Care e explicația specialiștilor

De ce ne mănâncă ciupiturile de țânțari. Care e explicația specialiștilor

Galerie
Ciupiturile de țânțari încep să apară încă din primăvară și probabil mulți dintre noi nu scăpăm de ele decât în toamnă, în special dacă sezonul cald se extinde. | Shutterstock

Atunci când vine sezonul cald, nu doar natura revine la viață, dar și insectele. Astfel, mulți dintre noi ne confruntăm cu neplăcerea de a deveni “victimele” insectelor.

Ciupiturile de țânțari încep să apară încă din primăvară și probabil mulți dintre noi nu scăpăm de ele decât în toamnă, în special dacă sezonul cald se extinde. Petrecerea unei perioade de timp îndelungată în aer liber crește riscul de a fi ciupiți de țânțari. Mulți specialiști spun că țânțarii au chiar și preferințe atunci când vine vorba de grupule de sânge.

Citește și: De ce sughițăm și cum poți scăpa rapid de această problemă

Orice ciupitură de țânțat se poate transforma rapid într-o pată de roșeață pe piele, iar uneori mâncărimea poate deveni insuportabilă. Desigur, de cele mai multe ori, nu ne putem abține să nu ne scărpinăm. Specialiștii explică de ce ciupitura de țânțat ne mănâncă.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Scapă de țânțari cu aceste plante medicinale comune. Ierburile care îi țin la distanță

De ce ne mănâncă ciupiturile de țânțar

Mâncărimea survenită în urma unei ciupituri de țânțar apare de fapt din cauza faptului că țânțarul a supt din sângele persoanei pe care a ciupit-o. Nu mulți oameni știu că doar femelele țânțar ciupesc. Ele își folosesc gura, care are forma unui ac, numit proboscis, pentru a ciupi pielea cu scopul de a găsi un vas de sânge. Apoi, țânțarul se folosește de acest ac pentru a suge sângele din corpul gazdei, ca un mic vampir.

Citește și: Dieta zilnică poate atrage țânțarii. Specialiștii recomandă să eviți aceste produse pentru a-i ține la distanță

Tocmai de aceea, țânțarii sunt, de fapt, ecto-paraziți. Mâncărimea pe care o simțim la scurt timp după ciupitură este din cauza salivei pe care femela-țânțar o lasă după ce supt sângele. Țânțarul îți injectează saliva în pielea gazdei atât înainte, cât și după ce a supt sângele.

Citește și: Cum să scapi de țânțari. Metode naturale pentru a-i ține la distanță

Saliva țânțarului funcționează ca un anti-coagulant care permite sângelui să curgă în timpul ciupiturii. Corpul uman răspunde imediat la saliva acestui instrus prin secreția de histamină, compus ce determină inflamarea ciupiturii.

De cele mai multe ori, ciupitura atinge terminații nervoase și acest lucru creează mâncărimea, iar de aici provine dorința de a ne scărpina.

Citește și: De ce există scobiturile pe partea inferioară a cănilor sau ceștilor. Nu e vorba de design, ele au un rol funcțional

Scărpinatul devine o problem atunci când e prea agresiv, iar astfel micul punct roșu se poate transforma într-o rană, cauzând o iritație la nivelul pielii. Prin urmare, este indicat să ne ferim de scărpinatul agresiv, oricât de greu ar putea să ne fie să rezistăm tentației.

De ce sughițăm și cum poți scăpa rapid de această problemă... De ce au găuri mânerele tigăilor. Mulți cred că există pentru a agăța tigăile în cui, dar nu e așa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x