Supă cu gust de pui, fără pui. În schimb cu o garnitură lungă de coloranţi şi conservanţi. Asta cumpără românii grăbiţi, în căutare de o masă uşoară, din magazine. Mâncărurile la plic sunt ieftine şi gustoase şi provoacă dependenţă. Însă preţul adevărat îl plătim abia mai târziu, la medic, pentru că cine le consumă în exces se alege cu probleme de sănătate.
În cazul mâncărurilor la plic, riscurile încep cu E: E451, E501. Şi lista e lungă. În loc de legume sau carne, turnăm în farfurie un cocktail plin de aditivi şi coloranţi. Singurele avantaje: se fac repede şi au gust bun. De asta e răspunzător tot un E.
Glutamatul monosodic a fost denumit de specialişti nicotina alimentelor. Pentru că, la fel ca ţigara, produce dependenţă. E aditivul alimentar care dă gustul bun mâncării. Şi se regăseşte aproape în toate produsele la plic. Folosirea acestui aditiv e permisă peste tot în lume. Totuşi, unii medici au atras atenţia că, în exces, poate avea şi efecte neplăcute asupra organismului. De la creşterea tensiunii arteriale, până la greaţă sau palpitaţii.
”Există baze pentru supe sau supe la plic care conţin fix produse naturale, deshidratate. Altele, în schimb, sunt o combinaţie de substanţe chimice, desigur permise, dar pe care nu ni le dorim tot timpul în alimentaţie şi care trebuie evitate. Se poate ajunge la tensiune arterială, boli renale şi alte probleme de genul acesta”, explică nutriționiștii.
Asta pentru că, pe lângă aditivii alimentari, produsele instant conţin şi foarte multă sare.
Citește mai multe pe observator.tv!