Ingrediente
- Caras:
- 3 fileuri de caras
- Zeama de la ½ lamaie
- 10 ml ulei de masline
- Mamaliga:
- 20 g rosii uscate
- 20 g masline verzi
- 50 g malai
- 150 ml apa
- 5 ml ulei de masline
- Radacinoase coapte:
- 1 pastarnac
- 1 morcov
- 2-3 fire de cimbrisor
- 2 catei de usturoi
- Sare
- Piper
- Piure de mazare:
- 1 ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 100 g mazare
- 20 ml smantana de gatit 35 % grasime
Mod de preparare
Fileurile de caras se dau cu sare si piper, se ung cu ulei de masline si se ruleaza. Se stropesc cu zeama de lamaie si se dau la cuptor la 160 de grade timp de 10-15 minute.
Se pune apa la fiert cu sare si piper. Cand da in clocot, se toarna malaiul amestecand continuu cu un tel. Se da focul mic si se amesteca din cand in cand pana mamaliga este gata. Se ia de pe foc si se adauga uleiul de masline. Rosiile uscate si maslinele verzi se taie felii si se amesteca in mamaliga.
Morcovul si pastarnacul se decojesc si se taie sferturi de aproximativ 6-7 cm lungime. Se dau cu sare, piper, cimbrisor si ulei de masline. Cateii de usturoi (se pastreaza in coaja) se zdrobesc si se amesteca bine cu legumele pentru a se distribui egal aromele. Se coc la 180 de grade Celsius timp de 15-20 minute.
Ceapa se taie cubulete mici. Usturoiul se taie marunt la cutit. Se incinge tigaia si pune uleiul de masline. Se adauga ceapa si cand devine translucida se adauga mazarea si se soteaza la foc mediu timp de 10 minute. Se adauga usturoiul si se mai lasa 2-3 minute pentru a patrunde aroma in mazare. Se adauga apa (sau supa de legume) pana acopera mazarea, se pune sare, piper si se lasa pana se evapora apa. Se adauga smantana lichida si se dupa 2 minute se ia de pe foc si se blendeaza. Pentru un aspect si o textura mai rafinate, se da piureul prin sita, dar daca doriti ceva mai rustic puteti sa-l lasati asa.