Antena Căutare

Calendar creștin ortodox septembrie 2018. Când pică Sfânta Mărie Mică

De la 1 septembrie 2018 credincioșii au pășit într-un nou an bisericisc, spre deosebire de anul civil care începe la 1 ianuarie.

De la 1 septembrie 2018 credincioșii au pășit într-un nou an bisericisc, spre deosebire de anul civil care începe la 1 ianuarie. Prima mare sărbătoare din noul al bisericesc este Sfânta Mărie Mică. Iată la ce dată pică și ce semnificatie are pentru credincioși.

Potrivit tradiției moștenite din Legea Veche, pe 1 septembrie s-a început creația lumii și tot în această zi Și-ar fi început Mântuitorul activitatea Sa publică.

Denumirea populară a lui Septembrie este „Răpciune” sau „Viniţel”, adică luna vinului, căci începe culesul şi stoarcerea strugurilor pentru vin. Se spune că dacă tună în Septembrie, în luna lui Faur, adică în Februarie, va fi zăpadă multă şi anul va fi manos.

Altă vorbă din popor spune că, dacă în această lună vor înflori scaieţii, asta înseamnă că va fi o toamnă lungă şi frumoasă; dar ducerea timpurie a rândunelelor înseamnă că şi iarna se va aşterne iute.

Articolul continuă după reclamă

A nouă luna din anul calendaristic și prima din anul bisericesc cuprinde sărbători importante pentru credincioși. Prima dintre ele este Sfânta Mărie Mică.

Tradiții și obiceiuri, de Sfânta Mărie Mică

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului sau Sântămărie Mică, cinstită la 8 septembrie, este prima mare sărbătoare din cursul anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana din Nazaret, prăznuiți a doua zi, în data de 9 septembrie, zi în care sunt cinstiți și Sfinții Cuvioși Onufrie de la Vorona și Chiriac de la Tazlău.

În această zi se sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, ziua este numită în popor Sântămărie Mică şi este perioada care marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Ca și rânduieli bisericești, în această zi se fac praznice pentru răposaţi, iar cei fără de copii se spune că trebuie să meargă la biserică, să se roage pentru a primi şi ei prunci, cum au primit sfinţii Ioachim şi Ana.

O zi înainte şi una după această zi, se zice că sunt „Cercurile Sfintei Mării”; superstiţia spune că cine lucrează în Cercurile Sfintei Mării va suferi de lovituri; gospodinei care lucrează acum i se va vărsa oală ce fierbe pe foc şi-i va arde copilul.

De asemenea, există superstiţia că e rău' de izbituri, de lovituri, de dureri circulare în jurul capului, dacă se lucrează în aceste zile.

Următoarea mare sărbătpare religioasă este Ziua Crucii, prăznuite în calendarul ortodox pe 14 septembrie. Luna septembrie mai are trei sărbători importante: Macinica Foca - 22 septembrie, Teclele Berbecilor” - 24 septembrie, Nunta oilor” (Sân-Mihai) - 29 Septembrie. Le vom afla explicația într-un articol viitor!

Prințesa Diana: Ce secret neștiut a ieșit la iveală la 21 de ani de la moarte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x