Zugrăvirea camerelor cu vopsea lavabilă poate fi un proces îndelungat ce necesită luarea unor decizii importante. Iată de ce trebuie să ții cont atunci când vrei să zugrăvești casa cu vopsea lavabilă.
Atunci când începi amenajarea casei, după ce plănuiești în detaliu ce trebuie schimbat, vei începe mai mult ca sigur cu pereții. Dacă nu e nevoie și de nivelarea lor, atunci trebuie să te gândești doar la văruit și ce culoare să alegi. Trebuie să te gândești că acea culoare nu trebuie doar să te reprezinte, dar trebuie să fie plăcută să o privești zilnic. Când alegi vopseaua lavabilă pentru casa ta, trebuie să ceri ajutorul unui zugrav care îți poate spune mai multe despre avantajele și dezavantajele unei astfel de zugrăveli. Dacă dorești să văruiești casa de unul singur, iată de ce trebuie să ții cont când îți zugrăvești cu vopsea lavabilă.
Amenajări interioare – Zugrăvire cu vopsea lavabilă
Alegerea culorii
Dacă credeai că acesta este cel mai simplu pas, s-ar putea să te înșeli. Pentru cei mai mulți este de fapt cel mai dificil. Motivul este ușor de înțeles: trebuie să fii complet mulțumit de aspectul final ani întregi, fără să micșoreze vizual spațiul, să se potrivească stilului casei și să te facă fericit atunci când privești pereții. Alegerea este cu atât mai grea cu cât există zeci de nuanțe pe care le poți utiliza, iar diferențele dintre ele par nesemnificative la prima vedere. Totuși, atunci când vopsești un întreg perete poți trage concluzia că nu ai luat decizia potrivită.
Unul dintre cele mai simple trucuri este să iei ca model un covor pe care vrei să îl folosești în cameră, un tablou sau un peisaj al naturii. În acest fel, vei alege culori care se potrivesc între ele. Trebuie să iei în considerare și mobila pe care o ai în locuință pentru a potrivi culorile. Când ajungi la acest pas, ar trebui să decizi și dacă vrei să folosești mai multe culori, anumite efecte, cum ar fi un perete în degrade sau un aspect final mat, glossy sau satinat.
De câtă vopsea ai nevoie?
Pentru a afla de câtă vopsea ai nevoie, trebuie să măsori lungimea și înălțimea fiecărui perete, apoi adună lungimile și înmulțește rezultatul adunării cu înălțimea. Scade din acest rezultat suprafața ocupată de geamuri și uși. Specialiștii recomandă să cumperi puțin mai multă vopsea decât ai nevoie, pentru a fi sigur că ai suficient.
Pregătirea pentru zugrăvire
Dacă este posibil, eliberează camera de orice mobilier și alte lucruri. Dacă nu este posibil acest lucru, mută-le în așa fel încât să ai suficient spațiu pe lângă pereți pentru a zugrăvi. Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl faci acum este să acoperi mobilierul și suprafețele pe care nu le vrei vopsite, cum ar fi rama ușii și geamurile. De asemenea, este important să acoperi podeaua cu folie de plastic pentru a nu o murdări. Tocurile de la uși și geamuri, prizele și întrerupătoarele se pot acoperi pe marginea care vine în contact cu peretele cu o rolă de hârtie cu adeziv pentru a le proteja. Îndepărtează vechea zugrăveală și apoi repară cu glet eventualele fisuri din perete și șlefuiește zonele unde ai făcut reparații.
Aplicarea vopselei lavabile
Înainte de a aplica lavabilul, trebuie să aplici amorsa, care fixează vopseaua în perete. Aplicarea vopselei lavabile se face după ce s-a uscat amorsa. Cea mai bună aplicare a vopselei lavabile se face cu trafaletul. Pe la colțuri și în locuri greu accesibile se poate zugrăvi cu o pensulă sau role speciale pentru colțuri. La zugrăvirea cu vopsea lavabilă este important să ții cont de câteva lucruri:
-cumpără vopsea de calitate, altfel riști să nu se acopere bine pereții și să trebuiască să dai mai multe straturi.
-nu o dilua prea mult cu apă decât atât cât e necesar să o poți întinde bine cu trafaletul. Pune puțină apă, amestecă bine și încearcă pe perete. Dacă va fi prea diluată, va trebui să dai mai multe straturi și nu va fi rezistentă în timp.
-nu umple trafaletul cu lavabil când dai pe perete pentru că se va scurge pe perete și pe podea. Folosește un grătar pentru a-l stoarce sau o pensulă.
-dacă nu dorești să urci pe scară pentru a ajunge la pereții mai înalți sau la tavan, se poate pune un prelungitor din lemn sau plastic la trafalet.
-dacă e nevoie să dai mai mule straturi, nu da stratul următor până nu s-a uscat bine stratul de dinainte.
-dacă vrei să dai cât mai puține straturi de lavabil, este bine să zugrăvești cu aceeași culoare care a fost și înainte. Dacă schimbi culoarea, va trebui să dai mai multe straturi pentru a nu se vedea culoarea precedentă.
-după ce ai terminat de zugrăvit, spală bine trafaletul și pensula pentru a putea fi refolosite. Nu lăsa să se usuce vopseaua pe ele.
Citește și:
5 lucruri esențiale de făcut înainte de zugrăvit o locuință
10 greșeli frecvente în amenajarea casei. Cum poți găsi soluții
Cum alegi aerul condiționat pentru casa ta. 12 criterii după care să te ghidezi
Sursă foto: pexels.com