Ce schimbări se resimt în comerțul românesc din cauza pandemiei?

Dacă ar fi să ne raportăm la alți ani, 2020 este, fără îndoială, deosebit de diferit din numeroase privințe.

Ce schimbări se resimt în comerțul românesc din cauza pandemiei?

profimedia

Devine dificil să estimăm impactul pe care îl va avea criza generată de pandemie pe termen lung. Totuși, în căutarea unui răspuns pertinent, putem lua în calcul evenimentele din decursul acestui an, în special din cauza faptului că acestea nu corespund șabloanelor conturate de alte crize precedente.

O asemenea analiză se impune, îndeosebi din prisma vulnerabilităților pe care această perioadă critică le scoate la iveală, dar și spre a urgenta planurile necesare pentru soluționarea dificultăților întâmpinate. Una dintre cele mai afectate industrii în timpul pandemiei a fost cea de retail. Deși, începând cu luna mai, comerțul cu amănuntul a înregistrat creșteri la nivel european, în comparație cu lunile anterioare, aceasta este departe de a fi o situație favorabilă. De fapt, potrivit studiilor realizate de către specialiști, mărirea volumului de achiziții coincide cu relaxarea măsurilor de siguranță impuse de către autorități în contextul pandemic, însă în continuare nu oferă confortul cifrelor înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Cumpărăturile online – una dintre tendințele principale în retail-ul românesc

În timp ce în alte țări europene, majoritatea antreprenorilor și-au fundamentat de ani buni o prezență online, în România, lucrurile nu păreau să urmeze același traseu. Cu toate acestea, în 2020, digitalizarea a devenit o condiție necesară, însă nu neapărat și suficientă pentru susținerea unei afaceri din industria de retail.

Sorin Apostoliu este unul dintre antreprenorii care își desfășoară activitatea în comerțul românesc. Întrucât afacerea sa este de mult prezentă în mediul digital, magazinul online Dovani.ro bucurându-se de experiența anilor precedenți pe piața românească de haine pentru bărbați, întreprinzătorul este de părere că digitalizarea poate fi considerată un criteriu diferențiator în comportamentul de consum al românilor. Mai mult decât atât, în contextul preocupărilor legate de sănătate, precum și de siguranță, digitalizarea poate conduce la creșterea vânzărilor. Este vorba despre pachetul complex de care clienții beneficiază: opțiunea de plată online, transportul rapid și direct la domiciliu, posibilitatea de a vizualiza cu ușurință produsele și de a le compara, prețuri mai mici față de aceleași articole comercializate off-line.

De altfel, fondatorul magazinului de succes Dovani.ro, care comercializează îmbrăcăminte și încălțăminte bărbați, afirmă și faptul că, pe termen mediu și lung, comercianții care se orientează către mediul virtual vor fi mult mai pregătiți pentru a gestiona alte evenimente similare ce pot să apară în viitor.

Bineînțeles, comportamentul general de consum din România a fost intens perturbat ca urmare a situației epidemiologice, însă, în principiu, acest aspect poate avea ca rezultat accelerarea unor noi tipare de vânzare în industria de retail. Spre exemplu, chiar dacă Dovani.ro comercializează articole de îmbrăcăminte și de încălțăminte variate și înalt calitative, în 2020, antreprenorul Sorin Apostoliu și-a direcționat eforturile către îmbunătățirea serviciilor de customer care și către satisfacția clienților din prisma flexibilității pe care brandul său o oferă.

Cu siguranță, toate aceste subiecte se aflau încă de dinaintea pandemiei pe agenda întreprinzătorilor români, însă pentru cei mai mulți actori din industria de retail, criza a reprezentat momentul oportun spre implementarea noilor schimbări. La ora actuală, mai mult ca oricând, comercianții se află în situația necesară de a îmbrățișa avantajele tehnologiei și de a se focusa pe cerințele consumatorilor.

Parteneri
Gazpacho. Rețetă de supă rece de roșii, din bucătăria spaniolă
Dacă nu mai știi cu ce să te răcorești în zilele toride de vară, îți recomandăm rețeta Gazpacho, o rețetă de supă rece de roșii, din bucătăria spaniolă. Se preparată din legume crude, predominante fiind roșiile.
Catine.ro
Ultimele știri