- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cel mai important criteriu atunci când te apuci de ridicarea unei case îl reprezintă bugetul, care trebuie să fie împărțit și structurat cu atenție și cu simț de răspundere. Riști altfel să rămâi cu casa construită doar pe jumătate sau fără finisaje. Studiază oferta de prețuri pe LaJumate.ro și fă-ți o idee de cât ar putea să te coste, în mare, materialele de construcții pentru casa ta!
Înainte de toate, ține cont că alegerea materialelor folosite este foarte importantă, mai ales că pe piață se găsesc numeroase variante de materiale construcții, la prețuri variabile, cu diferențe majore în ceea ce privește calitatea. În mod cert, vei dori ca totul să fie perfect pentru casa ta, astfel că îți oferim câteva trucuri pentru a alege cele mai accesibile materii prime:
Betonul pentru fundația casei
Pentru a ridica o casă e nevoie de o fundație solidă, respective de beton. Există câteva clase de beton, care se utilizează în diverse stadii ale construcției:
• B75 echivalent C4/5 sau Bc 5 (la umpluturi, egalizări, unele fundații ale anexelor gospodărești pentru construcții ușoare)
• B100 echivalent C6/7,5 sau Bc 7,5 (la fundații, pardoseli, socluri de gard, trotuare) – cel mai folosit beton
• B150 echivalent C8/10 sau Bc 10 (fundații armate, pardoseli, cămine utilități, în general acolo unde se vrea ceva mai bun decât B100, deși în multe cazuri se exagerează și B100 este mai mult decât suficient, restul fiind de fapt risipă de ciment)
• B200 echivalent C12/15 sau Bc 15 (structura de rezistență: stâlpi, centuri, buiandrugi)
• B250 echivalent C16/20 sau Bc20 (structura de rezistență: grinzi, planșee, elemente puternic solicitate)
Pentru construcția unei case cu parter sau cu un singur etaj se pot folosi betoane preparate local la betoniera, din balast („balastru” sau șorțuri) + ciment + apă, notează casepractice.ro.
Cărămizile pentru structura case
Se spune că o casă din cărămidă este cea mai durabilă construcție pe care o poți avea, motiv pentru care mulți constructori aleg această variantă. Este accesibilă, are o durată de viață mult mai mare și o rezistență ridicată.
Care sunt avantajele alegerii caramizii pentru constucția casei tale?
Cărămida este naturală – făcută din argilă, unul dintre cele mai răspândite materiale de pe Pământ, arsă într-un cuptor la peste 800 de grade Celsius.
Cărămida rezistă în timp. Sunt utilizate de peste 5.000 de ani, iar cărămizile de astăzi sunt supuse unor procese de fabricație cu standarde extrem de riguroase.
Cărămidă este un material de construcții accesibil. Când alegi cărămidă pentru construcția casei, decizi pentru aproximativ 5% din costul total al investiției.
Cărămidă este eficientă energetic în mod natural. În lunile de vara cărămidă se menține răcoroasă în cea mai caldă perioada a zilei iar în timpul iernii, zidurile de cărămidă stochează căldură casei și o eliberează în interiorul camerei
Care sunt dezavantajele cărămizii că material de construcție?
Cărămidă are un timp de execuție a fundației și zidăriei mai lung decât alte materiale.
Modificarea ulterioară a compartimentării camerelor într-o casă din zidărie portanță este limitată, deoarece majoritatea pereților casei au rol structural.
Structura unei case din zidărie portanță este dictată de regimul seismic al amplasamentului, astfel încât zonele cu seismicitate ridicată impun o densitate ridicată de pereți structurali și limitări în regimul de înălțime.
Desigur, sunt și alte materiale de construcție de care ai nevoie atunci când ridici o casă, precum nisip, pietris și altele ce țin atât de exterior, cât și de finisajele interioare.
Finisaje de interior
Gresia și faianța
Ridicarea unei case presupune și finisaje de interior, pentru a putea deveni locuibile. Cele mai populare sunt gresia și faianța, care sunt alese de regulă în nuanțe neutre de dezvoltatorii imobiliari care construiesc case pentru a le vinde ulterior. Dacă te apuci de construit o casă de la zero, atunci vei avea marele avantaj de a opta pentru ceea ce îți place în materie de culori, forme, texturi.
Parchetul
Un alt material pentru finisajele de interior, parchetul, în varianta laminată, este cel mai utilizat în camerele locuințelor. Dacă holurile, baia, bucătaria sunt finisate de cele mai multe ori cu gresie, celelalte încăperi vor avea pe jos parchet laminat. Pe piață se regăsesc numeroase culori și structuri de parchet laminat, la prețuri variabile și diferite din punct de vedere al calității.