Prețul reprezintă unul dintre cele mai stresante lucruri când vine vorba de achiziția unei case. Nu știi cât de mult să oferi și dacă suma plătită este corectă în raport cu alte proprietăți de pe piață sau cu ceea ce îți oferă locuința aleasă. În ultima perioadă, prețurile imobilelor s-au majorat, iar tendința de creștere se păstrează în continuare. Provocarea achiziției unei locuințe este uriașă și investiția pe măsură, mai ales dacă este vorba de o casă în București. Pe fondul cererii substanțiale, este puțin probabil ca proprietarii și dezvoltatorii să reducă prețurile, de aceea îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajute în luarea unei decizii corecte.
Efectuează o cercetare online
Apetitul românilor pentru proprietățile imobiliare accentuează dezechilibrul dintre cerere și ofertă. Studiază website-urile imobiliare pentru a cunoaște piața cât mai în detaliu. Dacă îți dorești o casă în București, încearcă să îți formezi o imagine despre prețul mediu pentru diferite zone din oraș. Verifica online cu cât s-au vândut locuințele în cartierele care prezintă interes pentru tine și analizează atent anunțurile disponibile. Pentru a cumpăra o casă în București trebuie să dezvolți un simț rapid și precis despre cât de mult se plătește pentru o proprietate. O cercetare detaliată online te va ajuta să determini ce tip de locuință îți poți permite și în ce zonă a orașului va fi situată.
Ține cont de tendințele pieței locale
Înainte de a achiziționa o casă află dacă prețurile sunt în scădere sau în creștere. Studiază cât mai multe date și analize cu privire la evoluția pieței imobiliare pentru a stabili care este cel mai bun moment să îți cumperi o locuință. În cazul în care observi că prețurile continuă o traiectorie ascendentă, încearcă să cumperi o casă în București sau în altă regiune dorită înainte de a intra în vigoare un nou val de scumpiri. De cealaltă parte, dacă piața imobiliară este în declin și previziunile favorabile scăderilor, poți să mai aștepți o perioadă până să achiziționezi locuința, mai ales când nu ești sub presiunea timpului.
Compară proprietățile
Ca să te asiguri că nu plătești prea mult pentru o casă, compară imobilele care ți-au atras atenția cu altele asemănătoare din apropiere care s-au vândut sau încă mai sunt la vânzare. Acest lucru este, de obicei, mult mai simplu în cazul blocurilor și al cartierelor rezidențiale unde locuințele sunt identice din multe puncte de vedere.
Pentru a face o comparație cât mai realistă, ia în calcul dimensiunea proprietăților, starea acestora, proximitatea față de zonele de interes, terenul din jur, îmbunătățirile aduse ori dotările din interior. De exemplu, dacă ai găsit o casă în București, mult mai scumpă decât un imobil alăturat care s-a vândut recent, ia în considerare că proprietatea ce te interesează s-ar putea să fie cu 30% mai mare, renovată recent ori are două etaje.
Caută defecte ascunse
Dacă ai găsit o casă bună, dar ai îndoieli asupra prețului, cercetează atent imobilul înainte de a face o ofertă. Verifică dacă există anumite aspecte ascunse de proprietar care ar putea afecta prețul, de pildă semne ale unei infiltrații, uși ori ferestre care nu se închid corespunzător, probleme cu obiectele sanitare. În cazul în care locuința nu se află chiar în cea mai bună stare și necesită reparații ulterioare, atrage-i atenția vânzătorului că prețul cerut este mai mare comparativ cu situația reală.
Încearcă să afli cât mai multe detalii despre casă, de cât timp este disponibilă, dacă proprietarul a avut anumite dificultăți în găsirea unui cumpărător și de ce au căzut tranzacțiile anterioare. Știind astfel de lucruri s-ar putea să îl determini pe vânzător să accepte o ofertă mai mică.
Negociază prețul
Reține că proprietarii și dezvoltatorii solicită adesea prețuri cu cel puțin 10% mai mult decât ar fi dispuși să accepte pentru o casă în București sau alt oraș. Dacă oferi din start suma cerută pentru că nu vrei să pierzi respectivul imobil, s-ar putea să plătești mai mult. În situația în care vânzătorul nu a redus deja prețul, negociază până reușești să ajungi la o variantă optimă pentru ambele părți. O casă supraevaluată s-ar putea să te încurce mai târziu, mai ales atunci când achiziționezi locuința pe baza unui credit, iar valoarea ei s-ar putea diminua foarte mult în timp.
De multe ori, o casă valorează atât cât cineva este dispus să plătească pentru ea. Spre deosebire de mașini unde există mii de modele identice, proprietățile sunt individuale și complet diferite. Este practic imposibil să plătești un preț corect, dar ținând cont de aspectele prezentate s-ar putea să achiți o sumă cât mai apropiată de realitate.