Căutare Live

Leandru: Îngrijire și ce trebuie să știe familiile cu copii despre această plantă

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust exotic din zona mediteraneană, cu frunze mari și flori parfumate și colorate, cultivat, în special, în scop ornamental. Culorile florilor de leandru pot varia de la alb, roz - care sunt și cele mai răspândite, până la galben, roșu sau portocaliu.

Leandru

pexels

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust exotic din zona mediteraneană, cu frunze persistente și flori parfumate și frumos colorate, cultivat, în special, în scop ornamental. Este foarte ușor de plantat și de întreținut. Culorile florilor de leandru pot varia de la alb, roz - care sunt și cele mai răspândite - până la galben, roșu sau portocaliu.

Cum se întreține leandrul?

Leandrul este ușor de întreținut, deoarece iubește atâu căldura cât și umezeală, însă nu în cantități excesive. Pentru a înflori și a-și păstra florile timp îndelungat, leandrul trebuie plasat într-un loc luminos și călduros.

Leandrul rezistă foarte bine în ghivece și se adaptează atât în interior, cît și în exterior pe timpul verii.

Poate fi plantat și în grădină, vara, dar toamna trebuie mutat în ghiveci și transferat în interior.

Pe timpul verii leandrul se va uda mai des, deoarece plantă are nevoie de multă umiditate, dar, se va ține cont și de locul în care este plantat. Dacă este în ghiveci, în exterior, se va udă mai des, iar dacă este în ghiveci în interior, sau plantat în grădină, cantitatea de apă va fi mai mică. Leandrul suportă bine umiditatea atmosferică scazută, însă dacă se află într-o zonă însorită, este recomandat că plantă să fie pulverizată. Iarnă se udă mai puțîn, cu apă la temperatura camerei.

Citește și: Amenajarea grădinii în funcție de stilul pe care ți-l dorești

Cum se înmulțește leandrul?

Leandrul se înmulțește, în principal, prin butași, în luna august. Vârfurile ramurilor tinere se pun la înrădăcinat în vase cu apă. O altă varianta de butasire este cea cu butași realizați din fragmente de lăstari cu două noduri, puși la înrădăcinat în substraturi solide (nisip, turbă, perlit sau amestec).

Înmulțirea prin intermediul semințelor nu este la fel de practică și poate fi și extrem de dificilă.

Cum se fertilizează leandrul?

Leandrul nu are nevoie în mod special de îngrășăminte, fiind un arbust obișnuit cu solurile sărace. Poți apela la îngrășăminte dacă înflorirea întârzie să apară, alegând în acest caz stimulatori de înflorire. Ramificația se stimulează prin tăierea varfurilor la începutul primăverii (februarie, martie). Cu cât plantă este mai ramificată, cu atât florile vor fi mai numeroase.

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

Citește și: Cum să îți amenajezi grădina ieftin și cu stil

Boli și dăunători

Septorioza frunzelor de leandru (Septoria oleandrină)

Atacul se manifestă sub formă unor pete albicioase, de regulă circulare, al căror diametru poate ajunge până la 1-2 cm. Pe suprafață petelor se pot observă numeroase puncte negre (picnidiile ciupercii).

Combatere: Se recomandă adunarea și distrugerea frunzelor atacate și folosirea unui fungicid.

În cazul dăunătorilor, leandrul este atacat frecvent de păduchele testos și păduchele lânos.

Atacul acestor dăunători cauzează debilitarea și uscarea plantelor. În plus, prezența acestor dăunători pe plantă favorizează apariția fumaginei (Capnodium salicinum). Această se manifestă că o pelicula de culoare neagră, inestetică, pe suprafață frunzelor, împiedicând realizarea eficientă a procesului de fotosinteză.

Combaterea acestor dăunători se face prin tratamente cu insecticide. În cazul fumaginei, inițial, se pot spală frunzele plantei, iar după uscare se aplică un insecticid.

Foarte important este faptul că leandrul este o plantă foarte toxică, fiind otrăvitoare chiar și în cantități mici. De aceea, trebuie să te speli pe mâini dacă iei contact cu seva acestei plante.

Cum ne influențează lenjeria de pat somnul?... Îți prezentăm istoria cabinei de dus și trei modele moderne, cărora nu ai cum să le reziști!...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri