Leandru: Îngrijire și ce trebuie să știe familiile cu copii despre această plantă

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust exotic din zona mediteraneană, cu frunze mari și flori parfumate și colorate, cultivat, în special, în scop ornamental. Culorile florilor de leandru pot varia de la alb, roz - care sunt și cele mai răspândite, până la galben, roșu sau portocaliu.

Leandru

pexels

Leandrul (Nerium Oleander) este un arbust exotic din zona mediteraneană, cu frunze persistente și flori parfumate și frumos colorate, cultivat, în special, în scop ornamental. Este foarte ușor de plantat și de întreținut. Culorile florilor de leandru pot varia de la alb, roz - care sunt și cele mai răspândite - până la galben, roșu sau portocaliu.

Cum se întreține leandrul?

Leandrul este ușor de întreținut, deoarece iubește atâu căldura cât și umezeală, însă nu în cantități excesive. Pentru a înflori și a-și păstra florile timp îndelungat, leandrul trebuie plasat într-un loc luminos și călduros.

Leandrul rezistă foarte bine în ghivece și se adaptează atât în interior, cît și în exterior pe timpul verii.

Poate fi plantat și în grădină, vara, dar toamna trebuie mutat în ghiveci și transferat în interior.

Pe timpul verii leandrul se va uda mai des, deoarece plantă are nevoie de multă umiditate, dar, se va ține cont și de locul în care este plantat. Dacă este în ghiveci, în exterior, se va udă mai des, iar dacă este în ghiveci în interior, sau plantat în grădină, cantitatea de apă va fi mai mică. Leandrul suportă bine umiditatea atmosferică scazută, însă dacă se află într-o zonă însorită, este recomandat că plantă să fie pulverizată. Iarnă se udă mai puțîn, cu apă la temperatura camerei.

Citește și: Amenajarea grădinii în funcție de stilul pe care ți-l dorești

Cum se înmulțește leandrul?

Leandrul se înmulțește, în principal, prin butași, în luna august. Vârfurile ramurilor tinere se pun la înrădăcinat în vase cu apă. O altă varianta de butasire este cea cu butași realizați din fragmente de lăstari cu două noduri, puși la înrădăcinat în substraturi solide (nisip, turbă, perlit sau amestec).

Înmulțirea prin intermediul semințelor nu este la fel de practică și poate fi și extrem de dificilă.

Cum se fertilizează leandrul?

Leandrul nu are nevoie în mod special de îngrășăminte, fiind un arbust obișnuit cu solurile sărace. Poți apela la îngrășăminte dacă înflorirea întârzie să apară, alegând în acest caz stimulatori de înflorire. Ramificația se stimulează prin tăierea varfurilor la începutul primăverii (februarie, martie). Cu cât plantă este mai ramificată, cu atât florile vor fi mai numeroase.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

Citește și: Cum să îți amenajezi grădina ieftin și cu stil

Boli și dăunători

Septorioza frunzelor de leandru (Septoria oleandrină)

Atacul se manifestă sub formă unor pete albicioase, de regulă circulare, al căror diametru poate ajunge până la 1-2 cm. Pe suprafață petelor se pot observă numeroase puncte negre (picnidiile ciupercii).

Combatere: Se recomandă adunarea și distrugerea frunzelor atacate și folosirea unui fungicid.

În cazul dăunătorilor, leandrul este atacat frecvent de păduchele testos și păduchele lânos.

Atacul acestor dăunători cauzează debilitarea și uscarea plantelor. În plus, prezența acestor dăunători pe plantă favorizează apariția fumaginei (Capnodium salicinum). Această se manifestă că o pelicula de culoare neagră, inestetică, pe suprafață frunzelor, împiedicând realizarea eficientă a procesului de fotosinteză.

Combaterea acestor dăunători se face prin tratamente cu insecticide. În cazul fumaginei, inițial, se pot spală frunzele plantei, iar după uscare se aplică un insecticid.

Foarte important este faptul că leandrul este o plantă foarte toxică, fiind otrăvitoare chiar și în cantități mici. De aceea, trebuie să te speli pe mâini dacă iei contact cu seva acestei plante.

Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal. Cum a fost gândit parcursul jucătorului 456
Regizorul serialului Squid Game a vorbit despre personajul principal interpretat de actorul Lee...
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021. Taurii sunt nemulțumiți de relația actuală. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2021 spune că Taurii sunt nemulțumiți de ceva timp de...
Parteneri
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie dat cu o oră înapoi. Când se face trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021.
Catine.ro
Ultimele știri