- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Perdelele sau draperiile se numără printre cele mai importante obiecte decorative din casă, fiind un element de design, deoarece schimbă aspectul încăperii. La momentul actual, perdelele şi draperiile sunt disponibile într-o gamă largă de culori şi materiale. Culoarea, materialul şi lungimea conteaza extrem de mult pentru că oferă un impact care armonizează camera.
Vezi AICI o mulțime de perdele, toate REDUSE!
Perdelele pot avea nenumărate beneficii, dacă de exemplu locuieşti la bloc, perdelele din satin sau damasc blochează lumina şi te pot feri de privirile nedorite şi ochii curioşi ai vecinilor, iar tu te poţi bucura de momentele tale intime. Dacă perdelele sunt confecţionate dintr-un material de calitate, acestea pot rezista perioade lungi de timp, ceea ce te scapă de un cost suplimentar pentru achiziţia unui alt tip de perdea/draperie.
De asemenea, dacă materialul perdelei este unui gros, precum catifeaua, bumbacul sau lâna, acesta ajută la reglarea temperaturii, izolând geamul şi oprind pierderea căldurii pe timpul iernii, aceasta fiind menţinută în interior. Tot o perdea groasă îţi oferă bucuria unui somn placut, ţinând departe razele puternice ale soarelui, iar tu având ocazia să te bucuri de un somn liniştit şi pe timpul zilei, nu doar pe timpul nopţii. În schimb, o perdea uşoară dintr-un material precum voalul sau bumbacul previne camera de la supraîncalzire în timpul iernii şi lasă lumina să treacă, fiind o variantă ideală pentru casele în care soarele pătrunde destul de greu.
Culoare şi materialul din care sunt confecţionate perdelele şi draperiile
Un prim aspect important pe care trebuie să îl iei în calcul în momentul achiziţionării unor draperii, este materialul din care este confecţionat articolul, dar şi culoarea acestuia. Materialul determină durata de viaţă a draperiilor, acesta încadrând draperiile în stilul încăperii. Culoarea este prima pe care o observi în momentul în care intri în contact cu draperiile, aceasta este esenţială deoarece contribuie la apectul vizual al camerei şi la cromatica acesteia. În momentul de faţă, există mai multe tipuri de perdele şi draperii:
Perdelele din poliester
Poliesterul este un material rezistent , care se întreţine destul de uşor şi care rezistă în timp. Perdelele din poliester sunt o alegere foarte populară, acest tip de material potrivindu-se cu aproape toate tipurile de design interior din majoritatea încăperilor.
Perdelele din dantelă
Perdelele din dantelă sunt potrivite pentru luminarea încăperilor deoarece acestea sunt cel mai transparent model în materie de perdele. Simbol al rafinamentului şi al bunului gust, perdelele din dantelă se potrivesc în aproape orice decor.
Perdelele din mătase
Perdelele din mătase se găsesc într-o gamă largă de nuanţe şi modele, mătasea fiind materialul sofisticat care dă o notă de romantism încăperii.
Draperiile din bumbac
Printre cele mai cunoscute materiale, bumbacul este potrivit pentru orice încăpere şi oricărui tip de stil decorativ. Într-o varietate de printuri, modele sau culori, draperiile din bumbac se numără printre cele mai versatile materiale .
Perdelele de pânză
Deşi destul de simple, perdelele de pânză oferă un aer diferit şi avantajează indiferent de stilul şi încăperea în care sunt amplasate, fiind o alegere corectă pentru trecerea luminii în cameră.
Draperiile de catifea
Specific opulenţei, catifeaua este un material potrivit încăperilor elegante, vintage dar şi sofisticate. Acesta ţine la distanţă aerul rece şi oferă impresia unei încăperi calde.
Perdelele trebuie să se potrivească fiecarei camere, să fie diferite şi să se potrivească pe deplin în decor.
În living de obicei este cel mai mare spaţiu din casă, de aceea perdeaua trebuie să aibă înalţimea camerei şi să fie montată pe întreaga suprafaţă a peretelui, din punct de vedere estetic. În cazul în care ai o locuinţă înaltă, perdelele lungi, până-n pământ sunt alegerea potrivită. Culoarea şi modestul acesteia trebuie să fie în ton cu obiectele de mobilier şi cele decorative.
Dormitorul, spaţiul intim şi de relaxare necesită un model simplu, în nuanţe calde care să nu încarce camera. Este indicat să foloseşti atât perdele cât şi draperii. Draperiile te protejează în dimineţile weekend-urilor în care mai vrei să dormi puţin, iar seara te ajută să creezi o atmosferă mai liniştită şi intimă, perfectă pentru odihnă şi relaxare. Poţi încerca asortarea perdelelor cu covorul, parchetul sau plapuma de pe pat.
Pentru stimularea creativităţii şi imaginaţiei copilului, în camera acestuia poţi opta pentru perdelele cu modele colorate şi vesele, în schimbul celor cu personaje din desene animate care ar încărca la nivel vizual.
În bucătărie se folosesc de regulă perdele mai scurte care nu încarcă vitual bucătăria şi care nu incomodează. Materialul trebuie să fie unul practic precum bumbacul, în cazul în care sunt patate şi murdărite.
Vezi AICI o mulțime de perdele, toate REDUSE!
Ce decorațiuni interioare sunt acum în tendințe... Cum să îți amenajezi grădina ieftin și cu stil...