Antena Căutare

De ce nu este bine să faceți duș în timpul unei furtuni. Fulgerul are o temperatură de cinci ori mai mare decat suprafata Soarelui

Deși pentru unii oameni poate reprezenta un fenomen al naturii spectaculos, chiar de surprins pe fotografie, în realitate, furtuna ar trebui să vă pună într-o stare precaută. Poate părea banal, însă nu este recomandat să faceți duș în timp ce fulgeră și tună. Iată de ce.

Deși pentru unii oameni poate reprezenta un fenomen al naturii spectaculos, chiar de surprins pe fotografie, în realitate, furtuna ar trebui să vă pună într-o stare precaută. | Shutterstock

Furtunile sunt extrem de periculoase. Iar recomandările meteorologilor de a nu sta în prezența unui geam sau a unui copac în timpul manifestării acestui fenomen nu trebuie trecute cu vederea. Însă, știați că și dușurile pot deveni un pericol pentru viața dumneavoastră atunci când fulgeră și tună afară? Iată motivul pentru care nu este bine să faceți duș în timpul unei furtuni.

Citește și: Prognoza meteo 11 octombrie 2022. Cum e vremea luni în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Motivul pentru care nu este recomandat să faceți duș în timpul furtunii. Instalațiile sanitare, un conductor pentru fulger

Fulgerul poate călători prin instalații sanitare, din acest motiv „este recomandat să evitați orice fel de contact cu apa în timpul unei furtuni. Nu faceți duș, nu faceți baie, nu spălați vasele și nu vă spălați nici măcar pe mâini", au precizat Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, citate de CNN.

Articolul continuă după reclamă

„Riscul ca fulgerul să călătorească prin instalații sanitare ar putea fi mai mic în cazul țevilor de plastic comparativ cu cele de metal. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați orice contact cu instalațiile sanitare și apa curentă în timpul unei furtuni cu fulgere pentru a reduce riscul de a fi trăsnit", a adăugat CDC.

Acesta nu este singurul pericol atunci când vă aflați în interior. Agenția de meteorologie din SUA recomandă să stați departe de verande și balcoane și să nu vă apropiați de ferestre și uși în timpul unei furtuni.

De asemenea, Agenția recomandă să „nu folosiți nimic conectat la o priză electrică, cum ar fi calculatoare sau alte echipamente electronice. Stați departe de telefoanele cu fir. Telefoanele mobile și telefoanele fără fir sunt sigure dacă nu sunt conectate la o priză prin intermediul unui încărcător".

Citește și: Cazinoul din Constanța, primele imagini de la începutul lucrărilor de renovare. Furtuna a dezvelit noile turnuri spectaculoase

Fulgerul, mai fierbinte decât suprafața soarelui

Tunetul este sunetul produs în atmosferă în urma procesului de descărcare electrică, adică fulgerul sau trăsnetul. În momentul descărcării trăsnetului, aerul din jur se încălzește brusc și ajunge la o temperatură de 28.000 de grade Celsius, o temperatură de aproximativ cinci ori temperatura de la suprafața Soarelui.

„Imediat după fulger, aerul se răcește și se contractă rapid. Această expansiune și contracție rapidă (creează) unda sonoră pe care o auzim ca tunet", a explicat CDC.

Fulgerul poate ucide în mai multe moduri. Lovitura fatală este cea directă, însă pot apărea și leziuni precum traumatisme, leziuni ale pielii și ale creierului, mușchilor și ochilor, în urma atingerii unui obiect metalic lovit de fulger. De asemenea, curentul poate călători prin sol sau poate ricoșa într-o persoană sau obiect.

Cele mai multe decese și accidentări au loc atunci când oamenii se află afară, în special în timpul lunilor de vară, potrivit CDC. Aproximativ 180 de persoane sunt rănite de fulgere pe an, iar 10% dintre persoanele lovite de fulgere mor în fiecare an.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x