- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O soluție este reconversia profesională. Însă, când vine vorba de reconversie, mulți au convingerea că dacă nu ai diplomă de specialitate, nu poți lucra în alt domeniu. Asta începe să se schimbe în IT, unde pentru peste 50% din companii, diploma nu mai este un factor important în procesul de angajare, arată un studiu realizat de Codecool - școală de educație în IT - și Brainspotting.
Nu este nevoie neapărat să ai studii de specialitate. Limbajul de programare în zilele noastre poate fi învățat la fel cum am învăța o nouă limbă străină.
De ce e o idee bună să mergi spre IT
Conform aceluiași studiu, România are un deficit anual de peste 15.400 de programatori. Companiile sunt în căutare de programatori iar firmele de recrutare și oamenii de HR nu găsesc suficienți candidați cât să acopere locurile disponibile.
Piața de IT a crescut foarte mult în România, în ultimii ani. În 2019, a depășit pragul de 5 miliarde de euro (de 5 ori valoarea din 2003 și dublu față de 2013), cu o rată de creștere de 14,3%, contribuind cu 6% la PIB-ul României (versus 0,5% în 2003).
Companiile investesc din ce în ce mai mult la noi în țară și au nevoie de personal.
Dacă aș avea 400 de angajați noi, aș putea cu ușurință să accept mai multe proiecte noi. spune Cătălin Stratulat, Delivery Head Europe,Industrial & Engineering Services Wipro.
Investiția noastră în România este pe termen lung. Avem nevoie de 450 de oameni noi în următorii 2 ani. Spune Andreea Stănescu, General Manager, London Stock Exchange Group.
Pentru cei care simt că au alte nevoi profesionale, stagnează la job-ul curent și sunt, totodată, pasionați de tehnologie, pare că trecerea spre domeniul IT este cea mai bună idee în contextul actual al pieței.
Însă, o schimbare de acest tip necesită mai mult timp de gândire și trebuie făcută strategic. Sunt mai multe întrebări pe care ar fi bine să ți le adresezi, cum ar fi:
- Ai pur și simplu un blocaj temporar sau chiar este timpul unei conversii profesionale?
- De cât timp ai nevoie să înveți un domeniu nou? Ești dispus și îți permiți să investești acest timp?
- Cum ai putea să eficientizezi timpul de învățare a unei meserii noi?
- Cât de ușor este să intri în IT, după ce ai învățat să faci programare? Vor companiile începători?
Dacă ești unul dintre cei care se află la răscruce de drumuri și ar avea nevoie de răspunsuri și câteva alte sfaturi utile, te invităm să citești mai departe.
Sunt flexibile companiile din România când vine vorba de reconversie profesională?
Răspunsul îmbucurător este „DA” - multe dintre companiile în căutare de IT-iști sunt deschide să intervieveze potențiali angajați fără vechime în domeniu.
Aproape jumătate (46%) dintre companiile care au fost intervievate în cadrul studiului cred că reconversia profesională este o soluție pentru acoperirea deficitului de angajați programatori din țară și sunt deschise să angajeze programatori la început de drum și să le ofere training.
„Există dovezi clare că reconversia este o soluție. Imaginați-vă că avem o mulțime de oameni cu experiență în economie, matematică și fizică care au deja experiență în diferite industrii. De multe ori, oamenii cu potențial lucrează deja în echipe tehnice și, prin cursurile și îndrumările potrivite, ei pot fi transferați într-un departament de IT”, spune Claudia Tamași, Country Manager, Codecool România.
Ce să faci ca să înveți mai multe despre IT
Lipsa programatorilor pe piața de angajare din România nu este singurul motiv pentru care să alegi IT-ul. Acesta este doar un simptom al unui fenomen mai mare, global, despre care suntem cu toții conștienți: trăim într-o lume a digitalizării în continuă expansiune.
Este greu să ne imaginăm o lume fără tehnologie - fără aplicații, website-uri, gaming, programe automate pentru mașina pe care o conducem sau mașina de spălat și, mai nou, fără IoT. Toate acestea rulează programe în spate, scrise de programatori.
De ce ai nevoie ca să poți deveni programator, dacă diploma de facultate de profil iese din ecuație?
Informează-te de pe internet
În primul rând, programatorii sunt oameni foarte pasionați de ceea ce fac. Iar un om pasionat este mereu un om informat. Înainte de a face marele salt, te poți documenta de pe internet despre diferite limbaje de programare și decide care ți s-ar potrivi: Java, JavaScript, Python, C++ sau PHP sunt câteva din cele mai populare limbaje de programare.
Totul pleacă de la ce ți-ai dori să programezi: jocuri, aplicații web, website-uri, interfețe grafice, bază de date, programe automate etc. Fiecare program este mai potrivit pentru un anumit tip de activitate.
Sursele de informare sunt multiple: de la forumuri și articole de specialitate, până la tutoriale video care te învață pas cu pas despre programare.
Acesta ar fi doar începutul. Poți să înveți principiile teoretice și poate să faci puțină practică singur, însă dacă vrei să eficientizezi timpul de învățare, este indicat să te înscrii școală de programare.
Urmează cursuri de specialitate
Cursurile formatoare sunt o modalitate bună de a învăța ceva nou într-un mod organizat și eficient.
Mai ales în programare, cursurile implică proiecte în echipă și ocazia de a vedea probleme din perspective diferite și moduri de a le soluționa diferit, proces care ajută la acumularea și însușirea noilor cunoștințe. Interacțiunea și antrenarea reciprocă accelerează procesul de învățare, mai ales când ești înconjurat de oameni pasionați de același lucru ca și tine.
De asemenea, unele școli de programare oferă mentori dedicați, care te pot ghida îndeaproape. Mentorii, spre deosebire de profesorii clasici, îți oferă sprijin și feedback personalizat te vor îndrepta spre sursele de informare de care ai tu nevoie.
Totodată, este important să te uiți peste curricula cursului ales și peste metoda de învățare pe care școala respectivă o propune.
Fiecare om este diferit, are abilități diferite și o capacitate diferită de asimilare a informației. Tocmai de aceea am pus în aplicare metoda de învățare Mastery Based Learning - care pleacă de la premisa că fiecare individ poate căpăta un nivel înalt de cunoștințe într-un domeniu dacă i se oferă și timpul de care are el nevoie. Modulele de învățare create la Codecool au timp de finalizare flexibil, în funcție de ritmul de învățare al fiecărui cursant. Aceștia au la dispoziție 2-4 luni să finalizeze fiecare din cele 4 module ale unui curs în ritmul propriu, timp în care lucrează la multe proiecte în echipă și beneficiază de mentorat individual. declară Claudia Tamași.
În cât timp se învață programarea
Deși sunt multe cărți care vând idei-minune - că poți învăța programare în 7 zile, adevărul este că, dacă vrei să fii pregătit de angajare, ai nevoie de aproximativ un an să înveți un limbaj de programare.
În medie, ca să înveți un limbaj de programare ca Java, Python, PHP, .NET etc., este nevoie de aproximativ 5-6 luni de formare intensivă. Nu același lucru este valabil și pentru un developer full-stack (adică un programator care știe mai multe limbaje de programare esențiale), unde durata de învățare este de aproximativ un an.
Bineînțeles, aceste perioade sunt valabile nu pentru studiu de 2-3 ore/zi, ci de studiu intensiv, de 6-8 ore/zi, ca și cum ai merge la un job. Acum că știi cât durează, depinde de tine dacă ai motivația și disponibilitatea de a face acest lucru.
Cum să te angajezi în IT, chiar dacă ești entry-level
Pe platformele de angajare sunt din ce în ce mai multe job-uri de programator, la diferite nivele. Dar, pentru un începător, cea mai bună strategie este să alegi o școală de formare/de cursuri IT care să aibă parteneriate cu un număr ceva mai mare de companii în căutare de programatori. Dacă totul decurge bine la cursuri, de obicei, parte din aceste școli îți garantează fie un internship plătit în cadrul școlii, fie un loc de muncă entry-level în cadrul unei din companiile partenere.
Deci, să devii programator nu este neapărat greu, din punctul de vedere al activității în sine. Cum spuneam la început, programarea se poate învăța la fel cum înveți o limbă străină. Ce este poate greu, pentru mulți dintre noi, este să găsim motivația interioară și să ne facem timp pentru acest lucru. Dacă le ai deja și ești hotărât, tot ce-ți rămâne de făcut este să primești cu brațele deschise anul 2020 și să spui DA unui nou început.