Antena Căutare

10 adevaruri despre sarcina

Perioada sarcinii este plina de framantari pentru viitoarele mame. Ce au voie si ce nu au voie sa faca pentru a nu pune in pericol sanatatea pruncului purtat in pantece? Trei mamici, Yvonne Bohn, Allison Hill si Alane Park, medici specialisti in obstetrica-ginecologie, clarifica intr-un amplu articol din revista americana Time cele mai frecvente 20 de mituri despre sarcina. Acestea sunt la ordinea zilei si in discutiile dintre mamicile din tara noastra. De aceea, i-am cerut parerea si doctorului Gabriel Lemnete, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Clinic Polizu, care ne-a oferit explicatii suplimentare.


1. Forma burticii - proeminenta sau nu - este un indiciu privind sexul viitorului copil? Nu. Gravidele care au burtica tuguiata nu pot fi sigure ca vor aduce pe lume un baiat, asa cum cele cu burtica mai rotunjita nu trebuie sa mizeze pe o fetita. Doar ecografia efectuata dupa 16 saptamani de sarcina poate dezvalui sexul bebelusului, dar medicii au obiceiul de a pune un semn de intrebare chiar si pe acest rezultat ecografic, remarca doctorul Gabriel Lemnete.

2. Greturile matinale sunt primele semne ale sarcinii? Fals. Acestea apar de obicei in primul trimestru de sarcina, asociate cu alte simptome (absenta menstruatiei, oboseala, dureri de cap, somnolenta, varsaturi si altele), dar greturile nu sunt obligatorii in cazul tuturor femeilor care raman insarcinate.

3. Gravida trebuie sa manance pentru doi? Nu. A purta in burtica o fiinta nu le indreptateste pe viitoarele mame sa manance oricat, orice si oricand. Dimpotriva, femeile insarcinate trebuie sa acorde mai multa atentie alimentatiei, sa manance zilnic fructe si legume proaspete, carne de ca-litate, produse lactate. Medicul Gabriel Lemnete admite ca gravidele au nevoie de o cantitate de hrana suplimentara, dar aceasta nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 300 de calorii zilnic. In nici un caz, viitoarele mame nu vor dubla cantitatea de hrana pe conside¬rentul ca trebuie sa manance pentru doua persoane. Atentie! Femeile care in timpul sarcinii iau in greutate mult peste limita normala (10-12 kilograme) risca sa dezvolte complicatii (diabet gestational, hipertensiune etc.) si/sau sa aduca pe lume copii obezi.

4. Somonul este contraindicat in timpul sarcinii din cauza pericolului intoxicatiei cu mercur? Fals. Somonul este chiar benefic atat pentru mama, cat si pentru fat, datorita continutului bogat de acizi grasi omega-3. Aceste substante sunt esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos al viitorului copil. Cat despre dozele de mercur descoperite in unele loturi de somon, medicii dau asigurari ca acestea sunt infime si nu reprezinta un pericol pentru gravide.

5. Gravidele au voie sa manance sushi? Da. Dar ar fi bine sa evite acest fel de mancare preparat din peste crud, recomanda doctorul Gabriel Lemnete. Gravidele pot manca sushi cu somon sau ton, evident, limitandu-se la cantitati moderate (doua-trei rulouri de sushi).

6. Mezelurile trebuie exluse din meniul gravidelor? Da.
Din cauza conservantilor si aditivilor din compozitia mezelurilor, aceste alimente trebuie evitate atat in perioada sarcinii, cat si a alaptarii.

7. Cu cat bebelusul din burtica este mai mare, cu atat este mai sanatos. Fals. Ideal ar fi ca, la nastere, bebelusul sa cantareasca 3.200-3.400 de grame. Bebelusii grasuti din burta mamei sunt expusi riscului de a suferi din cauza complicatiilor obezitatii (diabet, hipertensiune, boli de inima) mai tarziu in viata, ba chiar din adolescenta.

8. Gravida trebuie sa doarma pe spate pentru a nu-i face rau fatului? Fals.
Singura regula privind somnul in timpul sarcinii este ca acesta sa fie odihnitor. Gravida trebuie sa doarma cel putin sapte-opt ore pe noapte. Ea poate dormi pe o parte, pe spate sau pe burta daca aceasta ii permite (de obicei pana la inceputul celui de-al doilea trimestru), important este sa-si gaseasca o pozitie confortabila de somn.

9. Sunt permise calatoriile cu avionul in primul si in ulti¬mul trimestru de sarcina? Da. Gravidele pot calatori cu avionul oricand isi doresc acest lucru, cu exceptia celor care sufera de hipertensiune arteriala, diabet, boli obstetricale sau de alta natura. Problema este ca unele companii aviatice nu permit zborul cu avionul in cazul gravidelor cu sarcina avansata (peste 7 luni), din cauza riscului nasterii premature, ceea ce ar impune aterizarea de urgenta.

10. Trebuie sa renuntati la pisica in timpul sarcinii? Nu. Totusi, nu trebuie sa curatati litiera pisicii daca sunteti insarcinata, din cauza riscului contaminarii cu paraziti care provoaca toxoplasmoza. Aceasta boala poate cauza avort sau malformatii in cazul fatului.

Articolul continuă după reclamă

Citeste si Jurnalul

FOTO: topnews.in

Pleci in concediu? 3 sfaturi esentiale pentru siguranta copiilor tai... 20 de adevaruri despre sarcina...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x