Varza à la Cluj... pentru ca arata ca opera produsa de un artist contemporan care si-a ales ca materie prima cateva sarmale. Daca vrei sa faci reteta si tu, nu e chiar asa de complicat: pui un strat de varza murata, taiata fin si calita, apoi un strat de carne tocata, prajita un pic cu ceapa si amestecata cu un pumn de orez fiert; la final - inca un rand de varza, peste care se toarna bulion amestecat cu smantana.
Pastravul afumat in cobza de cetina... pentru ca este o rafinare moderna a unei retete traditionale de afumare a pastravului la foc din conuri de brad. Pentru ca pastravul afumat este o specialitate bucovineana invechita in obiceiurile culinare ale locului. Pentru ca in unele sate i se mai zice harzob si noua ne plac orgoliile astea locale. Pentru ca cetina de brad ii conserva aroma si prospetimea.
Merele de Voinesti... pentru ca sunt un brand sanatos, care s-a dezvoltat parca de la sine. Daca tot vrei sa mananci un mar pe zi, ca sa scapi de doctorii, atunci sa fie unul proaspat, dintr-o zona renumita pentru livezile ei, atat de renumita incat multi oameni cred ca „Voinesti" este o specie de mar.
Sifonul... pentru ca ne aminteste de probele de maturitate pe care le dadeam la cozile la sifoane, pentru ca e mult mai temperamental un sprit de vara cu sifon, decat cu apa minerala, pentru ca nu am avut nicio problema sa facem din el o marca nationala in perioada comunista, pentru ca ne-am atasat de gaurile din peretii sifonariilor (la presiuni mari se intampla adesea ca mustucul sifoanelor sa sara in aer).
Muraturile... pentru ca ne invigoreaza mancarurile grase, cu putine legume, din timpul iernii. Pentru ca ne infrumuseteaza dulapurile din balcon si rafturile din pivinita, pentru ca ne invidiaza strainii pentru ele. Ne plac castravetii murati, varza, conopida si gogosarii, dar si strugurii si pepenii. Sunt nesanatoase, au prea multa sare, dar cum am putea sa mancam pilaf de gaina fara gogonele?!
Covrigi de Buzau ... pentru ca, de cand sunt marca europeana inregistrata, au inceput sa apara turisti curiosi sa guste din acest obiectiv turistic culinar care s-a „stabilit" la Buzau pe la 1800. Initial, reteta a fost adusa de negustorii greci, care deschisesera carciumi
in targul Buzaului, covrigii fiind folositi pentru a stimula pofta clientilor pentru bauturile casei.
Carnati de Plescoi ... pentru ca au un gust de oaie sarata intr-un mod bizar. Carnea oilor din zona Buzaului are un gust special, putin sarat, si o textura mai suculenta pentru ca dealurile buzoiene au in subsol zacaminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegetatia de pe pasuni.
Pufuleti ... pentru ca, dupa ani de mustrari („Cum poti sa mananci asa ceva?! Asta nu e mancare!"), tot nu putem renunta la ei. Cum se poate face ceva crocant-pufos, care se topeste imediat ce-ti atinge cerul gurii, doar din malai grisat, ulei si sare ramane un mare mister.
Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!
Citeste si "10 motive pentru care iubim mancarea romaneasca":
Partea intai
Partea a doua