- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Ia o pauza
Vrei, nu vrei, tocmai ti s-a dat ocazia sa-ti tragi sufletul si probabil ca aveai mare nevoie de asta. Ca sa te simti imediat un pic mai bine gandeste-te la tot ce urai la vechiul loc de munca. Fa o lista! Vezi ce bine e? Vei reintra oricum curand in cursa nebuna, asa ca profita de ocazie sa te odihnesti un pic, sa mananci o masa calda la pranz si sa nu mai stai tot timpul cu ochii pe ceas. Aceasta pauza te va ajuta sa devii mai rezistent decat crezi. In plus, ai nevoie sa-ti recapeti fortele inainte de a incepe goana dupa un nou job.
2. Identifica simptomele depresiei
Conform studiilor de specialitate depresia afecteaza si barbatii in egala masura ca pe femei, insa ramane deseori nediagnosticata sau neobservata pentru ca simptomele sunt altele decat la femei. Asa ca fii cu ochii-n patru dupa urmatoarele semne: iritabilitate si furie, tendinta de a da vina pe altii, excesul de alcool, sentimente de rusine, insomnie, tulburari de somn, puternic sentiment de ratare, folosirea televizorului, calculatorului, sportului sau sexului ca metode de „tratament" al starilor negative pe care le are.
3. Treci la munca!
Nu te cuibari in halat si papuci in fata televizorului! Doar pentru ca nu mai ai salariu nu inseamna ca nu ai treaba! Pune mana si actualizeaza-ti CV-ul si pune-l la punct. Reia legaturile cu toti fostii colegi de scoala, liceu, gradinita, facultate, de la fostele joburi, vechi prieteni din tabere si vacante, anunta pe toata lumea ca iti cauti slujba si roaga-i sa intrebe la randul lor in jur de un post vacant care ti s-ar potrivi. In zilele noastre cu Facebook Twitter si LinkedIn e mai usor ca oricand sa-ti activezi vechi relatii si sa-ti creezi unele noi. Evalueaza-ti cariera. Poate ca nu e momentul potrivit sa te intrebi „Chiar vreau sa fac asta tot restul vietii?", dar poate ca e momentul perfect sa iti pui aceasta intrebare. Daca intr-adevar ai detestat fostul job, gandeste-te la posibilitatea de a te apuca de ceva total diferit!
4. Concentreaza-te pe respectul de sine
Muti dintre noi ne obtinem respectul de sine de la locul de munca si din ceea ce facem ca meserie, pentru ca ne-am dedicat atata timp si energie job-ului incat am ajuns sa ne masuram propria valoare fata de rezultatele de la job si pozitia profesionala si sociala obtinute ca urmare a muncii. Acest lucru e in special valanbil pentru barbati, care tind sa faca din job o parte uriasa din propria identitate, astfel incat orice retrogradare sau o concediere constituie o lovitura devastatoare pentru ego-ul lor si pentru respectul lor de sine. Scopul e sa reusim sa ne desprindem de acest tip de gandire, sa devenim constienti de faptul ca respectul fata de noi insine nu e nici pe departe atat de strans legat de job, oameni sau lucruri. Daca reusim sa ne apropiem cat e cat de aceasta revelatie, putem descoperi o libertate extraordinara.
5. Gaseste-ti hobby-uri (sau apuca-te de sport!)
Pana iti gasesti alta slujba profita de aceasta perioada ca sa descoperi ce altceva iti mai place sa faci sau sa te apuci de un regim de viata sanatos, cu multa miscare, de care inainte nu aveai timp. Studiile au aratat ca persoanele care se relaxeaza in mod activ intre patru si sase ore pe saptamana sunt mult mai putin predispuse la depresie, anxietate, hipertensiune si mancatul excesiv. Daca tot ai timp, foloseste-l la ceva util sanatatii tale fizice si mentale.
6. Reorganizeaza-ti bugetul
Vei fi mult mai putin stresat daca iei taurul de coarne. Aseaza-te cu intreaga familie la masa, cu un carnetel, si taiati toate cheltuielile care nu sunt absolut necesare, ca sa va incadrati in noul buget, micsorat: unul din telefoanele mobile, un telefon fix pe care nu-l prea folositi, abonamentul la cablu pentru 60 de canale la care nu va uitati, orele de pian ale copilului, mesele in oras, etc. Daca preiei controlul asupra situatiei financiare, nu te vei mai simti atat de deprimat.
8. Fa-ti un program si tine-te de el
9. Nu-ti lasa mintea sa o ia razna
10. Fa-te util
11. Fii pregatit pentru intoarcerea la munca
12. Nu-ti pierde niciodata speranta
Sfatulparintilor.ro Cum alegi sportul potrivit pentru copil?... Cum sa-ti ajuti copilul cu temele de la matematica...