1. Majoritatea parintilor isi impun punctul de vedere prin forta si tipete
Nu cu muschii se educa un copil, dragi parinti! Pentru ca el creeaza instinctiv un zid de autoaparare, iar tipetele si urletele tale nu vor fi deloc auzite. Cu atat mai mult violenta nu va face casa buna cu educatia.
In plus, copilul va acumula frustrari care la un moment dat, vor rabufni. Iar acest lucru se poate intampla acasaf sau la scoala. Va cauta pe cineva mai slab decat el pentru a-si impune la randul lui punctul de vedere.
O zicala populara spune „Vorba dulce mult aduce". Chiar daca sunt mici, copiii vor intelege argumentele logice prezentate intr-o maniera calma. Degeaba parintii spun unui copil „NU e bine X" sau „N-ai facut bine Y", daca nu-i ofera si alternativa. „Asa e bine X", „Asa se face bine Y".
2. Parintii sunt tentati sa isi trateze copilul ca si cand el nu stie nimic, iar ei le-ar sti pe toate
Imagineaza-ti ca un coleg sau un sef te caracterizeaza drept cel mai nestiutor din colectiv. E posibil ca la un moment dat, tot auzind aceste lucruri, chiar sa incepi sa te indoiesti de cunostintele tale. Si totusi, esti adult, cu capul pe umeri.
Ce crezi ca se intampla in mintea unui copil care tot aude ca nu stie nimic, nu e in stare de nimic sau mai rau, nu-l duce capul. Nu faci altceva decat sa iti limitezi copilul, sa-l faci sa creada ca el mai mult de atat nu poate, nu e in stare, nu-l duce capul. Si primul lucru pe care il va face cand va avea o problema este sa dea fuga la cineva „mai destept", fara macar sa incerce sa gaseasca singur o solutie.
3. Parinti care isi urmaresc pas cu pas copilul si-i spun tot timpul ce sa faca
Nici macar parintii nu-si invata lectia pana cand nu se lovesc cu capul de pragul de sus. Cu copiii se intampla la fel. Uneori este bine sa fie lasati sa greseasca (daca acest lucru nu presupune ca viata sau sanatatea le este pusa in pericol), pentru ca apoi sa le explici ce nu au facut corect.
Sa iei un obstacol din calea copilului, fara a-l lasa sa-l analizeze, sa se gandeasca singur la posibilitatea de a-l ocoli, este o eroare catastrofala. Copiii trebuie invatati sa aiba coloana vertebrala, sa nu le fie frica sa incerce ceva nou, sa ia singuri decizii, sa nu fuga de probleme si sa-si asume responsabilitatea, sa se lupte cu greutatile pentru a le invinge.
Sfaturi pentru parinti, care sa-i ajute sa nu (mai) comita greseli in educatia copiilor lor
- Pune-te in locul copilului si priveste lucrurile prin ochii lor
- Calmeaza-te, nervozitatea este contagioasa, si daca i-ai transmis copilului mesajul ca tu esti linistit, se va linisti si el de indata.
- Asculta-ti copilul. Daca el iti prezinta o stare de fapt, intreaba-l si ce simte el in legatura cu lucrul respectiv, cum il influenteaza, i-a placut/nu i-a placut, l-a iritat/l-a calmat, l-a bucurat/ l-a intristat. Este foarte important ca cel mic sa stie ca iti poate spune si rele si bune, ca in bratele tale isi poate gasi alinarea, incurajarea, puterea de a merge mai departe.
- Cu totii trebuie sa respectam reguli, dar limitele trebuie impuse cu calm si rabdare.
- Invata copilul ca este normal sa greseasca. Insa explica-i si unde a gresit si ce trebuie sa faca pentru a corecta eroarea.
- Incurajeaza copilul sa ia decizii singur. Propune-i doua variante din care el sa aleaga una. In acest fel el se va obisnui sa analizeze si sa hotarasca ce are de facut.
Foto: sheknows.com
Citeste si Sfatul Parintilor!