- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Viața urbană ne poate da uneori un fals sentiment de siguranță, făcându-ne să credem că suntem mai puțin afectați de dăunători dacă locuim într-un oraș. Din nefericire însă, lucrurile stau exact pe dos. Există multe specii de dăunători, fie ei insecte, mamifere mici sau chiar păsări, care găsesc un mediu propice pentru dezvoltare în orașele și locuințele noastre urbane. Iată 3 dintre cele mai invazive specii:
1. Șoarecii
Cu cât un oraș este mai mare, cu atât problema șoarecilor și a șobolanilor este mai greu de controlat. Aceștia se înmulțesc foarte repede și odată ce populația de rozătoare ia amploare e foarte greu de ținut sub control. Se răspândesc în curțile caselor, în subsoluri și chiar în apartamentele din blocuri, căutând mâncare și zone în care își pot face cuiburi.
Șoarecii pot pătrunde în locuința ta prin găuri foarte mici, de mărimea unei monede, iar odată intrați încep să se înmulțească, motiv pentru care trebuie să iei măsuri rapid. Ar trebui să începi prin a plasa câte o capcana pentru șoareci în diferite locuri strategice din bucătărie și în restul casei. De asemenea, ca să previi accesul altor șoareci, sigilează orice găuri care duc dinspre exterior în locuința ta, pentru a opri pătrunderea altora în casă.
2. Gândacii
Gândacii de bucătărie sunt o prezență perpetuă în marile orașe ale țării. Se înmulțesc extrem de repede și sunt foarte greu de eliminat, odată ce și-au făcut apariția. Asta pentru că, spre deosebire de alți dăunători, gândacii de bucătărie au o particularitate; aceștia se pot înmulți asexuat. Odată ce a pătruns într-o locuință, femela va căuta un mascul cu care să se împerecheze, însă dacă nu îl găsește, poate depune ouă și în lipsa acestuia.
O femelă depune, de regulă, câte 30 de cuiburi de ouă, a câte 30 de ouă fiecare, ceea ce înseamnă peste 900 de pui de gândaci. De-asta e foarte important să ții minte că pentru fiecare gândac pe care îl vezi mișunând prin casă, probabil mai sunt încă 10 care stau ascunși. Spray-ul de gândaci te poate ajuta să ții sub control populația, însă nu îi va elimina complet, așa că ar fi bine să apelezi la o firmă de dezinsecție, dacă vrei să scapi definitiv de acești musafiri nepoftiți.
3. Moliile
Spre deosebire de alți dăunători, moliile se împart în două categorii diferite. Una dintre specii infestează alimentele, pe când cealaltă atacă textilele, cum sunt puloverele, hainele de blană și, uneori, chiar mătasea. Moliile ajung, de regulă, în casă prin intermediul alimentelor și a hainelor contaminate. Larvele acestora pot fi aduse și de diferite păsări sau chiar pe blana altor dăunători, cum sunt șoarecii.
Ca să te asiguri că nu ai parte de o infestație cu molii, e bine să verifici periodic zonele unde depozitezi mâncarea uscată, dar și dulapul cu haine, unde ar trebui să acorzi o atenție specială articolelor de îmbrăcăminte din lână. Moliile care atacă textilele pot fi extrem de supărătoare, pentru că îți vor umple hainele de găuri, făcându-le imposibil de purtat. Pentru a scăpa de ele, poți folosi capcane cu feromoni speciale pentru molii. De asemenea, ajută să dai frecvent cu aspiratorul pentru că vei scăpa de o mare parte din larve și le vei reduce și alimentația, aspirând firmiturile și resturile de mâncare de pe jos.
Mediul urban este unul foarte potrivit pentru insecte. Contrar a ceea ce ai putea crede, există mult mai multe insecte în orașe decât în zonele rurale. Asta pentru că temperatura din orașe este mai ridicată decât în zonele rurale din apropierea lor, din cauza populației mai reduse de plante și a numărului mare de zone acoperite cu beton și asfalt, ce înmagazinează căldură în timpul zilei, eliberând-o noaptea. Conform askabiologist.asu.edu, temperatura ridicată din orașe atrage insectele în număr mare pentru că acestea sunt ectoterme, ceea ce înseamnă că își reglează temperatura corporală după cea a mediului înconjurător.
Sursă foto: Shutterstock
4 motive pentru care întârzii mereu, explicate de psihologi... Șapte motive pentru care milenialii sunt diferiţi şi ce obiceiuri poţi prelua şi tu de la ei...