Antena Căutare

30 de motive pentru care trebuie sa iubim mancarea romaneasca - prima parte

Turistii straini se indragostesc de mancarea romaneasca de la prima gustare. Putem sa ne mandrim cu faptul ca inca se respecta traditiile stravechi cand vine vorba de bucatarie! Iata 30 de motive pentru care trebuie sa iubim mancarea romaneasca!

1. Sanda Marin - pentru ca n-ai cum s-o ignori. Daca n-ai deschis pana acum cartea ei de bucate (editata prima oara in 1936), inseamna ca ori esti un talent culinar innascut, ori ai avut parte de profesori buni, in carne si oase. Insa, daca simti – ca si noi – ca mai ai o gramada de invatat despre gatit si ca o carte de bucate de incredere ti-ar creste confortul emotional din fata aragazului, in ea vei gasi peste 1.500 de retete, prezentate in ordine alfabetica; de la cele ultrasimple („mere coapte”) pana la cele sofisticate („tort Dobos“), de la feluri romanesti („mamaliga cu ochiuri”) pana la mancaruri frantuzesti („choucroute”) sau nemtesti („anghemaht de pui”).

2. Berea Ursus - pentru ca e regele berii. Pentru ca ne-am permis sa o cumparam si cand eram studenti si ne place si acum. Pentru ca berea romaneasca e foarte buna. Pentru ca la Ursus Breweries lucreaza Monica Mandrutiu, un berar respectat de talie internationala, care stie mai multe despre bere decat sotul ei si prietenii lui la un loc. Pentru ca noua, romanilor, ne place berea buna si la cate branduri romanesti de bere sunt, avem de unde alege: Timisoreana, Ciucas, Azuga, Ursus, Stejar, Ciuc, Silva, Zimbru, Gambrinus, Bergenbier.

3. Piata - pentru ca exista. Daca iti cumperi mancarea de la supermarket, din comoditate sau din lipsa de timp, nici nu stii ce pierzi: oua si lapte proaspat, nepasteurizat, care la Londra sau Paris se gasesc doar in magazinele de delicatese. La noi, inca mai poti cumpara branza de la cel care a muls vaca si mere de la proprietarul livezii. Si asta zilnic, in majoritatea pietelor de cartier. Speram sa fie mereu asa.

4. Mamaliga - pentru ca la capitolul asta, romanii si-au dat adevarata masura a inventivitatii culinare: mamaliga de cartofi, o mostenire a imperiului austro-ungar (se face si in nordul Italiei); mamaliga pripita, moale, se serveste cu lingura; chiftele de mamaliga, la Sighet; galuste de mamaliga in Bucovina, umplute cu ciuperci sotate in unt si vin; sau facute de hunedoreni in forme precum o lamaie care se da prin ou si se prajeste in untura; boti in Apuseni, niste galuste de mamaliga fierte in apa; mamaliga pe fructe facuta de parintele Irineu la un schit de pe Cerna cu straturi de mere, pere, gutui si prune, si unt intre paturi de mamaliga.

Articolul continuă după reclamă

Citeste continuarea pe Good Food!

Reteta zilei: Cartofi si pastarnac copti... Cum sa-ti pastrezi concentrarea la locul de munca...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x